TERIMA KASIH CHEF ADU AMRAN KONGSI RESEPI PECEL JAWA

TERIMA KASIH CHEF ADU AMRAN KONGSI RESEPI PECEL JAWA | SAMPAI posting ni Sis menaip, kepala masih fikir, di manakah Sis jumpa Chef adu ni selain di Westin Desaru Jumaat lepas haritu. Memang rasa ada terjumpa beliau tapi Sis lupa di mana. Korang kenal ke siapa Chef Adu tu?.

Siapa aja yang tak kenal Chef Adu Amran ni kan, juri untuk rancangan masterchef tu... macam mana korang lihat Chef Adu dalam tv tu, macamtu laa kalau korang jumpa dia face to face.  Chef Adu mempunyai suara yang husky, lembut, senyuman dia manis sampai ke telinga (ikhlas betul), dan yang paling utama, Chef Adu ni orangnya asal dari Johor. Johor mana? lupa pulak nak tanya hahaha.. 

Jumaat baru ni Sis ke Westin Desaru untuk memenuhi jemputan makan sempena media preview #buffetramadan mereka, dan untuk tahun ni Chef Adu berkolaborasi bersama Westin Desaru bagi menyediakan menu-menu citarasa Johor yang turut di bantu oleh Chef AJ, selaku executive Chef di Westin Desaru.. yang tu nanti Sis cite okay. 

Terima Kasih Chef Adu Amran Kongsi Resepi Pecel Jawa

Memang betul, semua menu airtangan Chef Adu semuanya adalah makanan orang Johor. Ada Laksa Johor, Mee Bandung Maharani, dan banyak lagi.. tapi paling tak boleh Sis tahan tu, Pecel Jawa airtangan Chef Adu... perghhh kalau nengok, nampak biasa-biasa jer, sekali dah rasa, amekkaww dua mangkuk Sis bedal hahahaha.. 

Sis ni kalau korang tau kan suka makan Pecel Jawa gini, biasa pun Sis buat, tapi guna pes bumbu Pecel Sinti tu haa.. tak pernah lagi buat sendiri.. dan nak jadikan cerita, bila dah makan Pecel Jawa Chef Adu ni, tengah duk menambah cedok, Sis saje laaa tanya Chef 'Chef, bagi la resepi'...

Terkejut kejap... respon dari Chef Adu spontan kata 'Resepi? Boleh, senang aja' hahahaha.. waaa memang tak lokek resepi Chef Adu ni laaa.. Sis saje je usik-usik, sekali betul dia sebutnya satu-persatu resepi Pecel Jawa tu.. terharu pulak kita bila Chef beri resepinya dan juga cara membuatnya, dah macam buku resepi tengah bercakap hehehehe.. 

Terima Kasih Chef Adu Amran Kongsi Resepi Pecel Jawa

Terima Kasih Chef Adu Amran Kongsi Resepi Pecel Jawa

Yang paling penting, apa yang Chef Adu terangkan tu, mudah faham dan senang rupanya membuatnya.. lepas ni bolehlah Sis cuba dan buat sendiri kuah Pecel Jawa tu.. kalau menjadi, Sis kongsikan nanti resepinya di sini ya.. exklusif ni weiii.. berbunga-bunga hati Sis ko hehehehe.. 

Terima kasih Chef, inshaallah akan Sis cuba membuatnya, sebab sedap sangat.. cukup rasa, cukup jawa dan cukup bahan, pakkal lerr kenyang sangat, kalau tak, memang tambah bermangkuk-mangkuk lagiii.. Laksa Johor pun, ingat nak tambah, tapi i kan pemalu hahahahaha.. 

Bak kata Chef Adu selalu dalam masterchef, 'Sometimes the secret to success is simply to just do it'. So Sis pasti boleh buat itu Pecel Jawa hahahaha.. 

Korang kalau nak cuba rasa menu airtangan Chef Adu tu, boleh laa beli baucer buffet ramadan di Westin Desaru.. nanti Sis kongsikan ya.. kalau nak info terkini, korang boleh ke facebook Westin Desaru atau ke instagram Chef Adu.. 


P/S: Makan di Westin ni, macam berada di Bali okay.. Sis suka suasana keliling dia.. cantik gilerr.. 

34 Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

  1. nampak sedap tu. Kita suka pecel jawa camni tapi susah juga nak cari yg betul menepati citarasa kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu baru pecel jerr sedap, semua menu airtangan Chef Adu haritu semua sedap Miera.. nanti next baru share..

      Delete
  2. Next time kami lalu rumah Sis, mohon sediakan siap2 tau. Datang nak makan je, taknak belajar resipi sebab memang tak reti masak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha boleh sangat, tunggu Sis buat dulu, kalau menjadi haaa marilah jempur datang..

      Delete
  3. Oh yummy!!!!!!!! Pecel jawa memang sgt sedap-licious. Wow... boley rasa di Westin Desarun ek? Ok, cool! Thank you for the information.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat sedap Fadima.. selain airtangan i yang buat, yang airtangan Chef Adu ni memang sedap...

      Delete
  4. Lama tak makan pecal, sedapnya. feveret sangat pecal ni, dulu mak kerpa buat sebab mak jual sekrg dah tak. Nanti pausa nak mintak mak buatla..haha. Bestnya dapat jumpa chef adu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn sesekali buat, makan ratah je Nad, sedapnyaaaa

      Delete
  5. Kena cuba makan Pecal ni. Nampak sedap :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat.. cubalah Moni, pasti suka dan gian nanti hahaha

      Delete
  6. Wowww pecel jawa.. menu ni pon jarang2 ada kat buffet ramadan hehehe niceee betul2 sedap kalau dapat merasa air tangan chef

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn certain tempat je ada, tapi yang ni original recipe from Johor airtangan Chef Adu...

      Delete
  7. waaa.bolehlah ke sini bukak puasa nanti kalau pergi bercuti time puasa.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh Marina, berbaloi dengan harga dan juga menu-menunya...

      Delete
  8. Favourite juga nih pecel jawa. Memang membuka selera kalau makan ada pecel. Nanti boleh try juga bulan ramadan nih. Tq Sislin share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan lupa tau, kalau datang silalah mencubanya..

      Delete
  9. taste saya ni, masakan kampung classic. Boleh la buat menu berbuka nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama Sis, kalau ada menu gini, memang ini dulu yang Sis pilih...

      Delete
  10. pecal tu mmg nampak sedap ya sis.. terus rasa teringin kita nak rasa hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap Ayu.. sekali cuba, sampai dua kali Sis tambah hehehehe

      Delete
  11. tengok rupa pun dah tau sedap.. aishh, lama tak makan pecal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul DB, dari rupa dan rasa, memang bagi soploh bintang...

      Delete
  12. pecall jawa ni sedap tau... tapiii nak dpt skrg agak susah dan tak semua boleh buat.... biasanya orang jawa yang pandai buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu bazar ramadan, kadang ada tapi rasa semestinya laa tak sama dengan kita buat atau saya makan yang ini..

      Delete
  13. Wahhh, juadah prepared by Juri Masterchef bah.. confirm tiptop ni.. yang penting tak kedekut ilmu kan.. siap boleh share recipe on the spot.. terbaik dan macam ni yang confirm tak putus2 rezeki mereka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khennn.. kelas ko, biasa dia juri orang lain, ini kali kita juri dia, tapi bila dah makan alamakkk NO KOMEN laa, semua sedap hahahaha

      Delete
  14. you are right, the dish does look very delicious indeed! waiting for sis lin to share the recipe hehehe i also cant wait to buat itu Pecel Jawa and try the taste for myself!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, you tunggu i try dulu, nanti kalau menjadi sedap, i share okay.. kalau tak jadi pun i share juga hahahaha

      Delete
  15. Ohh wow... I'm so craving for this dish now after reading and looking at the photos la...cheers Siennylovesdrawing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wait untill i buat and i will share the recipe okay..

      Delete
  16. Nanti share tau resepi. Huda pun memang suka makan ni.setiap kali balik johor selalu makan.kalau boleh buat sendiri kan lagi bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh Huda, nanti Sis kongsikan, tunggu ramadan nanti nak try buat..

      Delete
  17. Dah lama tak mkn pecel, tgk resepi ya mmg sedap nti blhlah try pecel jawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat kak, mana tau airtangan Kak Limah lagi sedap, jangan lupa share juga resepi yaaaa

      Delete

Post a Comment

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

Post a Comment