Tuesday, October 25, 2011

Blog & Twitter & FaceBook.

BY Sis Lin IN , 8 comments

Assalamualaikum wbt..

Sudah lama aku tak membebel dengan tulisan aku ni kan, asyik2 kongsi dan share artikel aja, hurmm bukannya apa, agak serik bila nak menulis ni, bila kita menulis ada pulak sesetengah orang terasa dengan tulisan kita, bila kita nak meluahkan, ada pulak yang rasa tersindir, ishhh camne la kita nak menulis, padahal kita menulis tu takde pulak mention nama sesiapa kan..hurmmm 
Tapi harini terbuka dan tergedik pulak jari ni nak menulis, tapi bukan isi hati atau luhan perasaan cuma aku nak tulis dan terangkan apa fungsi 3 rangkaian sosial yang aku ada bagi aku..
Kowang baca aje, taknak komen pun aku tak kisah..itu sekadar pandangan dan apa penggunaannya dan fungsinya buat aku aje..


Blogspot: Masuk tahun ni dah 3 tahun aku berblog, suka duka manis pahit semua ada dlm sini, dan dari sinilah aku kenal ramai kawan dan sampai ke harini ikatan persahabatan tu terjalin mesra, dah seperti adik beradik, tapi ada juga yang aku kenal di sini belum lagi aku jumpa tapi berbalas2 komen macam dah lama sangat kenal, itulah kelebihannya, cumaaaa dulu dengan sekarang jauh bezanya. Kalau dulu hampir 4/5 kali aku menulis, sebabnya ada saja kisah dan cerita nak aku ceritakan, sekarang nak mulakan cerita pun aku toleh kiri kanan dulu, ntah la kenapa, berat sangat kalau nak menulis cerita dan kisah aku sekarang, bukan sebab ada yang hentam ke, tapi aku sendiri pun tak tahu..ermmmBukanlah takde update langsung, aku masih update cuma jarang2 aje. 
Follower aku? aku tak paksa mereka follow dan aku tak guna istilah 'i follow u, u follow me' tidakkk sama sekali, mereka suka mereka baca, mereka follow aku rasa rendah diri, kirakan ada juga orang suka dengan penulisan aku, padahal blog rojak2 je ni..Dalam blog ni aku menulis hanya untuk suka2 saja, tidak ada kena mengena dengan sesiapa kecuali kalau aku mention dan menghargai sesaorang itu, memang aku tulis link dia, so jangan ada yang kecik hati ye.
Blogwalking? terus terang sekali aku cakap, aku kalau dah menulis blog, aku ibaratkan macam aku tulis diari, buka buku, amik pen, tulis dan tutup buku, bukan aku taknak blogwalking, tapi terlalu banyak, tak terlayan aku nak buka semuanya, yang ada memang dalam bloglist aku, dan sesiapa yang komen dan tinggalkan jejak, memang aku blogwalking blog mereka cuma nak komen tu, kadang2 aku lupa, baca terus 'blah' sori ok...
Yang penting blog aku menjana pendapatan sambilan aku, biarpun tak banyak tapi adoo jugak masyukkk, bukan niat nak kejar duit tapi secara kebetulan dan dah kira macam buat kerja sampingan.
Cuma aku nak cakap sikit aje dengan ikatan blogspot ni..'Jangan Pilih Kasih'....


Twitter: Hurm rasanya aku mula2 terjebak dengan twitter ni sejak aku sign in dengan churp-churp tu, adiknya nuffnang..sebabnya senang aku nak share link kat situ, kira aktif jugak le twitter aku, dan dah ramai yang follow aku ntah dari mana datang ntah. Aku jarang sesangat bukak, kecuali bila tergerak nak bukak, kalau bukak pun aku suka baca tweet dari artis2 yang aku follow je, suka baca update terkini mereka..hehehe kira gossip la tu salah satunya.. :p
Kalau kowang ada tweet aku, sori la ye kalau aku lambat membalasnya, memang jarang sangat aku buka walaupun nampak aktif twitter aku tu dengan status share link.. :)

FaceBook: Mula2 terjebak setelah semua rakan di blog beralih arah ke fb ni, hurmm mula2 dulu aku takut nak buka acc fb ni, dengar dari kengkawan bermacam2 bahayanya, tapi disebabkan lihat hampir semua rakan aku buat, so aku pun sign in la juga. Mula2 dulu teruja dan kira macam 'retis' seawal buat fb ni, asyik2 update status, bermacam2 status yang keluar, gambar? jangan cakap la, apa je depan mata semuanya nak diuploadnya..hahaha agak kelakar bila diingatkan balik..
Kelebihannya fb ni, simple dan cepat, apa je kowang nak tulis boleh terus update, pendek ke panjang ke, cepat dan mudah, nak komen pun senang aje nak jawab, upload satu gambar, terus masuk dan terus orang boleh komen, tak payah nak jaja2 link macam blog tu, dan yang paling bestnya main game, hehe macam2 game adoo, ada masa aku bukak fb tu semata2 nak main game aje tau, sampai kerja banyak tertangguh..huhuhuhu..
Kawan? dekat fb ni le senang nak cari kawan, kawan sekolah, kawan sekerja, adik beradik, sedara mara, silap2 ex-boyfren pun kowang boleh cari, itu yang datangnya bahaya, cuma pandai2 le kowang nak add dan accept aje..salah kawan, kang cerai berai rumahtangga pun ada..huhuhu..
Cumaaaa aku tak sukanya, bila kita update dan share sesuatu tu, cepat benar yang terasa, padahal sama juga macam blog, kita tak mention pun nama mereka tapi ada juga yang terasa dan mula sindir menyindir, hurmmm tang tu 'lu fikir la sendiri'...tapi ye juga, dalam fb tu kalau nak cakap, kalau nak komen kena la fikir dulu, salah tulis, silap komen zassssss terus orang benci, pastu update pulak status marah2, pastu hentam sana hentam sini, pastu mulalah maki hamun, pastu mula lah puak sana puak sini, ishhh manusiaaaaaa memang sukar nak memafkan kan...
Tapi bagi aku senang aje, kalau ada sesiapa yang try2 nak test aku, maki aku, hamun aku, sindir aku..senang aje aku buat, aku BLOCK terus! habis ceritaaaaaaaaa :p

#aku menulis sekadar apa yang aku rasa dan terfikir, maaf jika ada yang terasa..sekiannn






P/S: Aku rindu dengan geng2 waktu mula2 berblog dulu..huhuhuhuhu


8 comments:

  1. hehehehe..x d pon terasa ape lin..alahhh, wat dek aje arrr...susah woo nak puaskan ati even 2 org jek...ni lagilah, ramaiiii...janji ape kita buat x salah..anggap ajelah yg terasa tu, over sensitip gitu..manusia ni kan mcm2..heee. kalu nak ikut yg macam2 ni..mau giler...hehe

    ReplyDelete
  2. kan....sume tempat pun kene hati2 sebenarnya..ade je yang tak puas hati dengan kita...

    ReplyDelete
  3. rambut pun sekarang dah tak sama hitam, Sis.. adik beradik pun ada kurus ada gemuk.. inikan pula manusia yg tak sepusat & sepusing dengan kita...

    ReplyDelete
  4. Kak Jun: Tu laa sesetengah mereka anggap tulisan kita ni macam takde keje lain nak ngata orang ishhh pleaseelah kannn...kita tau la apa yg kita tulis kan...
    Tak kowser nak layannnn...

    Sayangg Kak Jun :)

    ReplyDelete
  5. Sunah: Ye kena banyak hati2 dalam banyak hal, salah kata dan komen akibatnya boleh putus sedara Sunah..huhuhu

    ReplyDelete
  6. Sari Yusa: Kannnn...betul tu, susah nak puas kan hati semua owang, jnji kita tau apa yg kita buat sudah la Sari.. :)

    ReplyDelete
  7. psstt.....

    ako pun rindu zaman aktif berblog awal2 dulu kan ;-)

    lagi satu sebelom blog, ako aktif kat forum...;-)

    ReplyDelete
  8. Retna: Kannnnn...dulu kita semua berkumpul kat sini, sekarang ermmm semua longgok kat FB..hehehehehe

    Cuma x masuk forum perdana je kannn? hehehehee

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah membaca dan beri ulasan/komen..
Sebarang cadangan dan pendapat anda, amat di alu-alukan....
TQ..