Saturday, January 04, 2014

RESEPI DONUT GEBU

BY Sis Lin IN , , 2 comments

Assalamualaikum wbt...

Percaya atau tidak, daku berjaya buat donut tapi memanglah tak berpuashati lagi dengan bentuk dan rasa juga kegebuaannya, ermmm lembutnya pun masih ada yang kurang, tapi takpelah percubaan pertama..
Bayangkan, dari setengah kilo tepung gandum tapi hanya dapat 11 ketul saja, sebab ada yang tak jadi bulat dan lobangnya, daku hempuk baling dalam tong, last2 guna cawan aje serkup buat lobang hahahahaha...
Maklum bukannya pakar membaking, takat tunjuk handal di dapur sendiri je..janji suami dan anak2 suke dan kenyang..
Ok la, ni Lin share respi donutnya yang Lin cuba dari FB anak sedara hubby Lin, respi simple, bahan pun mudah, jadi sebab tu la Lin berani cuba..hehehe sapa nak cuba silalah...kalau tak menjadi salahkan donut ye bukan salahkan dakuu.. :p


Resepi Donut Gebu..

1) Setengah plastik tepung gandum...(1/2 kilo)
2) 5 sudu teh susu pekat
3) Setengah buttercup
4) Setengah plastik yis/ mauripan
5) Air agak2...

Adun semua bahan2 sehingga mesra bahan..*Lin guna tangan aje..
Kemudian masukkan air..*Air kena letak sikit demi sikit takut terlembik adunan.. 
Biarkan selama setengah jam.. *Lin tutup dengan plastik bungkus buah
 Bila adunan dah naik, bulat2 kan.. tekan ditapak tangan dan guna jari telunjuk untuk bentukkan lubang tengah... panaskan minyak dengan api sederhana... *minyak kena banyak.
Pastu ambik satu persatu donat yang dah dibentuk dan gorengkan.. 
Bila dah masak dan angkat, cepat2 mesrakan donat dengan gula kastor..*donut panas mesra gula..
Siap hidang dan makanlah..
Senangkan, ermm cubalah kalau senang..lalalalalala





P/S: Diet woo, dah 4hari tak makan nasi ni..huhuhu :(


2 comments:

  1. Halo Bloger Makanan! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih,
    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah membaca dan beri ulasan/komen..
Sebarang cadangan dan pendapat anda, amat di alu-alukan....
TQ..