SALAM JUMAAT SAYYIDUL AYYAM

Sis Lin
4
SALAM JUMAAT SAYYIDUL AYYAM | ALHAMDULILAH, tau-tau eh dah Jumaat yaa, cepat betul masa. Rasa macam baru hari Isnin kan. Minggu ni dari hari Isnin hingga ke semalam Sis takde keluar rumah ke mana=mana pun, entah, mood duduk rumah, kemas rumah jerr, then masak apa yang tekak rasa nak makan, puashati betul. 

Bukan selalu dapat duduk rumah sepanjang minggu yaa, biasa tu, ada jer event ke program ke atau saje keluar melepak, tapi minggu ni betul-betul duduk rumah siapkan task blog mana yang tertungga. Rasa lega banyak dah siap, tinggal ada laa satu dua jer yang Sis nak update. Kerja sebagai blogger ni tak boleh nak paksa-paksa kecuali laa job berbayar kan, kalau mana yang 'free' tu, semua kena buat ikut mood dan mood, tapi takde laa sampai tak siap yaa ..

So korang, dah ada plan ke hujung minggu ni? Sis takde apa plan lagi, cuma malam ni jer laa, nak hadir ke event SepahTu Reunion LIVE dia Stadium Pasir Gudang tu haa.. dengarnya ada juga Food Fest di sana sepanjang minggu depan ni, mesti meriah kan dengan pelbagai makanan, mesti kena terjah ni hehehehe. Yang penting, #KitaJagaKita dan jaga SOP ya.. Covid19 ni masih ada.. 

Salam Jumaat Sayyidul Ayyam

Jumaat adalah hari yang diagungkan. Ia juga hari istimewa buat kita sebagai hamba yang berserah diri kepada keagungan Yang Maha Pencipta. Nabi Muhammad SAW bersabda bermaksud: 

"Sebaik-baik hari yang matahari terbit padanya (hari cerah) adalah hari Jumaat, (kerana) pada hari ini (Nabi) Adam AS diciptakan, hari ini pula (Nabi) Adam dimasukkan ke dalam syurga dan dikeluarkan darinya" (HR Muslim).

Jumaat adalah hari yang terdapat pelbagai keistimewaan. Barakah melimpah diperoleh dengan cara meningkatkan 'ubudiyyah' atau pengabdian kepada Allah SWT untuk menyubur jiwa Islami dalam amal harian. Jika dilihat, nama Jumaat itu sendiri berbeza berbanding hari lain. Istilah 'jumaat' dalam Qamus Al-Lughah Al-Arabiyah Al-Ma'ashir dapat dibaca dalam tiga bentuk ' jumu'ah, jum'ah dan juma'ah' yang membawa erti berkumpul.

Sementara hari lain memiliki makna mirip urutan angka dan nombor seperti Ahad (hari pertama), Isnain (hari kedua), Thulatsa (hari ketiga), Arbi'a (hari keempat) dan Khamis (hari kelima), serta Sabtu yang berakar kata dari sab'ah (hari ketujuh). Pada era Arab Jahiliah, nama-nama hari terdiri Syiyar (Sabtu), Awwal (Ahad), Ahwan (Isnin), Jubar (Selasa), Dubar (Rabu), Mu'nis (Kamis) dan 'Arubah (Jumaat).

Nama klasik mengikut tradisi amalan jahiliah kemudian diubah selepas kedatangan Islam. Melaluinya, Rasulullah SAW tidak hanya melakukan pemurnian moral, tetapi juga pemurnian bahasa. Kata-kata kurang tepat dimakna semula sesuai nilai keindahan Islam. Dalam kalangan masyarakat Arab Jahiliah, 'Arubah' adalah momentum untuk menampilkan kemegahan, kebanggaan, berhias dan semacamnya.

Dalam Islam, 'Arubah' berubah menjadi Jumu'ah yang mengandungi erti berkumpul. Bukan sekadar berkumpul, kerana dalam syari'at, Jumaat mendapatkan gelaran 'sayyidul ayyam' atau penghulu segala hari. Dengan kata lain, Jumaat menduduki kedudukan paling utama antara hari lainnya dalam seminggu. Oleh itu, Jumaat dikenali sebagai hari doa yang mustajab.

Hadis diriwayatkan Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: 

"Pada Jumaat terdapat suatu waktu yang tidak seorang hamba Muslim yang dia berdiri melaksanakan solat lantas dia memanjatkan suatu doa pada Allah bertepatan dengan waktu itu melainkan Allah akan memberi apa yang dia minta." (HR Bukhari dan Muslim).

Salam Jumaat Sayyidul Ayyam

Realitinya, antara kita ada yang terlupa atau tidak berasakan keutamaan Jumaat kerana terleka dengan rutin harian. Kesibukan setiap hari sering membuatkan kita lengah sehingga menyamakan Jumaat seumpama hari biasa. Padahal pada setiap tahun adanya bulan utama, setiap bulan pula adanya hari utama dan setiap hari ada pula waktu utama.

Masing-masing memiliki kekhususan sehingga menjadi momentum yang sangat baik untuk merenungi diri, berdoa, bermunajat, berzikir dan meningkatkan ibadah kepada Allah SWT. Keistimewaan Jumaat boleh dilihat daripada disunahkan mandi Jumaat. Dalam Al-Hawi Kabir karya al-Mawardi, Imam Syafie menjelaskan meskipun solat Jumaat dilaksanakan pada waktu Zuhur, mandi Jumaat boleh dilakukan sejak dinihari, selepas terbit fajar.

Mandi adalah simbol kebersihan dan kesucian diri. Selepas mandi, seseorang dianjurkan memakai pakaian terbaik terutama warna putih, sebelum berangkat menunaikan solat Jumaat. Sebagai umat Muhammad SAW, kita diingatkan menyambut hari istimewa itu dengan kesiapan dan penampilan istimewa. Dalam Bidayatul Hidayah, Imam Abu Hamid al-Ghazali menyebut Jumaat sebagai hari raya mukminin atau 'idul mu'minin.

Imam al-Ghazali turut menyarankan umat Islam mempersiapkan diri menyambut Jumaat sejak Khamis lagi, dimulai dengan mencuci baju lalu memperbanyak membaca tasbih dan istighfar pada Khamis petang itu ketika ghurubnya matahari sudah memasuki waktu keutamaan Jumaat.

Jumaat seumpama ijtimak mingguan bagi umat Islam, kerana padanya ada solat berjemaah dan khutbah Jumaat. Setiap umat Islam lelaki yang tidak memiliki uzur syarie, wajib 'aini melaksanakannya. Ertinya, selepas berkumpul mencukupi bilangannya, Jumaat menjadi momentum kesatuan umat sekali gus memupuk ketakwaan melalui nasihat positif disampaikan khatib.

Pada hari ini imam, bilal dan khatib memberi keutamaan dengan kesedaran untuk menunaikan solat Jumaat dengan penuh kesungguhan, menyemak khutbah secara baik, bukan cuma rutin sahaja, sekali imbas sekadar menggugurkan kewajipan. Unjuran untuk menyuburkan amal Islami pada Jumaat dibuka seluasnya. Antaranya dengan memperbanyak selawat, doa, bersedekah, membaca surat al-Kahfi, al-Mulk, al-Waqiah, Sajadah, Insan, al-Ikhlas, al-Falaq dan an-Nas, selain berwirid, berzikir serta ibadah lainnya.

Semua amalan ini memiliki fadilat mulia dan berlipat ganda ganjarannya. Imam as-Suyuthi dalam kitabnya Amal Yaum wa Lailah menyatakan: 

"Nabi SAW membaca Surat al-Ikhlas, al-Falaq dan an-Nas sesudah solat Jumaat tujuh kali dan Baginda memperbanyak selawat pada Jumaat dan malamnya. Baginda juga mengerjakan solat sunah selepas solat Jumaat di rumahnya, tidak di masjid. Selepas itu apa yang dilakukan Nabi SAW? Baginda mengunjungi saudaranya, menjenguk orang sakit, menghadiri jenazah iaitu mengucapkan bertakziah atau menghadiri akad nikah."

Salam Jumaat Sayyidul Ayyam

Dengan demikian, kita sebagai umat yang mengharap redha Ilahi, dianjurkan menjadikan Jumaat sebagai hari khusus untuk memperbanyak ibadah. Ulama dan 'abidin mengistirahat diri sejenak daripada hiruk-pikuk kesibukan duniawi, untuk mengkhususkan diri beramal soleh pada Jumaat.

Seperti dilakukan Rasulullah SAW, Jumaat bukan semata-mata meningkatkan ritual ibadah kepada Allah SWT, tetapi juga berbuat baik kepada sesama manusia seperti bersilaturrahim, berempati kepada orang yang menerima musibah, membantu mereka dan lain-lainnya.

Dalam sebuah hadis diriwayatkan al-Qadla'i dan ibnu Asakir dari Ibnu Abbas disebutkan hari Jumaat sebagai: "Hajinya orang fakir."

Kerana itu patut bagi kita untuk meluangkan masa dan meningkatkan motivasi dengan merenung diri dan bermuhasabah, menaikkan kualiti ibadah kepada Allah SWT, memperbaiki hubungan sosial, serta memperbanyak amal sunat lainnya. Cukuplah enam hari kita sibuk dalam mengurus hidup dalam mencari keperluan duniawi. Apa salahnya diistimewakan satu hari untuk menyegarkan kondisi rohani kita supaya tidak layu, kering ataupun kontang.

Semoga perkongsian ini memotivasikan jiwa untuk terus menggarap reda Ilahi, menyuburkan semangat untuk melaksanakan anjuran menambah tabungan amal Islami dengan bersungguh-sungguh dan kesedaran tinggi. Niat dan hasrat kita untuk merealisasikan ubudiyyah kepada Rabb yang menguasai kita dan seluruh alam.

Sumber : SINI 


P/S: Harini banyak urusan nak settle, moga Allah permudahkan semuanya, inshaallah, aamiinn ..
Tags

Post a Comment

4Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

 1. salam jumaat.. moga semua yg dirancang berjalan dgn lancar & dipemudahkan, aamiin.
  good sharing dear.. tq!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam Jumaat juga Mummy.. moga dipermudahkan urusannya.. aamiinn

   Delete
Post a Comment

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !