NIKMATI BUFFET MENU MAKANAN SARAWAK DI MAKAN KITCHEN DOUBLETREE BY HILTON JB

NIKMATI BUFFET MENU MAKANAN SARAWAK DI MAKAN KITCHEN DOUBLETREE BY HILTON JB | 'BEST Of BORNEO FLAVOURS' tema untuk buffet bulan Mei dan Jun di Makan Kitchen, DoubleTree by Hilton Johor Bahru. So kalau korang datang makan buffet di sini, korang akan dapat nikmati menu-menu makanan orang Borneo terutamanya negeri Sarawak yang korang teringin sangat nak mencubanya. 

Biasanya kalau bercakap mengenai makanan orang Borneo (Sabah & Sarawak) ni, mesti korang dah terbayang Laksa Sarawak kan?. Atau yang memang suka makanan 'rare' mereka, haa mesti korang suka nak mencuba Ambuyat dia, haaa menu satu ni bukan mudah nak jumpa di mana-mana ya.. kalau ada pun, mesti di restoran yang menjual makanan orang Borneo, pun susah nak dapat. 

Nikmati Buffet Menu Makanan Sarawak Di Makan Kitchen DoubleTree by Hilton JB

Nikmati Buffet Menu Makanan Sarawak Di Makan Kitchen DoubleTree by Hilton JB

Untuk Laksa Sarawak memang menjadi tumpuan Sis laa kalau terjumpa, so far setakat ni kalau nak makan, Sis boleh dah buat sendiri, tapi pakai pes laa, paling sedap, so far pes Laksa Sarawak Haji Manan, memang sekali cuba, pasti berselera punya, sampaikan tetamu datang beraya pun, Sis hidang Laksa Sarawak hahahaha.. 

Cuma nak bagitau jugala, buffet dinner di Makan Kitchen ni, bukan hanya tertumpu kepada semua makanan Borneo, hanya ada beberapa jenis menu ada makanan Borneo yang di sediakan, lelainnya adalah menu-menu highlight buffet dinner dari beraneka citarasa dari dapur Makan Kitchen. 

Nikmati Buffet Menu Makanan Sarawak Di Makan Kitchen DoubleTree by Hilton JB

Nikmati Buffet Menu Makanan Sarawak Di Makan Kitchen DoubleTree by Hilton JB

Yaa selain menu makanan Borneo tu, korang boleh juga makan dari dapur masakan India, Cina dan juga dapur masakan Melayu dan juga Western. Dan tak lupa juga Seafood On Ice, pun ada. So memang banyak pilihan laaa.. ada juga aneka menu grill dan panggang, aneka Sup dan juga Ulam-Ulaman, so memang bayar satu harga, korang boleh nikmati ke semua menu yang ada. Sangat puashati. 

Untuk tema kali ini, mereka highlightkan men-menu masakan Borneo. Antaranya Ambuyat, Laksa Sarawak, Mee Kolok, Mee Sup Sapi, Manok (ayam) Pansuh, Udang Masak Tuhau Chili Api, Terung Sarawak Sambal Ikan Asin dan banyak lagi.. Yang pasti Laksa Sarawak dan Ambuyat tu, korang mesti cuba ya.. tak cuba, bukan Borneo namanya hahahaha.. 

Nikmati Buffet Menu Makanan Sarawak Di Makan Kitchen DoubleTree by Hilton JB

Nikmati Buffet Menu Makanan Sarawak Di Makan Kitchen DoubleTree by Hilton JB

So far yang Sis dah cuba semuanya memang sedap dek tekak Sis. Sedap tu subjektif, sedap di tekak Sis, tak tentunya sedap dek tekak ko. Lagi satu nak 100% rasa Borneo tu memang tak laaa kan, dah tentu kita kat Johor, bukan kat Sabah Sarawak, so mesti ada sikit 'deRhaka' pada rasa dan mesti ada sikit kelainan pada persembahannya, so janganlah nak jamin betul-betul rasa yang sama ya.. 

Bagi Sis, semua okay, masih ada rasa dan masih ada nampak persembahan Borneo-nya.. sesuatu yang membanggakan juga bila kita di Johor tapi dapat merasai masakan dan menu-menu orang Borneo ni kan, nak terbang ke sana, ermmm entah bilalah... 

Nikmati Buffet Menu Makanan Sarawak Di Makan Kitchen DoubleTree by Hilton JB


Sempat jugalah bersalaman raya dengan geng-geng JDT Bloggers Sis hahahah.. raya ala hotel ek.. 

Untuk lihat LEBIH BANYAK GAMBAR LAGI, korang bolehlah ke facebook akusislin Sis di atas tu ya, atau klik SINI

Best of Borneo Flavours @ Doubletree by Hilton JB
Makan Kitchen, Lobby Level
Bermula 8 Mei - 30 Jun 2022
Pada Ahad - Khamis | Jam 6.30 pm - 10.00 pm

Harga per-saorang ; 
RM108nett Dewasa
RM54 nett Kanak-kanak (6-12 tahun) juga Warga Emas (60 tahun ke atas)

Beli 5 baucer PERCUMA 1 baucer :

Untuk tempahan atau pertanyaan:
Contact +607-268 6868
Email JohorBahru.FB@hilton.com


P/S: Masih terasa-rasa kesedapan Ambuyat dia, arghhhh dapnyaaaa... 

30 Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

  1. Uikss terliurnya tgk menu dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa Min, lagi-lagi Laksa Sarawak tu haaaa

      Delete
  2. Sambal terung ikan asin tu buat terliur je!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pun sedap.. banyak Sis amik dan makan hehehe

      Delete
  3. Fuuhhh.. Nampak menarik semua menu ni. Barulah syok makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa Kid, banyak pilihan, tak tau nak makan apa hahaha

      Delete
  4. Wow... best nyer Double Tree JB ada Sarawak food promotion. Mesti ada mee kolok. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, promo untuk Mei dan Jun ni Fadima.. kalau ada ke JB, singgah laa...

      Delete
  5. ye, kat hotel kena unik sikit menu dia..tak boleh sama macam yang kita boleh dapat kat luar..kannnnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann Sunah... kalau nak sama, silalah ke Sarawak hahahaha

      Delete
  6. Pes Haji Manan tu memang famous kan, tapi tak pernah try lagi. Unik-unik nama menunya tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pes tu laaa kalau masak memang sedap guilerrr hahahaha

      Delete
  7. ya ampunnn sedapnya.. suka dengan pilihan makanan sarawak semuanya sedap2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua sedap Ayu.. walau makan di Johor...

      Delete
  8. Padu la semua menu. Teringin nak makan ambuyat tu. Nakntau rasa dia macam mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambuyat dia unik sikit, letak smabal pedas-pedas, sedapnya lahaiiiii

      Delete
  9. Double Tree by the Hilton buffet food from Sarawak looks yummy. I will check their website hotel because I planned go to Johor with my friends on next week. 😉

    ReplyDelete
  10. Tak pernah makan Ambuyat. Tapai memang ada keinginan nak cuba menu makanan dari Sarawak. Laksa Sarawak tu pun nampak sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kalau jumpa try laa Eiza, sedap.. tapi lain tempat lain rasanya ....

      Delete
  11. Tak pernah makan makanan borneo. Nanti nak cubalah. Macam menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, bukan senang nak jumpa, tu bila jumpa mesti cuba...

      Delete
  12. Sis buat I terliur, teringat kampung la tengok manok pansuh tu. Takpe, nanti nak balik kampung, I plak share makanan biar Sis terliur hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha apalagi, jom laaa balik Sarawak, Sis nak ikut...

      Delete
  13. I cannot believe this hotel dedicated its entire menu to sarawakian cuisine! i simply cannot wait to make a trip down there to try everything!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa me too... all the food is good, if you come to Jb, come try it ya..

      Delete

Post a Comment

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

Post a Comment