KORANG SUDAH SERVIS KERETA KE BELUM?

KORANG SUDAH SERVIS KERETA KE BELUM? | Alhamdulilah Sis sudah. Kesemua kereta sudah di servis. Walaupun takde nak balik kampung jauh mana pun, tapi memang jadi resam Sis dan Suami dalam penjagaan kereta, tiba masa servis mesti hantar servis, tak tangguh-tangguh takut terlupa.

Lagi satu kalau dah servis, senang kerjanya, nak kemana jauh pun tak risau lagi, semuanya akan baik-baik aja, insyaAllah. Lain kalau tak servis, selagi tak servis, nak tekan minyak pun takut. Memang ada cakap kat Suami, kalau taknak servis kereta, dan kalau sampai kereta breakdown tepi jalan, Sis tinggalkan aje hahaha..

Kena musim perayaan ni, elok sangatlah pergi bawa kereta servis dan check semua. Bukan manusia je kena medical checkup, kereta pun kena juga tau. Biarlah yang pakar memeriksa, jangan ko sibuk nak check sendiri semuanya.

Yerr ada orang dia kata dia check sendiri je, minyak hitam, air dan semuanyalah. Takpe tu dia, mungkin dia arif, tapi kita yang tak tau ni jangan memandai. Bawa ajelah pergi kedai dan suruh orang buat. Lebih selamat.

Kalau kata mahal ke, patut kena awal-awal stanby, dah tau nak guna kereta, so menabung dan ketepikan sedikit duitnya untuk servis kereta.

Sendiri mau ingatlah yer.

Jangan dah terhantuk baru nak adoii...neno neno neno le jawabnya kang.

Sis pun baru-baru pergi ni bawa kereta Honda Jazz Sis servis. Kali ni servis ada mahal sikit, ada benda perlu di tukar. Sebab terlepas appoinment, makanya Sis walk in aje. Ikutkan tak boleh sebab dah full, tapi Sis pujuk dan pujuk akhirnya dapat juga selit. Sebab nak ke KL Rabu lepas, so bimbang kalau kereta tak di servis dulu. Sudah tiba masa servis meternya.

Servis kali ni kena tukar plug 4, sebab meter dah lebih dari 100 000km, (Sis ko bukan tau sangat, iyekan ajelah) yang lain-lain biasa aje. Semuanya okay dan takde masaalah. Alhamdulilah baru lega,.

So next time servis biasa aje. Maksudnya murah sikitlah servisnya, katanya..

Kalau korang belum servis, pergilah ye. Pandu cermat, jiwa selamat.
Ingatlah orang yang tersayang yer.



Dapatlah sampul raya dari Honda hehehe. Jadilah jangan tidak. Cantik hijau gitu. Dan satu lagi tu anak Sis bawa balik, sampul raya dari Proton. Pun cun gak, ada gambar depan semua model Proton terkini hehehe..

[Baca sini juga] : Jual Beli Kereta Gerenti Lulus 


So korang, ingat! Jangan lupa servis keretanya yer..





P/S: Kalau rasa servis kereta membebankan, pakai je kereta tolak, senang tak payah servis.

6 comments:

  1. Baru je servis haritu. Hehe. Cantik sampul raya nya sis! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah, hati-hati di jalanan yer @Yeaslmn ...

      Delete
  2. sy dah service bln 2 hari tu... skrg tggu bln 8 utk next service

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerr time servis kena servis kann Dear @Anies ..

      Delete
  3. Kena servis ikut jadual, biasanya setiap 10k km perjalanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Warisan @Petani ...tak pernah lagi miss ..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.