RESEPI KEK BATIK LEMBUT MACAM KEK

RESEPI KEK BATIK LEMBUT MACAM KEK | Korang tengok gambar je dah tau itu bukan gambar Kek Batik Sis yer, heheheh. Sis belum nak cuba lagi, tapi nak kongsikan di sini dulu supaya senang nanti nak buat, dah ada rujukan di blog sendiri. Tak payah susah-susah nak mengoogle.

Post resepi ni Sis ternampak di Facebook Cerita Viral. Tengok Kek Batiknya makk aii melting giler kann, siap ada topping ko atasnya. Kalau resepi Kek Batik biasa tu, anak selalu buat, takde topping bagai, hanya tabur kacang atau milo serbuk aje, tapi yang ni, perghh mewah gilerrr..

Moga murah rezeki tuan punya resepi yang kongsikan resepinya.

InsyaAllah one day nak try buat, lebih kurang sama je dengan yang biasa, cuma beza ada topping. Siap dah save dan forward kat anak dah. Yang ngajin membuat, anak Sis Yana tu ler. Tiap kali raya mesti nak buat Kek Batik.

Korang kalau nak cuba, silalah, nanti share pulak versi korang punya yer.

Jom nengok resepinya ..


RESEPI KEK BATIK PALING SEDAP

Bahan kek batik :

600g biskut marie (patah-patahkan)
200g butter
1 cawan milo
1 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan air masak
2 biji telur
Esen vanila

Bahan2 topping@ganache

100g milk compound
100g dark compound
(Sis guna beryls)

200ml whipping cream
1 sudu besar butter
1 sudu besar golden syrup (optional)
1sudu kecil hazelnut paste (tips nak bagi choc sedap mcm cadbury)

**Double boil semua bahan topping atau nak senang masukkan dalam microwave.
Ketepikan. Biarkan sejuk sekejap.

Cara membuatnya : 

1. Masak butter sampai cair (masak kek batik guna api kecik je ek), kemudian terus masukkan susu pekat. Kacau rata.
2. Masukkan pula milo dan serbuk koko. Kacau cepat-cepat takut berketul.
3. Next masukkan telur, kacau dulu bg rata dan baru masukkan air. Kacau sebati biar semua sekata.
4. Last skali masukkan biskut. Kacau rata bagi semua biskut bersalut coklat. Ok boleh tutup api.
5. Terus masukkan semua ke dalam loyang saiz 10inci (alas plastik bagi biskut tidak melekat dan senag tarik keluar) dan tekan-tekan bagi padat.
6. Tuang choc ganache melting dan simpan chiller selama 4jam atau lebih sebelum di potong.
7. Keluarkan kek dan biarkan suhu bilik sekejap bagi kek lembut sebelum senang untuk dipotong.

**Tips nak bagi potongan cantik.
Pisau yang nak guna untuk potong kek batik hendaklah dicelup air panas atau lap dengan tisu setiap kali nak potong. Barulah potongan cantik dan kemas. Tak comot. Nak makan pon sedap je kan.


Ucapan tuan punya resepi:
Silakan share dan berniaga dengan resepi ni. InsyaAllah customer akan suka, manis pon just sweet. Tak minta banyak, doakan semoga kami dimurahkan rezeki dan sihat tubuh badan agar dapat membesarkan anak-anak dgn sempurna. Amin

Kredit resepi: Tuan Adriana Arissa





P/S: Sis tak taulah, gambar dan resepi tu orang yang sama atau tidak. Makaseh dan mohon halal kongsi resepinya di sini.

8 comments:

  1. Replies
    1. Ini malam baru nak buatnya Dear @Anies hehehe

      Delete
  2. Insya Allah akan cuba resipi ini jika ada rezeki. Terima kasih share resipi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn jom sama-sama kita buatnya @Eyma hehehe

      Delete
  3. Sedapnya, macam kek versi secret recipy lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerrr @Ida, tengok je dah rasa lembut sangattt...

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.