Header Ads


MALAY RESTAURANTS YOU CAN REACH IN KUALA LUMPUR


MALAY RESTAURANTS YOU CAN REACH IN KUALA LUMPUR | Walaupun Sis ni tinggal dan menetap di Johor Bahru, tapi di sebabkan anak Sis tinggal menyewa dan belajar di Shah Alam, makanya memang Sis selalu jugalah naik ke Shah Alam dan akan merayap ke Kuala Lumpur bersama anak mencari makan.

Yaa biasa orang pergi Kuala Lumpur ni shopping, tapi Sis dengan anak rajin merayap mencari makan, orang kata Jalan-jalan Cari Makan gitu hehehe. Pulak tu anak Sis memang 'hantu makan' dan 'kaki jalan' so memang kalau ajak dia, laju aje bersiap hahahaha.

Tapi kalau dah namanya pun Kuala Lumpur, ermm memang tak boleh larilah dengan jalan jemnya. Lagi pulak kalau time lunch dan petang time semua orang balik kerja, memang padatlah jalanraya di pusat bandar Kuala Lumpur tu, kalau Suami Sis yang drive memang membebel aje la dia sepanjang jalan.

So nak selamat, sebelum di tanya nak makan apa dan makan di mana, kebiasannya Sis dan anak akan guna apss Food Panda dan sambil drive kami carilah restaurants near me yang memang senang dan mudah nak dapatkan tempat makan. Jangan ingat Food Panda tu hanya untuk delivery sahaja, kadang boleh digunakan untuk di jadikan waze sebagai rujukan mencari makan.

Tapi kalau malas nak drive, dan malas nak menempuh jalanraya yang sesak tu, eloklah korang order aje online, daripada drive tapi mulut tak habis-habis maki hamun orang kan? Hahaha..i feel that feeling hokay!.. Tapi bila dah bukak apps nak order menu, memang laa rambang mata kan, sampai berejam membeleknya.

Nak menyenangkan korang, meh Sis kongsikan, antara 5 menu yang biasa Sis dan anak Sis order bila berada di Kuala Lumpur. Rasanya korang pun pernah cuba gak kot. Sedapkan hehehe..

Kesemua gambar adalah sumber dari carian google.

5 Best Malay Restaurants in Kuala Lumpur

1 . Madam Kwan 

Halal food in Madam Kwan combines elements of these diverse cultures to share her uniquely created Malaysian Cuisine for all food lovers to enjoy. From the signature Nasi Lemak to “wok” style Hokkien mee, there’s something for everyone to savour those special dishes that is uniquely Malaysian. Madam Kwan's offers Peranakan/Chinese/Malay cuisines, including Nasi Berjani, Nasi Lemak, Cendol (dessert), Curry Noodle, and Chow Kuey Tiao.


2 . Chili's Bar & Grill 

For 40 years, Chili’s has been welcoming guests with our sizzling personality and serving up a good time, every time. Our fun and energetic atmosphere is the perfect place for family and friends to gather together and enjoy a delicious meal. The menu has grown over the years to include a distinct mix of Southwestern-inspired, classic American and international flavors. You can still enjoy our mouthwatering burgers, ice-cold beers and margaritas that made us famous, or you can choose to sink your teeth into even more great, bold American favorites like our legendary Beef Ribs, Sizzling Fajitas and Boneless Buffalo Wings.


3 . Face to Face Noodle 

Kolok mee or mee kolo is a type of Sarawakian noodle dish, characteristically light and tossed in pork lard. Kolok mee is a favourite and a staple food in the state, it is found at every corner of every street and be served any time of the day for breakfast, lunch, and supper!



4 . Upeh Cafe 

Upeh comes from the word “upih”, a coconut sheath used as a transport in a Malaysian traditional race game called, “Tarik Upih.”. They serve you the right flavours to impart the nostalgic charm and diversity of they authentic Malay food.


5 . Sepiring Cafe 

Proud of they colourful heritage, the menu carries an exciting variety with recipes from all corners of Malaysia. It is this harmonious blend of flavours that makes us all 'uniquely Malaysian'. And just as Malaysians love sharing meals from Sepiring, they will serving homegrown meals in a welcoming atmosphere that rekindles a joy worth sharing with friends and family over and over again.
Sepiring - bringing people together one plate at a time.


Amacam? Ada lapar? Hahaha...tu baru nengok gambar, belum lagi dapat merasainya. Ini adalah antara yang biasa anak Sis order dengan Food Panda. Kira yang ni menunya berat sikitlah, untuk makan tengahari atau makan malam, memang sesuai,

Kan ada banyak lagi menu yang korang order di Food Panda, tapi kebanyakkannya yang biasa korang boleh pergi dan makan, so apakat korang orderlah yang jarang-jaramg sekali korang nak pergi dan makan, barulah berbaloi sikit hehehehe.

Bukan susah mana pun, donlod apps Food Panda, then klik 'restaurants near me' then search, haaaa time ni terjojol sampai ternganga molot ko nengok menu yang keluar hahaha. So apalagi, ayuhlah kita order hahaha..

Selamat menjamu selera!


P/S: Senangkan orang sekarang, semuanya di hujung jari saja...

22 comments:

  1. Memang KL nie semacam melting pot untuk makanan dari pelbagai pelusuk negeri dan negara. Kena rajin mencari dan pandai cari tempat kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa Rawlins, syurga makanan hahaha, kalau Sis duk sana, agaknya boleh bam bam berat badan hahaha

      Delete
  2. Ohh i love earing at Chili's! Selalunya makan sampai too full and the portion is so big

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa, Sis punn suka, pernah sekali makan dah anak bawa...sedap!

      Delete
  3. Oh baru tau yang Food Panda pun boleh digunakan untuk mencari tempat makan almaklumlah sis ni bukan kaki makan kat luar. Hubby suka makan kat umah jr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa laa Fas, kalau Sis dan anak sebelum nak cari makan, bukak Food Panda ni, then pilih dulu dan tengok nak makan, pastu baru decide and GO!

      Delete
  4. face to face dan Upeh tu belum pernah cuba lagi. yang lain dah. nanti nak kena try la ni kan. tunggu turun kl lah nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try laaa Madi, Sis kesemua di atas dah try heheheh...Upeh tu sedap nasi lemak dia, nasi tumpang tu belum try lagi...

      Delete
  5. Kl ni memnag banyak tempat makanna, tapi tu la nad pun tak sempat nak terjah semua disebabkan jem..hahaa..banyak tempat yang sis tunjuk nad tak pernh makan lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Nad, Sis kalau ke Shah Alam, anak akan bawa pusing serata cari makan, biasa Food Panda le jadi rujukannya hehehe

      Delete
  6. wahh kita duduk kl pun tak perasan ada banyak tempat best utk makan2..tq sharing this sis lin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehee kannn lepas ni silalah jalan-jalan cari makan hehehe

      Delete
  7. K mid org KL, so mmg biasa dengan restoran tue..mmg x dinadikan makanankt situ sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn kita paling suka Upeh Cafe tu Kak, nanti try laaa...

      Delete
  8. semua nya kelihatan menggoda. oh baru perasan header dah berubah ^_^

    ReplyDelete
  9. sedap sedap belaka sis lin oii. terliur nampak ni haa.. ada pula order online siap delivery by foodpanda tu.. senang keja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, semuanya di hujung jari anda gitu Awa hehehehe

      Delete
  10. Memang kat kl ni banyak makanan sedap2. Kalau tiap2 hari keluar berlainan restoran pun belum tentu habis reatoran kita terjah..hehehe, tapi selalu sb malas food panda le jawapannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa kan, duk KL best laa banyak pilihan, kalau di Johor tak kurang sangat pilihannya...

      Delete
  11. Sepiring tu memang favourite kte sis. Makanan kat sepiring semua sedap2. Dan paling best semua ni boleh order guna food panda je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, kita baru try sekali je Min, nanti kalau ke KL nak try lagi, sebab menu dia banyak gileee

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.