BIAR TERLEBIH MAKAN SOTONG, ASAL JANGAN PERANGAI MACAM SOTONG

BIAR TERLEBIH MAKAN SOTONG, ASAL JANGAN PERANGAI MACAM SOTONG | Hahahaha korang mesti gelak berkerut dahi kan bila baca tajuk tu. Ada ke perangai macam sotong ek? Hahahaha. Korang tau tak perangai macam sotong tu apa? Laaa tak tau ke? Takpe, sila rajin membaca dan menelaah yer, Sis ko malas nak explain, sebab kepala tengah biol gara-gara terkena hujan siang tadi.

Yerr harini agak lambat nak update dan takde 2/3 post entri harini. Sebab Sis baru je sampai dari Paka. Ikutkan tadi pagi Suami pujuk suruh balik esok, tapi dah janji dengan anak nak balik harini, anak nak guna kereta esok, so tu yang Sis balik juga ke Johor harini. Susah juga bila si Viva takde. Ermm..

So pagi tadi Sis gerak jam 10am , sampai Johor dalam jam 3pm. Suami sampai 2 kali col bertanya, selagi tak sampai, gitu ler dia kalau Sis drive pergi balik, tak henti col, risau beno.

Sepanjang jalan ke Johor, cuaca okay redup-redup kejap panas, tapi sampai di area selepas Rompin, hujan lebat sangat, sampailah ke Kota Tinggi. Dalam hujan tu lerr nak terkencing pulak, masuk petronas, parking takde, kena park jauh sikit. Dah ler hujan, tapi sebab tak tahan, Sis ko redah juga, tu yang terkena hujan, sampai laaa ni kepala rasa biol. Baru lepas telan panadol. Ada ler lega sikit.

Time drive tadi, perut lapar, tadi hanya makan kuih yang Suami belikan buat bekalan masa balik. Suami ajak sarapan, tapi Sis pulak yang taknak, sebab dia dah belikan kuih, bazir je nanti, so sepanjang jalan, makan kuih dan minum nescafe.

Dan dan terus terbayang Nasi Goreng Sotong..adeiii lapo sesungguhnyaa rasa bila teringat oiii...


Yerr kalau ke Paka ni memang mewah betul dengan menu sotong. Sotong dia pulak kemain besau, bukan jenis kecik-kecik punya. Kalau korang follow cite Sis sebelum ni pun, Suami suka beli sotong bawa balik Johor, sebab sana sotong murah.

Macam nasi goreng sotong ni, korang rasa berapa rm? Haaaa idok mahal, hanya rm 13 sahaja. Murah ke mahal? Berbaloi besar giler sotong dia.

Rezeki Sis, malam yang Suami belikan nasi goreng sotong ni, dalamnya ada telur sotong ko, perghhh bukan senang nak dapat telur sotong, gemuk pulak tu! Kenyang makan. Nasinya pun banyak sebekas, cumanya tu lerr, mereka di sana masih belum lagi mengambil langkah mengelakkan menggunakan polisterin sebagai bekas makanan. Masih lagi menggunakannya, ermmm...

Takpelah nak taknak makan aje ler kan.


Tadi tu makan malam hari pertama Sis sampai Paka. Then esoknyakan Sis ke KL 2 hari 1 malam dengan Suami (tu nanti cite lain), then masa sampai Paka dari KL tu, Suami tanya nak makan apa? Lelajuu Sis jawab 'SOTONG' hahahahaha..

Suami kata sotong lagi ? ๐Ÿ˜†

Sis ko gelak nengok muka Suami bila dengar sotong hahahaha. Terus Sis kata, biar makan sotong, jangan perangai macam sotong hahahahah. Tambah gelak Suami.
Makanya malam tu menu sotonglah lagi.

Tapi... kali ni Suami Sis betul-betul bagi Sis ko sotong, di belinya Sis sampai 2 ekor, makan sampai puas katanya, amekkawww hahahahaha. Menu sama nasi goreng, cuma sotong je ada 2 ekor, saiz lagi besar punya. Sis makan sorang, Suami makan kepala sotong aje, sebab Suami Sis dia makan sup ekor, taknak makan sotong. Dia kata jemu dah hahahaha.

Kalau korang tanya kat mana kedai jual nasi goreng sotong ni, ermmm tak reti nak bagitau, yang Sis tau, Suami sebut Kampung Nelayan hahahaha. Yerr Suami Sis 'Penghulu' kat kampung tu. Mana taknya, masa ikut dia pergi sana beli makanan ni, semua orang menegur dia, tu yang Sis kata, dah macam tok penghulu, gelak Suami Sis hahahaha.

Kampung Nelayan tu, tempat nelayan semua turun naik ke laut, semua bot-bot parking situ, termasuklah tempat melepak Suami Sis. Katanya kalau Suami Sis takde ke sana sehari, semua orang mencari hahahaha, tok penghulu laa katakannn  ๐Ÿ˜

So kalau korang nak cuba, carilah Kampung Nelayan, jangan cari Suami Sis hahahaha.

Okaylah, panjang pulak membebel pasal sotong, now misi nak mendobi pulak.
Nanti malam nak keluar makan malam dengan anak-anak pulak.
OkBai.




P/S: 'Menghitung Hari' .... tak sabar nak holiday berdua!! ..

24 comments:

  1. Masa duk Tenganu dulu, memangla selalu makan sotong sebab sotong murah.
    Kalau sotong katak tu main longgok2 aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn @Wak, kat Trengganu memang banyak kedai jual menu sotong, besar-besar kemain...

      Delete
  2. Hahahaha..adehhh title punnnn dah win

    Tapi sedap kott sotong ..lg2 sotong celup tepung..fuhhhh terangkat! gatal pun blh buat dekkk je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha @Hsna...
      Memang sedap Hsna sotongnya, goreng pun dah sedap, apalagi kalau masak sambal...

      Delete
  3. wahhhhh bestnya nengok nasi goreng sotong akka tu, mmg besar gabak, harga pun murah ...

    dana tak pernah lak try ns goreng sotong kt paka tu, nnti nk ajak suami cari lah kalau balik kerteh... hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn @Norhidana..puas makan ..
      Nanti try lah Dana, cari Kampung Nelayan, ada kedai makan situ, haaa situlah yang jual...

      Delete
  4. apsal sotong tu besar sangat kak oii.. perghh sedap ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kan @Mar, besar gilee sotong tu...kat sana semua besar-besar sotongnya...

      Delete
  5. Wah! Dah jadi tok penghulu pulak ya. Kalau Pak Inche kita, YB.. hehehe.

    Gemuk betul sotong tu, kita pun suka yg bertelur, lagi kalua telurnya dah kenyal2 tu, sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa gitulah Kak @Seri, kita yang cakap macamtu kat Suami, dah sana sini semua orang kenal dah hahahaha...
      Telur dia puas gile makan Kak...!

      Delete
  6. ahhh sotong..ni mesti suami sis belikan sepasang sotong..suami isteri atau abang dengan adik..hehehe...kalau macam tu besarnya sotong berbaloi la dengan harganya Sis..kena cari suami sis..nanti boleh suggest tempat makan yang best..sotong kalau kena cara masaknya sedap..tak liat..Ya Allah tiba-tiba terasa nak makan sambal sotong petai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha agaknya juga @PC, makan sampai 2 ekor puas gilee, kalau boleh nak suruh beli banyak lagi, buat makan sarapan meratah perghhhh

      Delete
  7. Betul..Kalau ke sana, memang rugi kalau tak beli dan makan sotong.Besau weh sotong dia.Harga pun takdelah tercekik..Tapi tengok tempat jugak kan.bila lagi gaknya nak sampai sana...haduii

    oit...perangai jangan macam sotong...kah²

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn @Rohaida kan,yang udang ke ikan kembong celup tepung pun sedap, inikan pulak kalau dah sotong besar macamni kann...

      Hahahaha tau tak perangai sotong tu apa? Hahahaha

      Delete
  8. dah la memang suka sotong...ngences tengok.hihiihi..
    drive dr Paka ke JB ? hebatnya...sya dr Skudai gi pasir Gudang pun gigil kaki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe sama kita suka makan sotong..
      Yerr @Azian, Sis drive dari Johor Paka Johor gitu hehehehe...

      Delete
  9. Mak aih .. melampau saiz sotong tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerr Tuan @Hasrul, harga pun baru rm13 sahaja kalau nasi goreng siap sotong tu, murahkan ...

      Delete
  10. Replies
    1. Sangat sedap @Farah, jomlah ke Paka hehehe ...

      Delete
  11. sis dan sotong berpisah tiada...satu lagi, ketam...kalo ada nasi goreng ketam, agaknya mengetam aje sis ni..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupa plak nak tanya Suami, ada ke tak nasi goreng ketam @Sunah, tunggu minggu depan Sis ke sana Sis tanya hahahaha

      Delete
  12. assalamualaikum lin...peghhh tengok sotong jer dah terliur...dah la beso sotongnya...meriah dpt mkn sotong beso sampai 2 ekor yer lin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mama @Maszull...hehehe kann Mama, memang besau giler sotongnya Maa, puas makan sekor..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.