KEMBARA MAHKOTA JOHOR 2019. SULTAN JOHOR: "SAYA TIDAK SABAR UNTUK MENEMUI RAKYAT"

KEMBARA MAHKOTA JOHOR 2019. SULTAN JOHOR: "SAYA TIDAK SABAR UNTUK MENEMUI RAKYAT". | DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar bertitah Baginda tidak sabar untuk menemui rakyat jelata pada jelajah Kembara Mahkota Johor 2019 (KMJ) yang akan bermula hari ini.

"Saya tidak sabar menantikan Kembara Mahkota Johor, mengira hari dan waktu kini sudah tiba masanya.

"Jam 4 pagi tadi, saya sudah pun bersiap selain memastikan motosikal dalam keadaan baik, begitu juga persiapan lain. Saya tidak sabar untuk menemui rakyat di setiap daerah," titah Baginda kepada Royal Press Office di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru hari ini. 

Sempena jelajah Kembara Mahkota Johor kali ini, Baginda Tuanku Sultan berkenan menunggang motosikal berkuasa tinggi, ‘Harley-Davidson 2019 Road King Special Touring Bike'.

KMJ yang merupakan acara tahunan kalendar Keluarga Diraja Johor, dinanti-nantikan seluruh rakyat untuk bertemu dengan raja kesayangan mereka.

Dengan menunggang motosikal berkuasa tinggi, ‘Harley-Davidson 2019 Road King Special Touring Bike', rombongan diketuai baginda Tuanku memulakan perjalanan sekitar jam 8 pagi dari Istana Pasir Pelangi, di sini.Turut berangkat, Tunku Panglima Johor, Tunku Abdul Rahman; Tunku Putera Johor, Tunku Abu Bakar serta suami kepada Tunku Puteri Johor, Datuk Dennis Muhammad Abdullah.

Destinasi pertama persinggahan adalah Dataran Majlis Daerah Pontian, disusuli dengan Kampung Sungai Nibong (Semerah, Batu Pahat) selain Kompleks Sukan Tok Laji (Kesang Tasek, Tangkak) dan Maharani Up Town (Muar).

Keseluruhan perjalanan Kembara Mahkota Johor edisi kali ini menyaksikan perjalanan sejauh 686 kilometer melibatkan 10 daerah selama tiga hari, bermula hari ini hingga Isnin.

Sepanjang kembara, baginda Tuanku bersama keluarga diraja Johor dan ahli rombongan dijangka mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti termasuklah sukan rakyat, selain beramah mesra dengan rakyat jelata.


Baginda akan membaca sendiri setiap surat yang disampaikan rakyat kerana ingin mengetahui apakah keluhan mereka.

“Orang ramai jangan kecil hati jika tidak dapat berswafoto (selfie) bersama saya di setiap lokasi persinggahan ini kemungkinan disebabkan pergerakan awal bagi meneruskan perjalanan ke lokasi lain,” titah baginda. 
P/S: DAULAT TUANKU! . Semoga perjalanan Tuanku sentiasa dilindungi oleh Allah SWT.  Aamiin, Ya Rabalalamin

6 Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

 1. alahaiii sweet sangat pesanan last tu... 😂😂😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannn @Sunah...next time jomlah kita followw hahahaha

   Delete
 2. Aktiviti rutin setiap tahun..moga keluarga Diraja ini sentiasa diberkati dan dipermudahkan segenap urusan dan perancangannya.Inilah peluang dan masanya rakyat mendekati Sultan yang dikenali sangat berjiwa rakyat.Aamiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yaaa @PC ..Moga Allah berkati perjalanan Tuanku dan dipermudahkan sem,ua urusannya ...

   Delete
 3. assalamualaikum lin...moga Sultan terus diberkati n dirahmati selalu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam Mama @Maszull...aamiinn..harini last day KMJ ..

   Delete

Post a Comment

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

Post a Comment