MASAALAH LOADING BLOG SLOW NI MAKIN MENJADI-JADI!


MASAALAH LOADING BLOG SLOW NI MAKIN MENJADI-JADI! | BEBERAPA minggu ni ramai juga blogger tekesan dek sebab loading blog yang kejap okay kejap tak okay, tapi ada ketikanya terus jem tak boleh bukak. Bila di tanya pada kengkawan, jawaban mereka berbeza-beza. 

Ada kata okay je, ada kata yaa memang slow. Tu yang jadi susahnya nak cari apa masaalah sebenarnya dengan blogger dot com ni. Blog Sis sendiri pun jadi mangsa kelembaban nak loading ni, minggu lepas memang sendiri nak bukak pun slow gilerr, kalau buka dari laptop kena penuh kesabaran, mula ingat laptop Sis ke problem, tapi bila di kaji, bukan masaalah laptop.

Bila view guna handphone pulak jadi pelik, sebab apabila view guna WiFii, dia okay, tapi bila view guna mobile date, terus langsung tak boleh bukak, lembab gilerrr... tension fikir oii.. 


Lepas tu Sis try settlekan satu per-satu. Try remove widget mana yang tak perlu. Contoh; bila tengah loading tu, dia akan kuar signal waiting di bawah tu, Sis perasan widget add-this dan juga facebook pages tu kemain lama dia nak connecting. 

So Sis remove dulu. Lepas dah remove, dalam dua tiga hari sendiri nak bukak, ehhhh elok pulak dia, laju macam biasa, baik di laptop ataupun di telefon. Bila di tanya pada kengkawan, jawaban masih lagi samar-samar, ada kata okay, dan ada kata still lambat, ermmmm... stress tak ko bila dengar hahahaha.. 

Masaalah Loading Blog Slow Ni Makin Menjadi-Jadi!

Tukar template? 

Rasanya memang kena juga tukar, sebab kebanyakkannya blogger yang hadapi masaalah macam ni, semua dah mula tukar template versi baru yang up to date. Lepas tukar, masaalah loading slow automatik hilang dah. Memang Sis masuk blog mereka yang sebelum ni slow, bila mereka dah tukar, semua dah jadi laju dah macam biasa. 

Rasanya blog Sis ni pun kena tukar juga. Agak lama juga guna template ni. Bohonglah kata kalau takut pageviews jatuh, memang betul, awalnya kalau korang tukar aje template memang pageviews korang jatuh sikit, sebab google baru nak crawl korang punya blog balik, so kena bersabar. Janji bila loading dah laju, Bounce Rate (BR) korang pun turun. 


Buat masa ni Sis belum jumpa lagi template yang berkenan di mata. Ada certain tu bukak templatenya pening nengok, satu kerja pulak bila kita nak guna, banyak kerja nak edit oii.. Sis sayang template sekarang ni, sebab view dia full, mesra pengguna dan paling sayang sebab Sis banyak dah ubah coding html dia.. ermmmm bukan senang yaa nak mengodeh nanti huhuhu. 

Tapi tengoklah, nanti memang kena juga tukar, masaalah loading bloh slow ni makin menjadi-jadi.. buat masa ni sebab sendiri bukak dah tak slow, so Sis pakailah dulu, bila jadi lagi masaalah tu, memang kena tukarlah. 

Orang kata slow loading blog Sis, Sis tak amik kisah, tapi janji sendiri nak bukak tak slow hahahaha.. kang sendiri buka slow, ada kena campak laptop ni kang hahaha.. sebab hidup akan sepi tanpa sehari update blog, ececececece hahahaha.. 

Korang ada masaalah blog loading slow tak? 

Okay dah, jomlah mencari template mana yang berkenan di hati .. ke beli je kan template berbayar, puashati kann hehehehe ...


P/S: Nak masak apa ni weiiii... hurmmmm ... 

16 comments:

  1. blog ako slow x weii??? hehehe tp ko punya mmg ako pasan gak, cuma x smpt nak inform

    ReplyDelete
  2. ye, aku pun da tukar wei...da berdesup laju loading..ahahahahhahaha

    ReplyDelete
  3. Ye sis. Nampak sangat menjunam view, tak sampai seribu sehari. Mood pun merundum

    ReplyDelete
  4. ena drop 20k bulan lepas.huwaaaa... siyes tak tahu nak buat apa.

    ReplyDelete
  5. Betul kan sis! Aritue my mobile view pun ada problem rupanya ada setting baru kat template... Hurm, nak pilih template ni pun one of the problem. tak taw which one to choose bah...

    ReplyDelete
  6. haah mmg loading...tulah tak tahu nak salahkan mana satu wifi ke, telefon ke atau laptop ni..tetapi memang kerap sangat loading ni.. kena bertabahlah..

    ReplyDelete
  7. kalau buka blog kat laptop selalu juga loading lama tapi kalau buka kat phone ok je, itu yg tak sure masalah dia apa sebenarnya..

    ReplyDelete
  8. hehehehe kena mandi dulu. 3 saat je okay.

    ReplyDelete
  9. makin ramai orang komplen masalah sama. saya haritu pun masa blogwalking ada sesetengah yg lama betul loading padahal wifi laju je. akhirnya terpaksa tutup page tu. tp sekarang bila buka balik page sama, laju pula. pelik bin ajaib

    ReplyDelete
  10. AAAAA, STRESSS BILA JADIK GITU...AAAAAAA..PENINGGGG..
    Saya kalau dah tahap bukak snediri slow, memang rasa nak campak je barang yang ado...

    ReplyDelete
  11. Memang menguji kesabaran sungguh hehehhe kadang da siap refresh masih crack blog ni. Fafa tetap usaha nak tembus. Masalah jugak kan kalau jadi mcm ni

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. ramai kan yg komplen isu yv sama tapi rmi yg mmg advise utk tukar template

    ReplyDelete
  14. Memang ramai yg dok kata isu slow loading ni sekarang. So ramai yang dah tukar template dan kata berkesan.

    ReplyDelete
  15. kira masalah sejagat la ni hehehe

    ReplyDelete
  16. I know nowadays its so slow and that day i also kena, but now get back to normal.

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.