10 HIDANGAN NASI YANG POPULAR DI MALAYSIA


10 HIDANGAN NASI YANG POPULAR DI MALAYSIA | Nasi merupakan menu makanan utama di Malaysia, saya sendiri suka makan nasi. Makin bertambah suka makan nasi bila mana ada banyak jenis hidangan nasi yang sedap-sedap. Di Malaysia ini sendiri, ada pelbagai menu nasi dengan padanan lauk yang menyelerakan. 

Malas masak tidak masalah kerana semua menu nasi ini boleh dipesan melalui aplikasi Foodpanda. Boleh terus order online food delivery dan nikmati makanan pilihan tanpa perlu bersusah payah. 

Antara menu nasi yang popular di Malaysia ini adalah : 

1. Nasi Lemak

10 Hidangan Nasi Yang Popular Di Malaysia

Aroma nasi lemak yang harum pada awal pagi sememangnya tidak dapat ditolak, menjadikan ia menu nasi yang paling terkenal di Malaysia. Pilihan sarapan biasa, hidangan ini pada dasarnya adalah nasi yang dimasak dengan santan, daun pandan dan halia.

Nasi lemak yang terbaik adalah versi asli, dibungkus dalam daun pisang berbentuk piramid yang mengandungi sambal, separuh telur rebus, ikan bilis goreng, kacang tanah, dan potongan timun. Nasi lemak, merupakan salah satu hidangan yang terbaik untuk mulakan hari anda.

2. Nasi Goreng

10 Hidangan Nasi Yang Popular Di Malaysia

Di Malaysia, nasi goreng terdapat dalam pelbagai jenis yang anda boleh bayangkan. Yang terkenal termasuk Nasi Goreng Kanton dan Nasi Goreng Kampung. Selama bertahun-tahun, hidangan seperti Nasi Goreng Kerabu, Nasi Goreng Ikan Masin dan Nasi Goreng USA, telah termasuk sebagai sebahagian daripada menu biasa di kebanyakan restoran. 

3. Nasi Campur

10 Hidangan Nasi Yang Popular Di Malaysia

Nasi Campur adalah nasi biasa dengan lauk pilihan anda, dan pilihannya benar-benar banyak, hingga 30 atau lebih hidangan di beberapa restoran. Anda akan mempunyai pelbagai jenis hidangan ikan, ayam dan daging lembu sama ada ia digoreng, dipanggang, atau dimasak dengan pelbagai pilihan kuah yang sedap. 

Sebagai tambahan, anda boleh menambah telur goreng atau telur dadar dan hidangan lain seperti ikan masin atau telur asin, ulam-ulaman dan sambal belacan. Gaya memasak yang berbeza antara kedai Cina, India atau Melayu menambah banyak pilihan nasi campur Malaysia. 

4. Nasi Kandar

10 Hidangan Nasi Yang Popular Di Malaysia

Sangat mirip dengan nasi campur, berbeza dari jenis hidangan yang ditawarkan, dan ianya banyak terdapat di restoran India. ‘Kandar’ bermaksud campuran hidangan kari yang berbeza dengan nasi anda. 

Masukkan ayam masala, kari kepala ikan, kari udang, atau sotong goreng renyah, tambahkan keropok sayur dan papadom, dan hidangan nasi pedas ini akan sempurna dengan segelas teh lemon ais yang menyejukkan.

5. Nasi Briyani

10 Hidangan Nasi Yang Popular Di Malaysia

Nasi briyani berasal dari Parsi, dibawa ke India oleh orang-orang Mughal, dan dipopularkan oleh orang India Muslim di Malaysia.

Hisangan ini adalah beras Basmati yang dimasak dalam campuran ghee dan rempah-rempah, dengan ayam, atau potongan daging lembu atau daging kambing yang ditambahkan ke dalamnya. Hidangan nasi aromatik ini dinikmati dengan dhal chutney atau kurma, atau kari, dimasak dengan kentang, lobak merah dan kacang panjang.

6. Nasi Ayam

10 Hidangan Nasi Yang Popular Di Malaysia

Nasi ayam Hainan yang enak dimasak dengan kaldu ayam, memberikan tekstur kekuningan dan berminyak. Ia disajikan bersama ayam kukus atau panggang. Di sisinya terdapat timun yang dihiris, sambal buatan sendiri dan halia atau bawang putih yang ditumbuk, dan kicap gelap, dan disertakan dengan semangkuk sup.

7. Nasi Dagang

10 Hidangan Nasi Yang Popular Di Malaysia

Nasi Dagang adalah menu sarapan yang popular di pantai timur Malaysia, sedikit berbeza antara jenis nasi yang digunakan di Kelantan dan Terengganu. 

Setelah merendam selama beberapa jam beras khas untuk menu nasi dagang ini, nasi dikukus dalam santan bersama dengan bawang merah, serai dan biji rempah. Ia dapat memberikan rasa dan aroma yang unik. Hidangan ini disajikan dengan kari ikan (biasanya ikan tongkol, penduduk setempat menyebutnya masak gulai darat), telur asin, dan sayur-sayuran dalam bentuk.

8. Nasi Kerabu

10 Hidangan Nasi Yang Popular Di Malaysia

Kegemaran tempatan yang lain adalah nasi kerabu yang menarik, berwarna kebiruan kerana dimasak dengan bunga telang. Ia disajikan dengan salad cincang halus seperti kacang panjang, bunga kantan dan kubis.

Hidangan sampingannya adalah cili solok dan ayam percik (ayam yang diperap dan kemudian dipanggang hingga sempurna), keropok dan kelapa parut goreng kering.

9. Nasi Kukus Ayam Berempah

10 Hidangan Nasi Yang Popular Di Malaysia

Ini adalah pilihan makan tengah hari kegemaran bagi ramai pengemar nasi! Gulai (kuah kari) dicurahkan dengan lembut di atas nasi panas yang baru dikukus membuatkan aromanya sangat menyelerakan. Makan pula bersama ayam goreng berempah, sangat sesuai. 

10. Nasi Air

10 Hidangan Nasi Yang Popular Di Malaysia

Sebilangan orang mungkin berpendapat bahawa nasi udara sama dengan nasi bubur atau bubur nasi, tetapi tidak. Menu enak dari Kelantan ini menggunakan air yang lebih banyak daripada jumlah biasa.

Setelah dimasak, satu sudu nasi dimasukkan ke dalam mangkuk, dan sup daging lembu dituangkan ke dalamnya. Selain itu turut ditambah potongan daging lembu yang digoreng bersama cili padi, bawang merah goreng dan sedikit limau. 

Itulah dia antara menu hidangan nasi yang popular di Malaysia dan selamat menjamu selera bersama insan yang tersayang. 

Kredit photo : Flickr dan RASA 


P/S : Baca tengok time puasa boleh telan ayaq liurr.. semua Sis suka.. 

16 comments:

  1. Nasi air tu mcm cara mkn nasi kt korra plk 😂

    ReplyDelete
  2. Kalau time jadi student kan famous nasi bujang hahahah.

    ReplyDelete
  3. Nasi air tu sis pernah makan kat terengganu. Mak kawan sis masak. Sedapnya....

    ReplyDelete
  4. Nasi campur, nasi lemak dan nasi bubur adalah kegemaran Rawlins. Hari-hari makan pun takpe. Hehe

    ReplyDelete
  5. Bila dapat artikel camni, saya akan scroll laju sampai hujung. Nak tengok ni food panda atau apa-apa food kempen. Kikiki. Nasib baik bukan. Saya suka kalau blogger research sendiri. Well done akak!. Nasi memang makanan ruji. Jangan cakap diet ok. Haha.

    ReplyDelete
  6. Nasi air tu tak pernh rasa. Macam sedap je bila letak kuah lebih dan daging. Entah bila dpt ke kelantan.. Hehehe. Usha foodpanda la kalau nak cuba kan.

    ReplyDelete
  7. paling rinduuuu nasi kandaq lah. balik Penang wajib makan tempat favourite

    ReplyDelete
  8. banyak kan hidangan nasi kat Malaysia ni..macam macam ade.Okay terliur tengok nasi air..iena suka nasi air

    ReplyDelete
  9. Nasi air menarik... Dia lebih kurang macam moi kann Sis Lin?... time belajar dulu, suka naaa makan moi masa duduk kat belah utara nun... lengkap dengan sayur kangkung, telur masin, lobak masin... tak pastilah sama ke tak dengan nasi air...

    ReplyDelete
  10. Aduii! Lapar terus baca list nasi2 yang popular di Malaysia ni.. semuanya pun sedap2 and my favorite too!

    ReplyDelete
  11. Mar sehari wajib pekena nasi sekali at least. Kalau tak nanti tak boleh tidur...hahaha

    ReplyDelete
  12. fav kita nasi lemak dan nasi kandar semestinya. fav selamanya heheheh

    ReplyDelete
  13. Ada lagi jangan lupa Nasi Hujan Panas dan juga Nasi Tomato sangat popular kat Malaysia ni memang cari setiap kali majlis.. Tiber lak nak makan nasi tomato hurmmm mana nak dapat ni..

    ReplyDelete
  14. Baru jer makan tapi baca entri ni lapar pulak, I paling suka nasi kerabu dan nasi briyani.

    ReplyDelete
  15. memang tak dinafikan nasi lemak sangat popular. kalau dulu ia menjadi menu significant putk sarapan pagi, namun kini, ia boleh dinikmati dan sesuai utk dimakan bila2 masa.

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.