ASAM PEDAS IKAN PARI UNTUK SI DIA!


ASAM PEDAS IKAN PARI UNTUK SI DIA! | Siapa 'si dia' tu? Hehehe siapa lagi kalau bukan Sunah, yang Sis anggap dah macam adik beradik sendiri dah. Nak kata macam anak, dah tua beno pulak hahaha..my bestie pun ye juga, sebab kami banyak masa bersama, banyak berkongsi cerita, rasa dan paling banyak berkongsi makan kekekekeh.. 

Dan baru-baru ni Sunah bermalam 3 malam di rumah Sis. Kebetulan kami ada event bersama, so Sis ajak Sunah tidur aje di rumah, senang pergi saing.. dan atas permintaan Sunah yang nak makan Asam Pedas Ikan Pari, makanya Sis tunaikanlah permintaannya.. takut kang menjejes pulak ayaq liur dia kan hehehe.. 

Ikan mancing Suami memang ada lagi Sis simpan.. tu pun suruh Sunah buat pilihan, nak ikan duri atau ikan pari, tapi Sunah pilih ikan pari.. so terjadilah Asam Pedas Ikan Pari untuk si dia hehehe.. 

Asam Pedas Ikan Pari

Sunah tu tak tahan pedas, Sis memang dah bagitau dia, lada kering yang Sis beli ni memang agak pedas sikit.. tak tau le kenapa, padahal beli yang jenis kerinting.. letak sikit, buat cair-cair pun tetap rasa pedas.. tu nasib baik Sis takde letak lada hitam, sebab memang tau Sunah tak makan pedas.. tapi tetap juga pedas.. 

Sungguh pun pedas, tapi sedapkan Sunah? Hehehe.. sebab tengok dia makan kemain berselera.. Suami Sis pun suka, siap bawa bekal pergi memancing malam tu.. cuma anak Sis,Yana je laa.. sedikit berkemut mukanya bila kata nak masak asam pedas, tu yang ada Sis masakkan menu lain juga... 


Udang Goreng Nestum

Untuk menu anak Sis dan juga menu tambahan, Sis masak Udang Goreng Nestum ni. Paling mudah dan sedap.. Ada rahsia di sebalik menu ni syhhhhh... boleh pulak cerealnya tinggal sedikit, so Sis tambahkan oat aje sebagai ganti cereal tu, pun sedap.. sesenyap je Sis campur, Yana tak tau hahaha.. kalau dia tau, kompom dia tak makan, sebab dia tak makan oat, tapi nestum makan, tak ke pelik hahahaha.. 

Dalam pada taknak asam pedas, tapi Sis nengok, semangkuk gak asam pedas ikan pari tu dia ceduk hahahaha.. mana boleh tolak menu asam pedas Mak dia, memang kang time pose terbayang lee oii.. 

Kacang Panjang Goreng Sotong

Untuk menu sayur, Sis goreng Kacang Panjang Goreng Sotong. Jadilah janji ada sayur.. Nasib baik dalam PandaMart tu ada sayur, malas punya pasal nak pi kedai, Sis order online aje hehehe.. Yee rasa macam lama tak ke pasar dan ke kedai.. semua Sis belanja online aje.. kecuali kalau memang nak belanja barang dapur, haaa tu kenalah ke Pasaraya.. 

Takat nak beli untuk masak harian, beli aje PandaMart, lagipun dekat aje Martnya tu dengan rumah Sis.. benda dah mudahkan, kita gunakan.. 

Ayam Pandan

Mee Hoon Goreng

Ayam Pandan tu Sis tak buat tapi beli yang Frozen punya. Nak makan keluarkan dulu then Sis masuk microwave 4 minit untuk panaskan.. tapi pastikan dah defrost okay, kalau tak, takut tak masak dalamnya kang.. 

Dan menu Mee Hoon Goreng tu, jiran Sis,Nasriyah beri.. alhamdulilah, boleh pulak dia bagi Mee Hoon Goreng, sebab beberapa hari tu tekak Sis memang nak makan Mee Hoon, cuma takde masa je nak menggorengnya di rumah.. akhirnya dapat juga makan.. terima kasih Nas.. 

Itulah kisah asam pedas ikan pari untuk si dia.. punya panjang lebor ek hahaha.. 

Alhamdulilah.. happy sebab dapat masak dan ada yang suka makan, kalau tak, nak masak pun takde semangat.. ni tunggu anak-anak semua balik ke rumah, Sis nak masak apa yang anak-anak nak makan.. tak sabar nak tunggu.. 

From now Sis dah stop semua event dan nak fokus pada Family dan diri sendiri pulak.. agak terkilan juga tapi maaf, dah kesuntukkan masa, so Sis tak dapat nak penuhi semua permintaan staycation & food review buat masa ni.. kita sambung lepas raya ya.. 


P/S: Harini kita makan 'Ciken Chop' Hahahahahah.. makaseh Suami ❤

4 comments:

  1. Asam pedas memang sukar ditolak.

    akak pun suka nestum dari oat, oat ni macam tawar dan keduanya memang berbeza.

    ReplyDelete
  2. Asam pedas dah jadi menu wajib kalau keluarga PC Sis. Pulak belah mertua pun sama asam pedas.

    ReplyDelete
  3. untung sunah, dapat makan sedap...
    orang johor mana sah kalau tak makan asam pedas kan kak...
    dana kalau balik kampung pun, asam pedas kepala mayong atau ikan duri wajib emak masak, tak pernah jemu... kadang ratah je pun sedap

    ReplyDelete
  4. sedappp..aku sukaaa! sampai rasa asam pedas tu kat tekak aku! hihi!

    eh kalo ko letak blackpepper, aku boleh tahan...sebab aku orang serawak, negeri pengeluar blackpepper..hihihi..

    macam kak ajan, dia suka pedas berdengung, tapi tak tahan blackpepper..pelik kan?

    aku kalo buat asam pedas pun akan letak blackpepper..

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.