SELAMAT HARI IBU

SELAMAT HARI IBU | HAPPY MOTHERS DAY buat semua yang bergelar Ibu. Sambutan Hari Ibu di sedunia dan juga di Malaysia akan di sambut setiap hari Ahad minggu kedua dalam bulan Mei. Makanya tarikh Hari Ibu untuk tahun ini jatuh pada hari ini Ahad 9 Mei 2021

Sebagai seorang anak yang menghargai jasa pengorbanan Ibu atau Bapa, pastinya korang sudah tentu tertunggu-tunggu sambutan hari Ibu atau hari Bapa dan ianya sudah menjadi resam oleh masyarakat dunia termasuk di Malaysia untuk meraikan Hari Ibu dan juga Hari Bapa kan?. 

Tidak kira apa anutan agama seseorang, Ibu dan Bapa tetap dihormati dan dihargai kerana pengorbanan dan jasa mereka kepada anak-anak. Bagi mereka yang sudah tiada Ibu atau Bapa atau keduanya (macam Sis), mesti perasaan sedih itu akan membelenggu diri apabila melihat orang lain menyambutnya kan.. tapi jangan bersedih, kita masih boleh dan sentiasa Allah beri peluang untuk mendoakan Ibu Bapa kita yang telah pergi meninggalkan kita dengan titipan DOA tanpa henti dari anak yang soleh dan solehah. 

Sebenarnya, bagi menghargai jasa pengorbanan ibu dan bapa, sebagai seorang anak itu tidak perlu menunggu pada tarikh sambutannya, sebab hari-hari yang berlalu itu anggaplah sebagai hari ibu atau bapa dan melakukan perkara yang membanggakan serta mengembirakan mereka. Nak bagi hadiah hari-hari pun boleh. Tak payah tunggu hari istimewa. 

Dalam Islam, kedudukan ibu sangat mulia. Pendapat menunjukkan bahawa kecintaan dan kasih sayang seorang anak terhadap seorang ibu lebih utama dibandingkan terhadap seorang ayah. Ini kerana jasa ibu yang telah mengandung dan melahirkan kita adalah anugerah yang sangat bernilai dan bermakna dalam hidup di dunia ini

Sebagai umat Islam yang berpegang kepada ajaran, sewajarnya kita meraikan ibu dan bapa setiap hari dengan hati ikhlas terhadap insan mulia ini tanpa mengharap apa-apa balasan..


Sometimes we don't even realise that they are like mums for us - grandmas, a teacher, an older sister. Whether they care for us, mentor us or are simply there when we need them, Mother's Day is the perfect time to show how much you love and appreciate them.P/S: Al-Fatihah buat Rosnah Wong Binti Abdullah [1957 - 2020]. 

7 Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

 1. Selamat hari ibu untuk sis lin dan ibu ibu diluar sana! You are amazing! <3

  ReplyDelete
 2. Selamat hari ibu untuk semua yang bergelar ibu.

  ReplyDelete
 3. Hepi hari emak, sis lin!! 😍😍😍

  ReplyDelete
 4. May this special day be as lovely and perfect as you! Happy Mother's day :)

  ReplyDelete

Post a Comment

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

Post a Comment