ALHAMDULILAH SEMUANYA BAIK-BAIK AJE


ALHAMDULILAH SEMUANYA BAIK-BAIK AJE | SEMALAM hari yang sangat 'serabut' kepala otak Sis dan Suami, bila kami berdua jadi kontak rapat dengan pesakit Covid19.. tak tau nak tulis macam mana perasaan tu, tapi semalam rasa macam nak start enjin, pi peluk Suami, sedih dan gelisah tak tau nak gambarkan, lagi kalau Suami call bersembang adoii menangis aje laaa Sis, Allahuakbar.. 

Dari pagi semalam membawa ke Subuh harini memang sendu keadaan dalam rumah ni, memasing risau, resah dan macam-macam laaa fikir. Part Sis dah lepas dah, tapi bila nak menunggu part Suami ni haa, Ya Allah Tuhan aje yang tau perasaannya..

Awalnya kelmarin lepas Suami risaukan keadaan Sis yang jadi kontak rapat kawan Sis yang Covid19. Kali terakhir Sis jumpa dengan kawan Sis pada 5/8, then 18/8 baru ni, kawan Sis di sahkan +ve. Tapi di sebabkan Sis rasa keadaaan kesihatan Sis okay termasuk check oksigen setiap hari, tekanan darah pun okay, tiada demam, dan tiada sebarang gejala, so Sis takde laa rasa risau. 

But Suami seboleh suruh juga pi test, so malam pada hari Jumaat tu, Sis terus call Klinik Sihat area rumah Sis ni, booking jam 10pm nak buat swab test drive-thru, nasib ada kosong. Berdebo dia tu macam nak tercabut hidung hahahaha.. tapi alhamdulilah baiknya Doktor yang 'jolok' hidung Sis tu.. takde langsung rasa sakit walau rasa jolok tu sampai ke tekak dia jolok..

Alhamdulilah Semuanya Baik-Baik Aje

Tak lama sekejap tu, tak sampai sejam, result Sis keluar, RTK-Antigen Covid19 Negative.. ALHAMDULILAH.. Suami berkali-kali tanya, lega dia tau Sis -ve... tak lama tu, KKM pun SMS suruh check MySejahtera Sis, automatik terus update result Sis dalam tu.. dan di sarankan suruh kuarantin selama 10 hari.. Lega satu bab..

TAPI... 

Esok malamnya, tiba-tiba Suami call Sis, katanya kawannya yang sama masa kerja di Gebeng tu +ve, ada beberapa orang lain yang sama-sama dengan Suami juga, semuanya +ve, hingga ada seorang drebar tu telah 'di tidurkan'... Allahuakbar, sangat terkejut Sis mendengarnya..

Last Suami jumpa mereka tu pada 14/8, dan pada 20/8 Suami dapat tau mereka semua +ve.. Terus Suami kata esoknya (semalam pagi) nak buat PCR, dan apalagi, selagi tak keluar result selagi tu laaa Sis macam orang haperr kat rumah, anak sampai tenangkan Sis, takut darah naik huhuhu.. Suami pulak kejap-kejap call cuba tenangkan Sis juga, minta doa je agar semuanya baik-baik aja.. 

Tapi tetap juga gelisah.. malam tadi tidur kejap-kejap tersedar.. sedar je tengok phone, takut Suami ada mesej ke, ada berita ke, adoii berpeluh-peluh badan nak menunggu pagi (harini) nak tunggu result. 

DAN ...

Pagi ni Sis call Suami jam 7am, tanya khabar dia, alhamdulilah sihat.. cuma katanya, kadang rasa dedor, maybe sebab cuaca hujan, asyik kena hujan je katanya. Sis suruh aje teruskan makan ubat dan minum air lemon dan juga air kelapa.. InsyaAllah kita usaha apa yang mampu untuk mencegah..

Alhamdulilah Semuanya Baik-Baik Aje

Tunggu punya tunggu, dah hampir jam 10am, tapi senyap lagi Suami, tergerak Sis check MySejahtera Sis bahagian 'my dependent status' tu.. buka aje... ALHAMDULILAH... result Suami Sis dah keluar, alhamdulilah RT-PCR Covid19 Negative.. syukur Ya Allah... 

Syukurlah alhamdulilah semunya baik-baik aje.. 

Terus rasa lapang dada Sis... Sis call Suami, dia tengah sarapan belum pergi Klinik amik result, Sis bagitau Suami resultnya -ve, katanya Klinik pun tak call lagi, tapi tetap kena pi Klinik sebab nak amik surat pengesahan untuk terus bekerja. Dan tetap kena kuarantin 10 hari sama macam Sis..

Sangat menakutkan yaaa ketika ini, sana sini rasa tak selamat dah... apa-apa pun kita ni kena jaga SOP, dan kena jujur dalam setiap pergerakan dan perbuatan kita. Jangan sampai menyusahkan orang lain juga orang-orang sekeliling kita. Don't selfish okay. Takde keperluan, duduk aje di rumah. 

Itu yang semalam blog Sis ni tak update apa-apa pun, sebab hati tak tenang.. now okay dah, cuma kami semua dalam keadaan berjaga-jaga, Sis pun kuarantin dulu, nanti habis 10 hari, Suami kata pergi buat PCR test plak.. adeiiii jolok lagii... tapi takpelah untuk kebaikan semua .. 

Okaylah, tu je Sis nak kongsikan pengalaman kami bila jadi kontak dekat dengan pesakit Covid19, Biasa dengar dan baca kisah orang, bila kena kat diri sendiri, haaa baru tau macam mana deborrnyaaa.. KIta ni semua belum menang, so korang jaga diri dan stay safe okay.. 


P/S: Tahniah kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atas pelantikannya sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-9.. 

4 comments:

  1. betul.. skrg ni memang betul2 kena jaga diri masing2 ... Dann tak ade Keperluan alaaa jgn la gatal nak merayap sana sini kan ... Semoga kita sentiasa dilindungi oleh Allah

    ReplyDelete
  2. kat tmpt keje sy pon ade staff +ve.. huhu..
    kesian dia 1 family sume +ve..

    alhamdulillah.. semoga semuanya baik2 je.. =')

    ReplyDelete
  3. Alhamdulilah... Semoga ko sentiasa sihat walafiat dan dijauhkan segala penyakit berbahaya

    ReplyDelete
  4. Fuhhh. memang berdebo behtul kalau tengah tunggu resukt swab test tuuu.. pcr test nanti lagi berdebar... risauuuu sangattt... tapi kena cuba bertenang... apa pun result, itulah ketentuanNya . kan... Moga bebaik selalu ye sis sekeluarga..Amin

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.