5 MUZIUM SELANGOR YANG MENINGGALKAN SEJARAHNYA TERSENDIRI


5 MUZIUM SELANGOR YANG MENINGGALKAN SEJARAHNYA TERSENDIRI | Kalau bab muzium-muzium ni, memang Sis jarang beno lee nak melawatnya, kecuali time sekolah atau jika ada ikuti mana-mana program Tourism Malaysia, haaa time tu lee baru nak ada melawat muzium.

Mungkin kita ni tak terlalu didedahkan dengan peninggalan sejarah muzium ni, sebab itu kalau di tanya dekat anak-anak pun, anak pun jawabnya 'entah' hahahaha.. nak explain lebih pun sendiri tak tau kan, lain le kalau memang ko tu suka bab sejarah ni, tak kisah muzium negeri mana, sebut aje, semua ko tau.

Terdapat banyak muzium bersejarah yang dapat dilawati bagi memperingati jasa wira-wira yang memperjuangkan Tanah Melayu daripada jajahan negara Eropah. Lawatan bersejarah ke Malaysia tidak pernah mengecewakan dalam menawarkan kenangan bermakna serta signifikan. Dengan adanya muzium sejarah, ianya dapat memupuk semangat cintakan negara dan mengukuhkan perpaduan sesama rakyat.

Oleh itu, jika korang berada di Selangor, di bawah ini Sis senaraikan 5 muzium 'Tinggalan Sejarah Jadi Kenangan' yang boleh korang lawati jika berada di Negeri Selangor :

1) MUZIUM INSITU JUGRA, KUALA LANGAT


Muzium Insitu Jugra merupakan bangunan runtuhan lama yang menjadi Balai Polis Daerah pada tahun 1878 dibina oleh Pegawai British, Kapten Harry Charles Syers dan kemudian dijadikan tempat pusat pemerintahan dan pentadbiran Kesultanan Melayu Selangor. Kini IA berfungsi sebagai muzium dengan 3 ruang pameran yang berisi paparan sejarah.

Tiada bayaran dikenakan untuk masuk ke muzium ini tetapi fotografi tidak dibenarkan. Pengunjung boleh melawati muzium ini bermula pada pukul 9.30 pagi hingga 5.30 petang (Sabtu hingga Khamis) dan 9.30 pagi – 12 tengah hari dan bersambung pada pukul 2.45 petang hingga 5.30 (Jumaat).

Untuk maklumat lanjut, sila emel ke: info@heritage.gov.my

2) GALERI DIRAJA SULTAN ABDUL AZIZ, KLANG


Terletak di Klang, Selangor, Galeri Diraja ini dibina sebagai sebuah peringatan kepada Almarhum Sultan Selangor Salahuddin Abdul Aziz Shah. Bangunan muzium ini mula dibina pada tahun 1909 sebagai Bangunan Sultan Sulaiman di mana kerajaan Inggeris menggunakan bangunan tersebut sebagai Pejabat Tanah dan pentadbiran semasa Tanah Melayu British. Selain itu, bangunan ini juga pernah dijadikan markas Jepun semasa pemerintahan Jepun di Tanah Melayu.

Pada tahun 1957 selepas kemerdekaan Tanah Melayu, bangunan ini dijadikan Pejabat Daerah Klang dan mula dibuka sebagai Muzium Peringatan pada tahun 1988 dan mula dirasmikan pada 19 Oktober 2007 oleh Sultan Sharafuddin sehingga kini. Galeri ini dibuka pada hari Selasa hingga Ahad dan dibuka pada pukul 10 pagi hingga 5.00 petang, Isnin dan cuti umum ditutup.

Masuk adalah percuma.

3) MUZIUM KUALA SELANGOR, KUALA SELANGOR


Muzium Kuala Selangor ini menempatkan peninggalan sejarah Selangor yang boleh diketahui seperti batu nisan, senjata, tombak, meriam dan lain lain yang mana ia digunakan pada masa peperangan dari awal Kesultanan Selangor oleh Sultan Salehuddin (Raja Lumu) pada tahun 1766. Selangor juga mempunyai pertempuran tempatan (Perang Saudara) dan juga pertempuran yang diperjuangkan dengan Belanda dan Inggeris. Perang Saudara melibatkan Sultan Abdul Samad, Raja Mahmud, Raja Abdullah dari Kuala Lumpur, Raja Sulaiman (penguasa Klang), Tengku Kudin, dan Raja Mahadi.

Ia kemudiannya adalah pertempuran untuk mendapatkan kuasa dan permainan politik di antara mereka yang berkuasa. Muzium ini terletak berhampiran dengan Altingsburd Lighthouse yang mana pengunjung boleh lawati selepas ke Muzium Kuala Selangor ini. Sekarang, muzium ini dibuka pada setiap hari bermula pada pukul 9.30 pagi hingga 5.30 petang.

Untuk maklumat lanjut, sila emel ke: www.padat.gov.my

4) PUSAT WARISAN KAJANG, KAJANG


Penubuhan Bandar Kajang adalah hasil daripada perlombongan bijih timah dan penanaman getah. Pada tahun 1850-an, Daerah Hulu Langat merupakan tempat pertama untuk perlombongan bijih timah yang berada di Rekoh. Sultan Abdul Samad menawarkan untuk membuka lombong bijih timah di Bukit Arang kepada Towkay Chin Ah Chan pada tahun 1868. Pendatang Mandailing dari Sumatera adalah pelopor dalam membuka kawasan hutan di sekitar Kajang.

Pengunjung boleh melawat ke Pusat Warisan Kajang ini pada hari minggu sahaja pada pukul 10.00 pagi hingga 5.00 petang yang menawarkan pelbagai koleksi yang berkaitan dengan Bandar Kajang dan Daerah Hulu Langat.

Untuk maklumat lanjut, sila emel ke: leekimsin@gmail.com

5) MUZIUM SULTAN ALAM SHAH, PETALING


Muzium ini merupakan lambang utama warisan budaya dan pembangunan di Negeri Selangor dan reka bentuk bangunan ini adalah berdasarkan seni bina Minangkabau. Muzium ini ditubuhkan pada tahun 1974 dan dinamakan sempena nama Sultan Hisamuddin Alam Shah, Sultan Selangor yang ke 7. Muzium ini memaparkan artifak prasejarah penempatan manusia awal dan serpihan gendang dari zaman Gangsa (Dong Son) sejak tahun 600 SM.

Malah, museum ini juga menceritakan sejarah Selangor dari zaman kerajaan Portugis, Bugis, Belanda, Melaka dan Kesultanan Johor sehingga Hari Kemerdekaan. Kini, muzium ini boleh dilawati secara percuma dan dibuka pada hari Selasa hingga Ahad sahaja bermula pada pukul 9.30 pagi
hingga 5.30 petang.

Untuk maklumat lanjut, sila emel ke: info@padat.gov.my

Facebook | Instagram | Website


P/S: Lamanya tak balik kampung Sabak... rindu plak dengan suasana sawah padi.. 

8 comments:

 1. Tukang Kebun membesar di Selangor negeri kelahiran tapi pernah lawat yang No. 5 tu ja Muzium Sultan Alam Shah sebab dekat dengan rumah boleh jalan kaki je.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bestnyaa rumah dekat Muzium, dari tak suka pun boleh jadi tempat mengunjung kalau time cuti kannn..

   Delete
 2. Sy suka muzium sis... Nanti boleh bawa anak-anak ke sini sbb depa pun suka, muzium :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ooo Sis tak berapa gemar.. tu lee kata, mungkin dari dulu tak didedahkan sangat tang Muzium, tapi kalau dah masuk Muzium, best laaa plak kannn

   Delete
 3. cantik seni bina muzium sultan alam shah. muzium lain pula penuh dengan sejarah :) ♕Tiara Sapphire♕

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yaaa kan... yang Muzium warisan tu aje lain dari lain, kalau tengok, orang pun tak tau itu Muzium...

   Delete
 4. semua i tak pernah jejak lagi.. tapi me actually mmg suka pegi muzium sbb suka baca sejarah..then lepas tu lupa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama laaa... kalau anak Sis yang sulung tu yee suka, dia suka sejarah...

   Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.