Header Ads


FISH & CHIPS SALTED EGG DARI FISH & CO, SEDAP DAN JUICY RASANYA!


FISH & CHIPS SALTED EGG DARI FISH & CO, SEDAP DAN JUICY RASANYA! | Kalau korang pengemar salted egg atau telur asin, macam Sis hehehe, korang semestinya dan harus mencuba juga menu Salted Egg Fish & Chips di Fish & Co Toppen, Johor Bahru ni. Yaa dengar macam pelik aje kan, tapi serius okay, ianya memang sedap dan kena dengan tekaknya Sis Lin lalalala.

Sedap itu subjektif, so kena cuba sendiri untuk tau sedap atau tidak, tapi kann belum pernah lagi apa yang Sis kongsi di blog bab makan ni yang tak sedap hahahaha, semuanya sedap-sedap belaka. Dan bila ada yang mencubanya, pun setuju dengan kesedapan yang Sis katakan, so korang silalah mencubanya.

Yup, ini adalah cawangan pertama di Johor Fish & Co ini. Orang kata, The Best Fish & Chips in Town gituh!. So kena cuba!. Dan bila ada peluang untuk mencuba menu-menunya, tentulah dan seharusnyalah Sis nak mencuba kesemuanya kan hehehe.

Takpe jangan risau, seorang Sis Lin memang suka makan. Ajak aje makan dan review makan mana, kompom setuju aja hahahaha.


Di Fish & Co ni, memang highlight dan signature menu dia sudah tentulah berasaskan ikan dan rata-rata mereka yang makan, memang akan order Fish & Chips mereka. Ada bermacam jenis menu ada, ikutlah selera tekak korang, dan boleh di katakan semuanya pun sedap.

Tapi kan dah kata, Sis memang peminat salted egg, makanya bila kata ada menu Fish & Chips Salted Egg, of course laa Sis nak mencubanya kan. Dan ternyata tidak mengecewakan, sangat sedap sosnya di gandingkan dengan ikan yang di goreng rangup tu, mabeles!.


Untuk sosnya juga, mereka asingkan, bila nak makan baru korang tuang atasnya okay. Dan yang bestnya, kalaulah tak cukup sebekas salted egg tu, korang boleh minta tambahan extra sosnya. Erkk cuma lupa plak kena caj ke tak ek. Tapi memang boleh minta extra.

Macam Sis pun haritu minta tambah satu lagi sosnya, curah bebanyak barulah sodap kan.. Dan kepingan ikannya pun panas lagi ko, so lepas tuang sos salted egg tu, haa sila amik gambar cecepat dan makan, kalau dah sejuk, agak kurang 'kick' lee jadinya.


Dan kalau korang kata makan Fish & Chips tu tak kenyang, haaa jangan risau, ada juga menu 'kenyang' kat sana, tak kenyang juga tak tau laa ko hahahaha. Korang boleh order dari salah satu menu Pasta & Baked Rice mereka yaitu, Shrimps & Clams Aglio Olio yang bagi Sis sedap, makanan lautnya segar dan juga dalam portion yang besar dan banyak. Boleh makan kongsi-kongsi. Kompom kenyang punya.


Atau set Lunch Gusto mereka yang memang mengenyangkan, sebab ada sekali nasi dalam setnya. Dan Sis nak rekemen korang untuk mencuba set Fiery Catch (white fish) yang di masak bersama sambal pedas ala macam sambal ayam penyet, tapi yang ini versi lain, sedap giler ko. Pedas tapi bila satu suap, ko akan rasa nak lagi nak lagi, sampailah ko makan tak sedar dah licin hahahaha...


Atau korang ni memang jenis tekak Korean so datang Fish & Co pun nak juga makan rasa Kimchi kan? Ngada-ngada sangat ek hahahaha..

Jeng jeng jeng, jangan risau, ada juga okay menu set ala Korean gitu hahahaha. Jangan tak caya.. Yaaa set Korean Broth Pot ni adalah tarikan terbaru di Fish & Co ini. So bagi mereka yang nak makan sini dan peminat makanan Korea, boleh mencubanya. Bagi Sis memang sedap, lagi-lagi hirup kuah Kimchinya, terbeliak mata okay!. Puashati rasanya.

Isi seafood dalam set tu segar dan manis rasanya. Sis ko memang pantang kalau jenis kekerangan gitu, memang peberet! Pantang nampak hehehehe..



Haaa amacam? Ada meleleh ayaq liur tu tak hahahaha.. kalau ada, korang bolehlah mencubanya yaa..Dan jika korang datang bersama family, korang boleh amik set Family Meals mereka berharga RM 69 untuk 2 atau 3 pax, ikutlah kuat makan mana family korang, tak cukup boleh ala-carte.

Dalam set tu korang akan dapatlah menu seperti di atas (pilihan) beserta minuman dan juga ada dapat pencuci mulut Hot Fudge Cake tu, eee shedap sangat tau!.. Korang kena cuba...

Pilihan tu kena pilih memana menu ikutlah menu mana yang korang suka, macam Sis, haaa tu le menu yang Sis makan tu. Cuma  Korean Broth Pot tu je kami amik sebagai tambahan.



So apalagi korang, kami sudah, korang bila lagi... jangan lupa tau try Salted Egg Fish & Chips tu, kalau dah cuba, nanti komen ookay. Adakah tekak korang sama dengan tekak Sis hahahaha..

Bagi yang tertanya di mana Fish & Co ni, ianya terletak di Toppen Johor Bahru sebelah dengan Ikea Tebrau. Nak mudah, korang park di Ikea dan naik escalator Ikea ke atas, Fish & Co tu korang akan nampak depan korang bila korang naik escalator Ikea tu ke atas. Faham? Tak faham waze aje hahahaha.

Facebook | Instagram


P/S: Tiberrr rasa nak pergi makan sana le pulak... adeiii terasa-rasa le pulak salted eggnya tu... 

19 comments:

  1. lapor pulak aku menengok segala makanan ni..kejam betul lahhh...lambat pulak orang nak hantar makanan ni..hahahahha

    ReplyDelete
  2. pasta tu nampak sedap..nak pi sane hajak kita ek..hahaha...meriah tengok makanan tu

    ReplyDelete
  3. kalau dekat kami pi dah.
    Tapi sebab jauh, mampu telan air liur je la..

    ReplyDelete
  4. sedapnya..anak dara ammi mesti suka salted egg fish & chip tu.
    ikan yg bercili tu mcm ala-ala manhattan fish market je

    ReplyDelete
  5. walaupun dah makan ayam kfc lunch tadi, taapi lapar nengok semua makanan tu kak oi

    ReplyDelete
  6. Alahai.. memang selamat tinggalla segala diet ni.. semuanya nampak sedap belaka..

    ReplyDelete
  7. Menggoda betul semua gambar kak lin ni... ishh ni nak pi serbu ni, sebaik ada dekat dengan ena...

    ReplyDelete
  8. InshaAllah bila-bila cuti balik kampung nak turun ke JB jugalah.Lama sangat rasanya tak ke JB.

    ReplyDelete
  9. Fish & Co ni pun memang fav saya berbanding manhattan fish tu. sedap pun sedap ❤️

    ReplyDelete
  10. tak pernah lagi makan dekat fish & co ni. Korean Broth Pot dia buat saya terliur lah kak lin!!!

    ReplyDelete
  11. Ok. Disebabkan tertekan dengan post Sis Lin nie, maka weekend nie kena paksa my friends untuk makan gak!

    ReplyDelete
  12. Giler memang lama tak makan kat Fish & Co ni hehehe tengok semua makin menarik lak terutama yang ada salted egg tu bestnya kena pergi jom Rawlins and geng tiberrrr...

    ReplyDelete
  13. I ada try this dish hari tu and it was good. Planning utk bawak kawn2 i pergi gak ahaha

    ReplyDelete
  14. Ala lama x makan kat fish & co. Rasa rindu pulak heheheh.. bestnyaa

    ReplyDelete
  15. kenapa dekat Penang tak byk restaurant mcm ni :(

    ReplyDelete
  16. tergoda tgk aglio olio dia.. nampakkk sangat menyelerakann.. adoi lapaar plakk..hehehee

    ReplyDelete
  17. korean broth pot tu betul2 buat zul terliur! nak kene pergi try juga ni nanti dengan family

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.