Header Ads


JOM MAKAN TENGAH HARI ALA THAI DI AMAYA FOOD GALLERY DENGAN HANYA RM55 SEORANG


JOM MAKAN TENGAH HARI ALA THAI DI AMAYA FOOD GALLERY DENGAN HANYA RM55 SEORANG | Masa menaip ni jujurnya dalam kepala Sis terbayang-bayang menu set lunch 'Sabai Thai' di Amaya Food Gallery, Amari Johor Bahru ni. Yaaa Amaya Food Gallery tu terletak di dalam hotel Amari Johor Bahru di aras 6 sama dengan aras lobby.

Bagi peminat masakan Thai memang sangat-sangat Sis rekemen korang makan dan mencuba set lunch ni. Sis bagi jaminan, korang mesti suka punya, lagi-lagi Tomyam dia tu, perghhh ikut hati nak hirup kasi licin aje, tapi kenangkan nak bagi ruang perut untuk set Hi-Tea petang tu, makanya, terpaksa lee mengalah dulu, kalau tidak, sisa pun takde tinggal okay hahahaha.

Set lunch 'Sabai Thai' ni korang boleh buat pilihan menu apa yang korang nak makan. Ada banyak pilihan dalam setiap set. Bukan buffet tapi order ala-carte. 'Just seat and eat' konsepnya, gituh.. Tapi memang kebiasaannya, rata-rata pengunjung yang datang makan, akan order set seperti yang Sis makan ni.

Harga untuk seorang hanya RM55, so kalau korang makan dua orang hanya RM110...tapi kalau jenis korang berdua bukan pemakan sangat, memang agak rugi laa, Sis takut membazir, sebab portion dia memang banyak dan boleh di makan tiga orang jika nak puas makan. Ikutlah, tapi kalau korang pemakan, RM110 untuk dua orang dah sangat-sangat berbaloi yaa..

Meh nengok apa yang Sis makan dan korang boleh take noted menu semua ini jika korang nak makan di sini, semua sedap-sedap wooo!!..





Nampak takkk... adeiii Sis ko menaip, sendiri juga tertelan ayaq liurnya weiii... semua yang di atas semua sedap, ini bukan membodek tapi serius Sis cakap, masakannnya sangat kena dengan tekak kemelayuan Sis ni. Terutamanya Tomyam tu haaa..

Dan keduanya Thai Green Curry tu, perghhh itu pun sedap. Kuahnya pekat dan rasa rempah dia, ermmm sukar nak Sis katakan...tapi memang sedap. Yang lain tu pun kira okay, buat tambahan menu sedia ada. Memang puashati kalau makan sini.

Set ni ada terbahagi kepada beberapa bahagian menu:

Appetizer : Mieng Kham atau Som Tam
Soup : Tom Yum Goong atau Tom Kha Gai
Main Dishes : Paultry atau Goeng Kiew Wan atau Phad Kra Prow Gai
Seafood : Talay Pad Pong Karee atau Pla Tord Samrod
Vegetables : Thai Style Vegetables atau Massaman Curry Vegetable. 
**With Steamed Rice 

Tapi ada certain menu kami tak amik, kami amik mana yang rasa nak makan aje. Kalau korang nak order semua pun boleh, memang harga tu datang dalam set semua di atas (pilihan atau tu). Tapi kalau korang nak order sama menu macam Sis, ni dia nama menu yang kami makan tu (ikut urutan gambar dari atas).

- Tom Yum Goong
- Gaeng Kiew Wan Chicken (Thai Green Curry)
- Pla Tord Samrod
- Thai-Style Mixed Vegetables.




Dan jika korang makan set lunch Sabai Thai di atas, korang juga di beri 3 pilihan pencuci mulut untuk korang pilih salah satunya. Yaa ini tersedia dalam semua set lunch tu. Bestkan...

Antara 3 jenis pencuci mulut yang boleh korang pilih adalah :

- Gluay Chuam (Crispy Phyllo Caramelized Banana, Coconut Ice Cream) 
- Khao Niew Mamuang atau 
- Tab Tim Krob (Water Chestnuts in Syrup, Cold Coconut Milk). 

Kalau pilihan Sis, Sis suka yang Tab Tim Krob tu (gambar ketiga), bila minum tu segar aje rasa weyyy.. cuma kurang manis, kalau tambah gula melaka lagi sodap agaknya...Ehhh memandai je ko ek Sis hahahahaha....

Yaaa tu le kesemua set lunch Sabai Thai yang hanya RM55 seorang. Puashati kan nengok menunya, tu baru tengok, belum lagi ko rasa, sangat berbaloi. Tapi.... bak kata Sis tadi, jika ko bukan pemakan, tapi nak jugaaaa makan tengah hari kat hotel kann.... so korang boleh juga makan Set Exspress Lunch mereka. Yaaa ada dua jenis set exspress lunch tu..



Tu diaa... Set Express Lunch yang hanya RM19.90 sahaja, beserta dengan minuman dan juga buahan potong. Okaylaaa kann.. siap semua dalam satu set.

Ada dua menu yang korang boleh pilih :

- Thai Minced-Chicken with Basil Atau
-  Nasi Ayam Penyet 
**Free-flow Ice Tea & Fruits. 

Dua-dua Sis dah cubanya, dan dua-dua juga sedap bagi Sis, berbaloi laa dengan harganya. Apalagi yang ko nak? .. Sambal Ayam Penyet dia sedap oii.. licin Sis ko ceduk buat makan dengan nasi hahahaha..

Set lunch semua ini di sediakan pada Setiap hari, bermula:
Lunch : 12:30pm - 2:30pm 
Dinner : 6pm - 9-30pm 

Untuk tempahan :
Walk-in or Book online: www.bit.do/amayajb 
FaceBook Page : https://m.facebook.com/AmariJohorBahru/ 

Jom Makan Tengah Hari Ala Thai Di Amaya Food Gallery Dengan Hanya RM55 Seorang

Jom Makan Tengah Hari Ala Thai Di Amaya Food Gallery Dengan Hanya RM55 Seorang

Dan sambil-sambil tu, korang bolehlah juga melihat lukisan Pyrography art by Raymond Koh yang di pamerkan di ruang legar lobby Amari Johor Bahru tu. Sangat mengujakan. Takde rezeki Sis nak join sama atas sebab kesihatan yang tak memuaskan sewaktu geng media Sis mencuba Pyrography ni.

Memang mengujakan, jangan tak percaya lukisan itu dari bahan api yaa..

Nak tengok macam mana ianya di lukis, korang boleh lihat di Pyrography by Raymond Koh dan jika korang nak juga mencuba dan join kelas Pyrography dalam teknik pembuatannya, pun boleh, korang boleh hubungi +60 19-736 3600 Raymond Koh.

Facebook | Instagram | Website


P/S: Ingat esok nak pi lunch sini laaa... esok kan cuti-cuti Malaysia... 

21 comments:

  1. terliur pulut mangga tu, biru cantik lemak berkrim nampak...

    ReplyDelete
  2. semuanya nampak menyelerakan, tambah lagi kalau dari kamera Sis Lin

    ReplyDelete
  3. tengok dah Fb Ramond Koh tu.Sekali buka keluar gambar sunah. Apa benda la sunnah lukis tu.Ke eksyen je dia sis?? hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoiiii!! hahahah...tak eksyen okayy, kene lukis betul2 sampai kejung tangan dibuatnya..kahhhh

      Delete
  4. perggghhh tengok warna pun dah tahu level kaw dia. Meriah betul makanan dia. First time tengok pulut warna biru. Nampak comel hehe

    ReplyDelete
  5. boleh tahan juga harga dia. portion pun banyak kalau saya sorang makan memang tak habis ni..haha

    ReplyDelete
  6. Selalu kalau nk cuba masak thai , belah malam je dkt kedai awek2 thai tu haha. This one menu nampak real thailand sikit. Dessert dia pon unik no3 tu tak pernah cuba lagi

    ReplyDelete
  7. Aduhhh... Terliur kita nengoknya!
    RM55 sorang dengan pelbagai juadah yang memukau memang berbaloi. Together-gether lepak ngan kengkawan sesuai sangat ni..

    ReplyDelete
  8. Wah macan2 ada kat kedai ni. Macam panjang jee list nak makan bila pergi johor nanti hehe

    ReplyDelete
  9. Pulut biru mangga menarik. Tom Yum Goong dia pekat giler. Pasti sedap!

    ReplyDelete
  10. wahh mcm2 makanan thai ada. tetiba rindu pulak thailand. bolehlah nnti ke sini kalau2 jalan ke jb

    ReplyDelete
  11. Banyaknya pilihan.. seriously sampai tertelan² air liur. Harga pun berbaloi sangat. Nak rekmen gak ngan geng Johor. Rugi kalau yak pekena masakan Thai ni

    ReplyDelete
  12. Ya Allah sedapnya semua makanan kat Amaya ni hehehe makanan kegemaran kita lak tu masakan Thai bestnya sedap pulak tu hehehehe nanti boleh lah datang makan sini hehehehe...

    ReplyDelete
  13. Menariknya makanan2 Thai ni.. my favorite bah.. Sure will visit Sabai Thai bila Kitkat g Johor nanti... Mark dalam google map siap2... takut tak jumpa nanti :)

    ReplyDelete
  14. Bestnye klu dapat pi makan kt sini. Semuanya nampak sedap2 belaka...tak sabar nak gi cuba

    ReplyDelete
  15. Bestnye klu dapat pi makan kt sini. Semuanya nampak sedap2 belaka...tak sabar nak gi cuba

    ReplyDelete
  16. sedapnya tomyam tu. dengan pencuci mulut tu pulak. alahai kecur liur nengoknye

    ReplyDelete
  17. Menu dia nampak menyelerakan :) Mula la perut ni berkeroncong. Harga pun berpatutan.

    ReplyDelete
  18. Omg... now you make me want to eat Thai food for dinner tonight. Their food semua nampak sedap and price pun reasonable.

    ReplyDelete
  19. Ya Allah... macam mana nak diet Isnin depan ni?... semua makanan yang disajikan nampak menyelerakan sangat... hehehehe... baru tengok gambar pun perut dah meleleh air liur dah ni...

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.