Header Ads


DALAM REZEKI AKU, TERSELIT REZEKI MEREKA JUGA


DALAM REZEKI AKU, TERSELIT REZEKI MEREKA JUGA | Alhamdulilah dalam pada Allah tu murahkan rezeki Sis, rupanya Allah juga dah mengatur semuanya, makanya dalam rezeki aku, terselit rezeki mereka juga. Yaa, begitulah..rezeki anak-anak bulus dua ekor ni, Kenit & Panjang. 

Yang baru aje tau dan ikuti kisah kucing Sis ni, yaa sekarang Sis ada membela dan menjaga dua ekor kucing, sekor namanya Kenit yang datang dari luar entah dari mana, dan sekor lagi namanya Panjang, kucing yang Sis adopt dari Sunah. Mereka berdua masih lagi tengah belajar nak serasi bersama. Dah hampir dua seminggu, tapi masih lagi bercakar, adeii.. 

Kalau sebelum ni, dapat duit blog dan juga duit adsense, selain menyimpan, Sis banyak ler beli barang keperluan dan barang yang Sis suka, biasanya beli apalagi kalau tak koleksi Tupperware dan periuk di Go-Shop. Nasib baik kuali DIY semua Sis ko dah ada, kalau tak memang menambah lagi koleksi yang ada hahahaha. 

Yaa Sis memang suka beli barang yang menampakkan duitnya, dari duitnya hilang entah kemana, silap-silap keluar duit kejenya makannnn aje, sampai duit pun jadi 'taik' hahahaha.

Kali ni duit adsense Sis yang tak seberapa banyak tu, Sis dah target nak beli charm Pandora Sis yang baru tu sebiji aja hehehe. Tunggu Suami tak kerja nak ajak teman pi beli. Memang tu jee nak Sis beli, lebihnya haaaa tu ler Sis kata rezeki si anak bulus ni. 

Dalam Rezeki Aku, Terselit Rezeki Mereka Juga

Sebelum ni Sis membela kucing, Sis bagi makan Smartheart, okay jugalah, cuma harga dia jauh murahlah kalau nak dibandingkan dengan Royal Canin oii.. kalau tak ye ye, memang mahal, tak sanggup nak belinya. Padahal kucing pun bukanlah kucing jenis kacukan ke atau kucing bulu tebal.

Tapi sebab khasiat dan bagusnya Royal Canin ni, maka itulah sejak membela dan menjaga mereka berdua ni, Sis beri mereka makan Royal Canin. Sis ni nak cite bab kucing dan makanan kucing ni memang tak pandai, main hentam aje. Jaga pun jaga macam kita jaga biasa aje. Belum lagi tahap yang memang 'mewahkan' kucing dengan benda lain-lain.

Dalam Rezeki Aku, Terselit Rezeki Mereka Juga

Dalam Rezeki Aku, Terselit Rezeki Mereka Juga

Sis beri mereka makan jenis yang bagus untuk bulu dan kulit. Tu pun apek kedai tu yang rekemennya. So Sis follow aje laa. Harga 4kg tu RM115, kinta diskaun dapatlah RM110. Mahal ek? Ke ada lebih murah? Kawan kata kalau kat Shopee murah, tapi malasnya Sis ko nak order dan menunggunya laaa.. so walk in aje kedai haiwan dan beli aja laa.. sama je keluar duitnya kan hehehehe.

Alhamdulilah, dua-dua kucing Sis serasi makannya. Takde le macam sembelit ke, cair ke, atau tak berak langsung, nampak elok aje mereka makan. So sebab itulah Sis beri aje mereka makan jenis tu, takut nak tukar yang lain. Janji mereka suka dan kenyang sudah. Lagi satu..untung nak bagi Royal Canin, perut jangan cerewet sangat, kang bagi makan bubur kang hahahaha..

Dalam Rezeki Aku, Terselit Rezeki Mereka Juga

Yang Sis suka kan bila dah hampir sebulan Sis beri makan Royal Canin ni, bulu si Kenit makin berkilat dan lembut aje. Bulu makin panjang tu idok lerr, sebab dia jenis baka kucing kampung biasa aje rasanya. Kalau macam Panjang tu tak tau ler, Sunah kata baka Siam. Tunggu lama sikit kita tengok perubahan pada dia plak bila makan Royal Canin ni. 

Sis suka color Panjang tu, geram nengok muka dia yang memang mohon simpati tiap kali dia tenung kita, rasa nak lempang aje hahahahaha.. cuma dia memang jarang dan lepak di depan, dia akan menyorok memana time tidur, sebab itu Panjang susah nak di amik gambar, sian nengok dia, macam kemurungan huhuhu. Mungkin ketakutan dengan si Kenit. Kalau Kenit memang pantang.. mana ada Sis, situlah dia ada..ermmm ..

Harapnya akan datang mereka serasi bersama. Pening kepala duk nengok si Panjang tu panjat sana sini bising mulutnya dek sebab si Kenit suka snagat mengacau dan mengejar dia. Makan pun nak bergaduh oii sekarang, adeiii.. fening.. 

Okaylah, esok sambung lagi..harini agak bizi, malam le baru dapat ni update haa..
So jumpa esok ya.. Bye..


P/S: Tiap kali beri makan kucing, arwah atuk Sis selalu pesan, minta dia doakan rezeki kita, sebab kucing tu faham bahasa kita, insyaAllah Allah Maha Mendengar. 


6 comments:

  1. RC memang bagus. badan sado je nanti.

    Ni musim hujan ni mesti dua2 melengkor je kerja nya..haha.. Masa ni la sedap nak peluk2.

    ReplyDelete
  2. Nampak cantik bulu kenit dan panjang makan RC
    Si panjang tu nampak memang baka siam.

    ReplyDelete
  3. hahaha.. aduh... si kenit ni, suka kacau si panjang.. comel jer

    ReplyDelete
  4. RC memang mahal harga nya tapi bagus la utk kucing. kalau mampu ok je bagi RC ni. Ida kadang cmpur jgk RC ni dengan makanan murah yg lain. baka kucing memang kacuk kampung ngn meincoon. so besar sikit kucing nye..hehe

    ReplyDelete
  5. Kembali mcm dulu hehe.. Ni kalau geng kamie berkumpul, ada kena ramas2 kenit n panjang tu 🤭🤭

    ReplyDelete
  6. kucing memang suka diet RC. Kalau letak makanan lain, mogok tak nak makan. Aduh!

    Semoga murah rezeki akak berkongsi rezeki dengan mereka.

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.