Header Ads


HUJUNG MINGGU YANG SEJUK


HUJUNG MINGGU YANG SEJUK | Selamat pagi Isnin buat semua orang. Moga harini lebih cerah dari hari semalam. Ye laaa dah beberapa hari ni asyik hujan aje kan, so bagi mereka yang bekerja memerlukan matahari, jadi kasihan kan. Lebih-lebih lagi nelayan, petani, dan juga kontraktor. Peniaga pun sama, sian kalau dah hujan, susah nak meniaga.

Sabtu kelmarin memang Sis di rumah aja, Suami pun seawal jam 6am dah keluar pi Kong Kong Laut memancing. Ikutkan petang Sabtu tu Sis ada event Pyrography Art di Amari Johor Bahru, tapi di sebabkan semalamnya tu (Hari Jumaat) seharian di Legoland Malaysia, dengan cuaca panasnya, keadaan kesihatan Sis agak tidak begitu baik keesokkannya (Sabtu), so Sis amik keputusan, last minit cancel event di Amari, dan Sis makan ubat, rest di rumah.

Bak kata orang, sebelum 5 perkara, ingat 5 perkara, jadinya keputusan merehatkan diri pada Sabtu tu memang membantu. Bangun tidur dengan keadaan hujan lebat, badan pun fresh, dan rasa letih tu kurang. Maybe sebab kurang rehat dan tidur. Alhamdulilah.

Suami pun Sabtu tu balik mancing dengan basah kuyupnya. Katanya jangan kata hujan, siap ribut katanya. Asihh tu yang selalu merisaukan Sis tiap kali Suami memancing.


Dan semalam Ahad pun sama, dari pagi mendung gelap je langit, baca kaji cuaca, memang akan hujan tengah hari tu. Suami pulak tak percaya, siap nak ajak Sis memancing sekali hahahaha.. adeiii sabo jee la kann, tapi sebab dah berjanji, hanya Sabtu sahaja memancing, so hari Ahad hari luangkan masa bersama, makanya Suami redha hehehehe..

Pagi-pagi Sis berdua dah keluar ke Kong Kong Laut. Yaaa mana lagi kalau bukan ke sana. Macam biasa ler sarapan di sana dan Suami belikan sekali sarapan untuk bebudak boat Ujang sana. Singgah le kejap ke sana, kot laaa ada ketam nipah, tapi takde rezeki plak.. belum musim agaknya..


Selesai sarapan, pusing-pusing bandar Johor, kemudian ke Pasar beli lauk basah, then terus aje balik, sebab cuaca memang dah gelap gilerr.. nak pi berurut pun tak jadi, takut kang park kereta banjir kilat plak kat bandar sana hahahaha.. nayaaa...

Balik rumah, anak Sis,Yana kata dia nak masak, so semalam Emaknya berehat sahaja. Sis dan Suami melayan Netflix seharian semalam. Siap masak kami makan berjemaah. Yana masak Sotong Cili, Kubis masak lemak dan dia gorengkan Ayahnya ikan kembong garing. Alhamdulilah, terima kasih Adik..

Lepas tu..hujan pun turun dengan selebat-lebatnyaa...haaaa nasib baik tak pi mancing kann hahahaha... apalagi kalau dah hujan, maka seluruh satu rumah membuta hahahaha..



Dari lepas Zuhur membawa ke selepas Asar semua ketiduran, puas rasanya dapat tidur.. tup-tup Suami buka mulut ajak pi minum kopi. Jam 5pm lebih Sis keluar rumah tapi hujan masih juga turun, sejuk dia tu kemain macam kat Cameron Highlinds, kalau boleh nak pakai selimut keluar rumah hahahaha..

Kat rumah pun Sis pakai stokin siap Suami tegur 'Macam orang dalam pantang aje Mak ko' hahahahaha.. sejukk laaaa..

Pusing sana sini, last-last makan lee di Kota Masai sana. Tak tau nak makan apa sebab baru aje makan nasi siang tadi. Then Suami kata order je ayam goreng, ermmmm so order je laaa.. Suami makan Mee Hoon Putih, teringin katanya hahahaha...

Tengok kat luar hujan, so makan-makan dan borak le macam-macam hal termasuk juga hal persiapan perkahwinan anak nanti. Banyak nak kena uruskan. Moga semuanya berjalan dengan lancar.

Itulah masa kami berdua menhabiskan masa sepanjang hujung minggu yang sejuk.. malamnya, buat cekodok, layan movie Netflix satu persatu sampailah tertidur Suami di ruang tamu bersama si Kenit hahahaha.. Kenit pun sejuk siap masuk dalam selimut hahaha.. Cuma kesian Fury masih di kandang lagi, bising aje mulutnya, ermm tak tau nak buat apa sampai jiran semua bertanya huhuhu..

Okaylah..tu je la nak cerita pagi ni... masa menaip ni, sambil menunggu lantai kering, dan merebus kerang di dapur. Nak masak menu special untuk Suami harini..lalalalala..

Nanti sambung lagi ya... jomm kemas house! ..


P/S: Menghitung hari menunggu nak warded ...arghhhh seremmmm

14 comments:

  1. Musim hujan skrg ni sedap sgt tarik selimut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerrr, pagi ni pun mendung aje...rasa ,lemau beno badan,...

      Delete
  2. bestnyaaa hujung minggu yg sejuk

    ReplyDelete
  3. Memang sejuk walau tak la hujan sangat kat skudai ni. Tapi, masya Allah nak mandikan bebudak yang tak reti sejuk tu sheraaaamm ya amat. Tidur pun tak reti berselimut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... kita Pasir Gudang hujan seharian...tu yang sejuk benoo, hujan best tapi sian laa pada yang nak panas...

      Delete
  4. musim hujan skang skang... tempat sy pun hujan gak... sedap sis masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musim tengkujuh dah mula masuk...
      Alhamdulilah masak penuh dengan kasih sayang...

      Delete
  5. Hujung-hujung tahun ni..sangat sinonim dengan musim tengkujuh.Dan sangat cepat perut lapar kalau PC ni Sis.Aduh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa PC, dah mula dah hujan, so kena hati=hati dan berjaga bagi mereka yang alami kawasan banjir...

      Delete
  6. ke ko nak tukar Fury tu dengan Oni? Oni pun hitam gak...tapi da besar dan da pandai berak kat pasir je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oni yang mana plak? Abang aku siap kata pulang balik, sebab aku tak reti nak jaga dan ubat kurap dia tu haaa.. bising mulut dia, sampai jiran sebelah aku tanya dalam group hahahahaha

      Delete
  7. seronok musim sejuk. Yang tak seronoknya bila musim sejuk ni kurang cahaya matahari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn yang tak seronoknyaaa manjang nak makann...

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.