WORDLESS WEDNESDAY - JAPCHAE


WORDLESS WEDNESDAY - JAPCHAE | Korang pernah rasa dan makan Japchae ni? Atau memang tak pernah tau Japchae ni apa? Apa itu Japchae? Ianya adalah makanan golongan bangsawan dan popular sejak abad ke-16. Biasanya, Japchae (suhun Korea) ini dicampur pelbagai jenis sayuran, ayam atau daging lembu. Di meja makan, japchae dijadikan hidangan sampingan atau banchan dan dimakan sebagai lauk ketika majlis tertentu atau sambutan hari istimewa.

Kalau dulu orang sibuk dengan hidangan burger dari Barat, kini sajian tradisi dan makanan jalanan masyarakat Korea Selatan ini mula mencuri perhatian.

Nak resepi dan cara membuat Japchae? Lihat videonya di Youtube --> @sislin 

Makanan Korea Japchae

Makanan Korea Japchae


P/S: Nanti esok-esok Sis salinkan resepinya dari youtube tu ke blog Sis ya.. Korang cubalah, sedap!

18 comments:

  1. hahahaha ako suka....
    sedap kan!!!
    nanti tlg buatkan eh...

    p/s: u know me :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh.. mai lee datang Johor rentas negeri yaaa..hehehehe

      Delete
  2. Replies
    1. Sedap Wak, anak-anak buat, Mak tukang menyibuk dan tukang makan hahahaha

      Delete
  3. feveret ni sis.. gabung dgn bulgogi n kimchi nyummssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, anak0-anak makan dengan Kimchi Hernee..

      Delete
  4. Replies
    1. Nanti trylah, senang aje, cuma kena cari suun tu jee..

      Delete
  5. Replies
    1. Kalau yang biasa makan makanan korea je biasa tau ni Cik Nor.. tapi boleh cuba, versi Melayu ni hehehe

      Delete
  6. tak penah dgr tapi nampak sedap juga tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yee sedap dan berkahasiat, sebab banyak sayur dan suun-nya tu pun jenis keledek..

      Delete
  7. tau...ni feberet aku ni kalo pergi makan kat kedai makan korea selain dari tteokbokki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann, anak-anak sakan buat sendiri je ko, puas makan...

      Delete
  8. hahaha rajin anak anak sis tlg buat kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia yang nak makan, so dialah buat hahahaha

      Delete
  9. wah sedapnya dapat makan japchae :)

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.