GONG XI FA CAI - XIN NIAN KUAI LE

GONG XI FA CAI - XIN NIAN KUAI LE | 'Weii Sis, apa kau ucap kat aku ha?', tu ayat wahtsapp seorang kawan, setelah Sis tersalah hantar dia ucapan raya cina kat dia hahaha. Nak hantar orang lain, terhantar kat dia hahaha. Dia kata 'Gong Xi Fa Cai' tu dia faham, yang 'Xin Nian Kuai Le' tu dia tak faham, macam bunyi kuali je kata dia..kuang asam betul kan!

So marilah kita belajar apa maksud ucapan raya cina yang sering orang ucap.
Tapi Sis copy je dari google sana sini hehehe. Malas nak translate, paste aje bahasa omputih hahaha. 
Harap 'kawan' Sis tu faham :p *tepuk dahi Sis ko..


The common ways of saying Happy New Year are:


Xin Nian Kuai Le (Mandarin) or Gong Xi Fa Cai (Mandarin) and Gong Hey Fat Choy (Cantonese).


Here is an explanation:

Xin Nian is New Year. Xin is new and Nian is year.
Kuai Le is happiness, joy, pleasure, delight, or rejoicings.

So "Happy New Year" in English is "New Year Happy" in Chinese: Xin Nian Kuai Le.


Gong Xi is congratulations or respectfully wishing one joy.
Fa Cai is to become rich or to make money.

Thus, Gong Xi Fa Cai means wishing you to be prosperous in the coming year.


Selamat Tahun Baru Cina buat semua pembaca blog Sis yang menyambutnya hari ini.
Moga peroleh kebahagian, kemurahan rezeki, kenaikan prestasi kerja, kesihatan berpanjangan, berjaya dalam pelajaran, semakin maju bisness, juga dapat segala apa yang di hajati. 
Yang belum kahwin, nanti bertemu jodoh dan akan berkahwin ya hehehe. 

Semoga perayaan pada tahun ini akan menghadiahkan semangat baru buat kalian semua. 
Raikan tahun baru ini bersama keluarga yang tersayang!

恭喜发财,新年进步 2019
Gong Xi Fa Cai 2019
Happy Chinese New Year






P/S: Juga buat pakcik dan makcik Sis yang di Seremban dan juga YongPeng. Nantikan kedatangan kami ke sana , angpow lai lai ...


GONG XI FA CAI - XIN NIAN KUAI LE GONG XI FA CAI - XIN NIAN KUAI LE Reviewed by Sis Lin on Tuesday, February 05, 2019 Rating: 5

2 comments:

  1. hahaha..oi orang da kawen mana bole dapat angpau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha sebab tu katanya BOSS Suami 'Hadiah' @Sunah heheheh

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.
The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.