16 SEPTEMBER - SELAMAT HARI MALAYSIA


16 SEPTEMBER - SELAMAT HARI MALAYSIA | Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penggabungan bersama Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlaku pada 1 Jun 1963 namun kemudiannya ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan hingga ke 16 September pada tahun yang sama. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Borneo Utara (kini Sabah) dan Sarawak.

Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Walaupun pada awalnya Hari Malaysia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung Malaysia, namun mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia.

Sumber : Wkipidea 


Alhamdulilah, sewaktu menulis dan update post ini, Sis sudah berada di Johor. Selama 5 hari 4 malam di Sabah #FAMmedia trip. Syukur..walaupun penat dan tak cukup rehat juga tidur tapi keseronokkan dan satu pengalaman yang tidak mungkin dapat Sis lupakan bersama kawan-kawan yang lain di sana.

Memang terlalu banyak 'benda' baru yang Sis dapat dan belajar. Dan paling tidak Sis sangka, seorang Sis Lin dapat teroka hutan 'Jungle Tracking', River Cruise', 'Night Jungle Tracking' dan juga 'Safari Night', yang meninggalkan kesan kenangan yang paling mendalam buat seorang Sis Lin sebagai blogger. Alhamdulilah ..

InsyaAllah, nanti Sis akan ceritakan pengalaman Sis ya selama di sana. Oh! ya, ini juga kali pertama Sis ke Sabah. Terima kasih Tourism Malaysia dan juga Sabah Tourism.

Now Sis nak mengemas bag dan apalagi...ke dobi le kita hehehehe.
Selamat bercuti korang!


P/S: Rindu ikan asam pedas, ayam masak kari, dan juga satay!

6 comments:

 1. selamat hari Malaysia! banyak benda yang tak mungkin kita buat, akhirnya kita buat bila ke tempat orang..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannnn, macam tak percayaaa kann @Sunah, jungle tracking sampai 1.4km jauhnyaa...perghh lepas ni jomlaaa kita hiking..

   Delete
 2. Selamat Hari Malaysia buat semua Malaysians....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selamat hari Malaysia juga buat @Suria ...

   Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.