KEMPEN SOKONG DAN BELI BARANGAN PRODUK MUSLIM 'BUY MUSLIM FIRST'

KEMPEN SOKONG DAN BELI BARANGAN PRODUK MUSLIM 'BUY MUSLIM FIRST' | Jom kita sama-sama bantu SHARE sebab ramai orang-orang kita Melayu yang masih tak tau produk mereka sendiri dan masih membeli minyak buatan Cina.

Kuasa membeli adalah ditangan korang. Majoriti pengguna adalah Muslim. Sekiranya sesuatu kaum jelas menzahirkan permusuhan mereka terhadap Islam dan kaum Muslimin, maka jihad ekonomi adalah salah satu daripada jalan menghadapinya. Dalam masa yang sama, Muslim juga seharusnya membantu produk Muslim yang lain dalam membina kekuatan ekonomi buat kaum Muslimin itu sendiri.

Kempen ‘Buy Muslim First’ membawa pengertian bahawa jika ada dua produk yang sama tapi ada pilihan produk dikeluarkan oleh orang Islam, utamakan produk Muslim dahulu. Sebenarnya tiada kempen boikot produk bukan Muslim secara serius seperti didakwa segelintir pihak.

Anggap sahajalah ia sebagai jihad ekonomi kita membantu rakan seakidah seagama. Ia terpakai dalam segenap aspek produk daripada produk makanan, barangan harian, pakaian, sehinggalah kepada produk perbankan, kewangan dan takaful.

Susah ke? Mahal? Ada banyak benda yang kita makan dan beli yang bukan produk Muslim yang jauh lebih mahal, tapi korang tak merungut pun? ..tepuk dada tanya iman.

Walaupun dah banyak kali kita terima mesej ini, tapi rasanya perlu kita forward lagi, sebab Melayu mudah LUPA. Dan harini Sis kongsikan di blog Sis.

AYUH KITA JIHAD EKONOMI!

Gunakan sepenuhnya kuasa pembeli kita.
Perkongsian dari sumber wahtsapp group setaman.



Antara Senarai Produk Keluaran Bumiputera Islam
Produk Muslim. 

1. Roti – Gardenia (Syed Mokhtar Bukhary)
2. Minyak Masak -Tiara (FGV-FELDA)

  • SAJI (FGV-FELDA)
  • ALIF (Sime Darby)
  • ADELA (FGV-FELDA)

3. Susu Pekat Manis

  • SAJI (FGV-FELDA)
  • ALIF (Sime Darby)

4. Susu Cair – Saji (FGV-FELDA)
5. Mee Segera

  • SajiMee Saji (FGV-FELDA)
  • ADABI

6. Beras – FAEZA

  • Langsat Biru (JUARA SELERA –SG ACEH)
  • Langsat Hijau (JUARA SELERA)
  • Juara Selera

7. Garam – HALAGEL (garam bukit)
8. Kicap Masin/Manis – Kipas Udang

  • Tamin
  • ALIF (Sime Darby)
  • Rohaya
  • JALEN (Johor)

9. Sos Cili/Tomato/Tiram
  • ZUZA (Kedah)/FIEZA(Bangi)
  • Rohaya
  • ADABI
  • Pelangi (FELDA)
10. Cuka Buatan

  • Mudim
  • Rohaya

11. Tepung Gandum – FAEZA
12. Tepung Perasa/ Goreng

  • ADABI (tepun ayam)
  • ADABI (tepung Cucur Ikan Bilis, jagung, udang)

13. Rempah Masak

  • ADABI
  • Brahim’s, 
  • FAEZA, 
  • AGROMAS, 
  • Imans

14. Kunyit – AGROMAS
15. Jagung Tin manis – ADABI
16. Pasta spaghetti – ADABI
17. Santan Paket – ALIF (Sime darby)
18. Taucu

  • JALEN, 
  • Tamin

19. Jus Pekat Buah2an – Tamin
20. Perasa Ros Sirap

  • Rohaya, 
  • Tamin

21. Mayonis -Mayo Saji (FELDA)
22. Marjerin – Pelangi Delima Oil (FELDA)
23. Sos Tomato Pelangi (FELDA)
24. Jem – Peanut SunBear (FELDA)
- Jem Strwaberry – AGROMAS
25. Kopi 3-in-1

  • ADABI-Tongkat Ali Cordyceps (5-in-1)
  • Kopi HANG TUAH (2-in1, 2-in-1)

26. Biskut Coklat – GOODKISS (Noraini’s Cookies)
27. Frozen Daging Burger/ Nugget

  • RAMLY
  • NAFAS
  • AYAMAS

28. Sardin Agromas
29. Sardin Pertima
30. Bihun Sufi
31. Mi Kuning Sufi
32. Kuey Teow Sufi
33. Garam Sufi
34. Sos Lada Hitam Sufi
35. Sos Cili/Tomato Sufi
36. Kicap Masin/Manis Sufi
37. Tepung Goreng Sufi
38. Minyak Masak Sufi
39. Telur Cap Sufi
40. Ubat gigi Najwa
41. Ubat gigi Halagel
42. Tepung gandum Cap Bidara
43. Jus minuman Safina
44. Syampoo D’herbs
45. Bihun Kampung
46. Rempah- Imans
47. Rempah-Brahim’s
48. Bihun- FAEZA
49. Jeruk Buah2an- jenama PAK ALI
50. Kedai Kasut Sukan – ALIKHSAN
51. Kuah Rojak/Garam Belacan

  • ZUZA
  • PAK ALI
  • FAMA 
51. Ayam Halalan Toyyibaa.

  • Ayam Hijrah.
  • Ayam Az-Zain.
  • Ayam-Qu sejuk beku.
  • Ayam Ikhwan.


Mencari yang Halal itu FARDHU


P/S: Ini bukan post berbayar atau review memana tapi ini perkongsian dari Sis untuk blog Sis, sekian..

26 comments:

  1. Good info.. produk Muslim lebih meyakinkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerr selagi dapat beli yang produk muslim, kita sama-sama usahakan @Mamapp..

      Delete
  2. baru nak tanya, ni ada apa semua blogger share pasal produk muslim serentak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jomm kita berkempen @Sunah...bukan boikot tapi selagi ada yang produk muslim kita boleh beli dan guna, kita utamakannya dulu ..

      Delete
  3. Setuju.. Ayuh berganding bahu.. Tiada nawaitu untuk bersikap yang negatif pun kan Sis.. Tapi diri sendiri sudah tiba detiknya untuk lebih sedar Dan sayang bukan sahaja diri sendiri malahan membantu juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayuh kita @PC...sama-sama kita cuba dan istiqomah dalam beli produk muslim..

      Delete
  4. Utamakan hasil lelah sesama saudara Muslim ialah fardu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann @Yunfila...kadang banyak barang [roduk muslim kita tau juga rupanya...rupanya banyakkann..

      Delete
  5. Bersama kita bantu dengan membeli produk Muslim. Terbaik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jomm, sedikit sikit kita ubah, insyaAllah istoqomah laa nanti datangnya kan @Hamidi

      Delete
  6. Replies
    1. Jomm sama-sama kita usahakannyaa Kak @Seri ..

      Delete
  7. Assalamualaikum lin..mmg terbaik la..dah tahu mana produk yg patut kita sokong kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mama @Maszull...kann Maaa, kita bertukar sikit sikit kan...

      Delete
  8. Setuju.. produk muslim pilihan utama. Bukan boikot produk non-muslim tapi usaha kita ini boleh menaikkan taraf ekonomi kita juga.

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kita bukan boikot tapi kita berkempen utamakan produk Muslim aje @Maisarah ..terpulang pada hak memasing, kuasa pembeli di tanga masing-masing...

      Delete
  9. pilihan ditangan kita... bukan nak memboikot tapi mencari yang halal itukan fardhu. saya kurang gemar bila dengar orang sebut boikot sebab saya rasa perkataan itu boleh bangkitkan macam-macam isu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, kita tak boikot, macam Sis, jujurnya ada gak beli barangan bukan produk Muslim, sebab kita tak boikot, tapi kalau ada Muslim punya, kalau boleh utamakan dulu, tu jee kempennya, kan @Sheila ..

      Delete
  10. perkongsian menarik..ya kuasa membeli ditangan sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerr Chef @Niezam, bukan boikot tapi kita berkempen, kuasa membeli di tangan masing-masingkan...

      Delete
  11. Salam kmi d sandakan sabah mcm kuranglah produk muslim dsyor agar byk kn penghantaran k sdk trutamanya k paraya mydin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..
      Oo ye ke? Boleh di usahakan dan di war-warkan ni, moga ada usaha untuk masukkan lebih banyak produk muslim ke sana ya...

      Delete
  12. Tq sis sbb kongsi. Santan segera muslim paling susah nk jumpa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, ramai yang kata dan komen begitu @Happy..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.