9 SEPTEMBER 2019 - HARI KEPUTERAAN SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG XVI


9 SEPTEMBER 2019 - HARI KEPUTERAAN SERI PADUKA BAGINDA YANG DI-PERTUAN AGONG XVI | Tarikh berkenaan diwartakan sebagai cuti umum sempena Hari Keputeraan rasmi Yang di-Pertuan Agong bagi tahun ini. Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong disambut dengan pelbagai acara di seluruh Malaysia. Sambutan terbesar dan paling meriah berlangsung di Istana Negara, Kuala Lumpur.

Di majlis tersebut, pelbagai pingat dan reben diberikan kepada mereka yang meraih pencapaian cemerlang sepanjang tahun. Warganegara Malaysia kebiasaannya diiktiraf berdasarkan kepahlawanan dan kebaikan yang di lakukan. Upacara ini turut dihadiri oleh ahli-ahli keluarga diraja, kerajaan, dan kor diplomatik.

Pada pagi Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong, Baginda akan memberi ucapan kepada rakyat Malaysia dari bilik takhta istananya. Semasa berucap, Agong pada kebiasaannya akan menyentuh pelbagai isu, termasuk politik, krisis global, dan cabaran yang dihadapi Malaysia. Walaupun topik yang di utarakan agak serius, Agong biasanya melakukan pembentangan dengan penuh harapan dan keyakinan.

Salah satu acara yang paling penting yang berlaku semasa Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong adalah Perarakan Panji berwarna di Kuala Lumpur. Perarakan Panji Warna adalah perarakan tentera secara besar-besaran yang diadakan di Dataran Merdeka. Acara ini terbuka kepada orang ramai, tetapi hanya rakyat dan anggota tentera yang diberi penghormatan di benarkan masuk berhampiran padang perarakan.

Semasa acara ini, setiap peringkat anggota tentera Malaysia melakukan tabik hormat kepada Agong. Band tentera, kenderaan, pesawat udara, infantri, dan semua pegawai mengambil bahagian dalam perayaan yang gah ini. Semasa perarakan itu, Agong akan diiringi oleh para panglima yang mempunyai kedudukan tertinggi didalam angkatan tentera Malaysia. Selepas Perarakan Panji Warna berakhir, Agong mengepalai seluruh negara membacakan doa.


Daulat Tuanku !

Merafak sembah dan setinggi-tinggi ucapan tahniah ke bawah duli yang maha mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri'Ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong XVI ..

Semoga Allah swt lanjutkan usia, diberikan kesihatan berpanjangan dan memberkati pemerintahan Seri Paduka aginda Tuanku.

Sembah Takzim dari admin blog @akusislin  juga warga team @jdtblogger .


P/S: Cuti harini korang kemana tu? ...

2 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.