SEKITAR MAJLIS PERLANCARAN SANDAKAN FOOD FESTIVAL DI SABAH

SEKITAR MAJLIS PERLANCARAN SANDAKAN FOOD FESTIVAL DI SABAH | Ada tak orang Sandakan yang pergi dan berkunjung ke Festival Makan Sandakan ni? Festival yang berlangsung selama 3 hari bermula 13 - 15 haribulan September 2019 lepas telah menarik ramai pengunjung ke sana. Sis juga berpeluang bersama untuk melihat apa yang menariknya.

Macam biasa, kalau ke negari atau negara orang, sudah semestinya nak mencuba sesuatu yang baru kan, dan Sis juga tak melepaskan peluang untuk turut sama ingin mencuba dan menikmati makanan orang Borneo yang tidak ada di jual di Semenanjung. Walaupun tidak begitu banyak menu Borneo  yang terjual, tapi ianya sudah cukup puashati menikmatinya, tambahan pula harga yang di jual tidak begitu mahal, masih mampu beli.



Masa mula aje sampai di sini, Sis agak teruja dengan kawasan sekitar, sebabnya, ramai sungguh pengunjung yang datang untuk menjayakan Festival Makan Sandakan ni. Rata-ratanya memang penduduk sekitarnya. Mereka semua ramah-ramah semuanya, manis dengan senyuman dan tarak sombong.

Sis bersama sejumlah 22 wakil media dari pelbagai platform media sosial, akhbar, dan majalah, dari Malaysia dan Singapura mengambil bahagian dalam program jelajah media ke Tawau, Lahad Datu dan Sandakan anjuran Tourism Malaysia yang bermula 11/9 sehingga 15/9/2019.

Tourism Malaysia dalam satu kenyataan berkata program yang dijadual sehingga 15 Sept itu dilaksanakan khusus bagi memperkenalkan media tempatan kepada pelbagai produk pelancongan di daerah-daerah di Tawau, Lahad Datu dan Sandakan, di samping membantu usaha mempromosi dentinasi-destinasi di Sabah sebagai menyokong kempen Tahun Melawat Malaysia 2020.


Kedatangan kami di sambut baik oleh orang-orang Sandakan juga Tourism Sabah. Sebelum majlis perlancaran bermula, kami semua di sajikan dengan persembahan dari budak-budak band sekolah yang berumur serendah 13 tahun gitu! Memang sangat berbakat mereka ini.

Masa mereka bermain muzik dan menyanyi ni, terus teringat kat anak bujang Sis. Iyerr sebabnya dia kan main band gitar Bass juga, so baru terfikir 'Oo macam tu anak aku main gitar atas pentas' hehehehe..

Syabas buat adik-adik semua. *lupa plak dari sekolah mana.

Video majlis perlancaran boleh lihat di sini : https://youtu.be/GrsqTIkHSJA

Dan kemudian, majlis di rasmikan oleh Pengarah Negeri Tourism Malaysia (TM) Sabah, Jamilah Abd Halim, beserta Presiden STAN, CK Teoh . Dalam pada itu, Jamilah turut berkata, pihak TM Sabah akan melancarkan risalah pakej terbaik pelancongan tempatan pada 19 September ini.  

"TM Sabah akan melancarkan risalah himpunan dan pelancaran paparan logo TMM 2020 di pesawat Mas Wings yang akan disempurnakan oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebagai bahan promosi TMM2020 di dalam dan luar negara.

"Kita berharap ia akan dapat membantu kerajaan negeri meningkatkan kehadiran pelancong dalam dan luar negara pada masa hadapan," katanya selepas mengedarkan Risalah Panduan Pelancongan Sandakan yang telah dilancarkan pada 7 September lalu di MATTA Fair Kuala Lumpur kepada mereka yang hadir.


Kami juga berpeluang menikmati produk-produk makanan dan pertanian Sandakan, di samping mengikuti pelbagai aktiviti berkaitan seperti lumba Food Discovery, pengalaman makan malam yang unik, demonstrasi memasak, bengkel membuat tapai, pertandingan makan, dan sebagainya.

Yang bestnya ada antara group media kitaorang yang turut serta, walaupun tak menang tapi seronok melihat mereka mencuba dan memeriahkan pertandingan tersebut. Memang sporting habis!



Masa kami sampai memasing perut kelaparan, dan masih blur nak beli apa untuk di makan. Dan selepas selesai majlis perlancaran, kami mulalah round satu festival dan lihat-lihat apa yang bestnya. Apa yang menariknya, kebanyakkan menu yang di jual di sini memang ada separuh antaranya yang Sis tak pernah makan, dan menunya menarik. Cuma tidaklah Sis beli semuanya, beli mana yang rasa menarik nak mencuba.

Bukan menu makanan Borneo je ada, menu dari Indonesia dan Semenanjung pun ado, seperti Bakso dan Nasi Kerabu. Tapi kami tak belilah. Sis hanya beli Lamb Chop hahahaha. Yerr walaupun kat Johor ada, tapi sebab memang suka kambing, so belilah kambing hahaha. Sedap!

Paling bestnya, lepas dah meround membeli belah, kitaorang duduklah di satu gerai ni membeli cendol durian, dan tanpa di sangka, memang rezeki uncle tu, berduyun-duyun yang lelain datang pun sama beli cendol durian dan juga makanan gerai dia. Sis suka nengok! Nampak rezeki tu tak salah alamat.

Meh nengok menu yang ada yer..

Lamb Chop Sos Lada Hitam Power!

UFO Tart Egg..Sis makan satu je, sebab bau telur dia kuat sangat!

Ini lupa namanya, dan Sis pun tak rasa, sebab kawan yang punya dan perut sudah kenyang nak rasa.

Cendol Durian yang power! Hampir semua geng kitaorang beli cendok durian hahahaa

Aiskrim Durian Musang King! Yang inu jangan cakaplah, memang sedap gile!!

Nampak tu, hehehe nengok macam biasher-biasher tapi rasa dia, sedap gilerr.. Sorang beli, kasi rasa semua, terus semua pun sangkut beli hahahaha. Terus melekat kami semua di gerai Crowd 99 tu hehehehe murah rezeki dia.

Korang yang terlepas pergi tu, tak apalah, nak buat macam mana, dah selesai pun festivalnya, insyaAllah tunggu tahun akan datang ya..

Kalau korang nak lihat lebih banyak gambar dan aktiviti kami semua sepanjang pengembaraan kami di Sabah, korang bolehlah klik hashtag seperti #TourismMalaysia, #MalaysiaTrulyAsia, #cuticutimalaysia, #vm2020, #CutiCutiMalaysia, #VM2020 #GoSabahExperienceMore #SabahOkBah #SyiokOSabah #MalaysianHospitality and #MasWingsMates ya.

Dan kami juga nak mengucapkan terima kasih, kerana pengembaraan media ini dianjurkan dengan kerjasama Malaysia Airlines, MASwings, Sabah Tourism Board, Sandakan Tourist Association, Myne Resort Kinabatangan dan Tabin Wildlife Resort.

InsyaAllah ada rezeki lagi kami akan ke Sabah lagi..Ko boleh apa bah!!..


P/S: Makan kalau kena dengan gengnya, memang meriah semeja! Arghh rindu Sabah bah!!..

14 comments:

  1. Replies
    1. Hahahaha boleh gemuk bah kalau duduk Sabah @Farah hahahha

      Delete
  2. ufo tartlet manisssss sampai leya sakit gigi...boleh bah kalo kau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, manis dan kuat snagat pulak bau telurnya...sian si Leya @Sunah huhuhu

      Delete
  3. Replies
    1. Embekkkk kena cari kambing kat Johor aje Kak @Seri hahaha

      Delete
  4. Bestnya sis dan kawan- kawan lain explore...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah, kali ni memang betul-betul explore, keluar masuk hutann @Suria ..

      Delete
  5. ya ampun.... banyaknya makanan sedap2 nampak semua tuh kak oi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa @Norhidana, makanan memang banyak kalau nak Sis ko tunjuk, jenuh nak scroll kang, jadi ler share mana yang ado jee...

      Delete
  6. baru ada masa untuk jalan-jalan kat blog >__<. Hai sis!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiii @Illa...waaaa cerita dia dah masuk dah hehehe nanti Sis baca okay ..

      Delete
  7. Kalau pergi karnival gini, memang kena try makanan diorg ni.
    Tgok posting sis, tiba tiba terasa nak makan ice cream haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha sabo je lerrr, silalah makan yaa @Farah hahahaha

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.