Header Ads


SERONOK BUKAN MAIN BILA DAPAT IKUT SUAMI PERGI MEMANCING!


SERONOK BUKAN MAIN BILA DAPAT IKUT SUAMI PERGI MEMANCING! | Yeay! Dengan perasaan sukanya bila dapat pelawaan Suami mengajak Sis ikut dia pi memancing, apalagi, terus bersiap cecepat sebelum Suami bertukar fikiran hahahaha. Plan memang last minit. Suami cuti masa tu, lepas balik dari sarapan, selesai Suami cuci lantai depan rumah semua, tup-tup Suami bukak mulut, 'Jom Mancing'.. ehhhh...

Ye tak ye je pelawaaan Suami tu, berkali-kali Sis tanya ye ke tak ye. Tapi Suami ada juga sound, katanya, 'Jangan mabuk sudah'...hehehehe Takut juga Sis dengan ayat Suami tu, buatnya kang tiber mabuk atas bot tu, arghh sudah, kena bahan dek Suami sebulan pun tak habis. Tapi....

Sia yakin pada diri sendiri, bahawasanya, Sis takkan mabuk hahahaha. 

Selesai siapkan semua persiapan, kami pun gerak. Jam dekat hampir jam 2pm. Dah petang pun, so jangan harap sangat akan dapat ikan ya hehehe. Pergi sekadar suka-suka hilangkan buhsan je kata Suami. At least dapat jugalah Sis ikut Suami memancing. Nak rasa pengalaman memancing atas laut acaner. 

Kemana? Ke Kong Kong Laut pusat memancing Ujang laa ..

Seronok Bukan Main Bila Dapat Ikut Suami Pergi Memancing!

Seronok Bukan Main Bila Dapat Ikut Suami Pergi Memancing!

Mancing mana? Jangan laa korang tanya mana. Start enjin Sis ikut aje la kemana Suami bawa. Time Sis pergi tu, cuaca tak panas, elok je mendung dan berangin. Nak kata nak hujan, takde pulak nampak langit macam nak hujan, tapi redup laa tak panas.

Biasa kalau orang pi mancing ni kan panas, balik mesti rentung hahaha. Selamat laaa cuaca menyebelahi Sis masa tu. 

Punyalaa laju kemain Suami bawa botnya, sambil risau gak Sis kang mabuk hahahaha... ye laa dengan ombaknya, bergoyang-goyang sakan dalam bot tu. Yaaa Sis berdua aje dengan Suami. Bot kemain beso hahahaha. Seronok bukan main bila dapat ikut suami pergi memancing oii...

Seronok Bukan Main Bila Dapat Ikut Suami Pergi Memancing!

Seronok Bukan Main Bila Dapat Ikut Suami Pergi Memancing!

Jauh juga perjalanan Suami nak pergi mancing ni. Hingga lepas jambatan Desaru tu lagi ke depan lagi. Angin pula tetiba kemain kuat pulak. Suami stop kejap satu port ni nak tengok keadaan, tapi dek angin yang kuat, Suami pun tak berani dan kami pergi port lain pulak. 

Dan akhirnya pusing sana sini, bot pun berhenti. Apalagi Sis dengan excitednya mulalah memasang umpan dan baling joran ke laut. Tak sampai 10minit campak joran, umpan di makan dan di tarik, terus Sis rentap sambil di bantu oleh Suami...tapiiiiii

Cissss.... umpan hilang, ikan takde, tapi si ikan tu meninggalkan kulit anak lala di mata kail Sis, hampeh punya ikan!! Bijak sangat ko ni ekkk... gelak Suami Sis.. 

Tak apa, kita cuba lagi... 2 jam menunggu, sonyap je mata kail, so Suami start enjin bot, kita pindah plak tempat lain...gitu laaa gaya memancing seorang pemancing...hahahaha pindah randah. 

Seronok Bukan Main Bila Dapat Ikut Suami Pergi Memancing!

Seronok Bukan Main Bila Dapat Ikut Suami Pergi Memancing!

Sambil menunggu umpan di makan, Suami ada belikan buah langsat buat bekalan. Yaa buah kegemaran Sis ni. Maka apalagi, kalau dah mula makan, memang non stop le gamaknya, sampai leka tak tengok pun joran yang di pasangnya hahahaha.. 

Suami pulak kejap ke depan, kejap ke belakang, ada masa umpannya kena makan ikan, tapi bila tarik, umpan hilang licinnn tapi ikan tarakkk hahahaha...adeii geramm betul!..Pandai pulak ikan tu makan umpan tapi mulut tak kena mata kail ek... mesti tahap belajar PHD ikan tu kann..

Hurmmm buhsan juga oii menunggu ikan makan, ermmm so apalagi jomm pindah lagi port lain kata Suami...

Seronok Bukan Main Bila Dapat Ikut Suami Pergi Memancing!

Seronok Bukan Main Bila Dapat Ikut Suami Pergi Memancing!

Seronok Bukan Main Bila Dapat Ikut Suami Pergi Memancing!

Kali ni port yang Suami stop ni sedap mata memandang. Depan kapal besar ko hahahaha siap ada pekerja lagi duk luar tu berborak-borak. Agaknya dia pun nampak kami berdua ni memancing hahahaha. 

Kali ni Sis penuh yakin, yang sekejap lagi mata kail Sis akan terkena juga makan dek ikan..so kita fokus!... sekejap tu tak sampai 1 jam...tarikkkkkk!!! yehaaaaa...akhirnya dapat jugalah seekor ikan unga tanda yang ada ler seberat setengah kilo gitu berjaya di tarik!! Phewww alhamdulilah akhirnya.. 

Yang penting Sis bukan Kumpaw!!!! Hahahahaha..  

Suami pun ada juga dapat sekor, jenis ikan sama gakk tapi kecik sikit hehehehe.. Dan hampir juga jorannya terjun masuk laut, nasib baiklah jorannya di ikat. Kalau tak, menangis tak berlagu bila Stella tu terjunam laut hahahaha.. 

Jadilah kann janji ada gak hasilnya. Pergi pun dah lewat petang, sekadar suka-suka aje melayan perasaan hahaha...

Seronok Bukan Main Bila Dapat Ikut Suami Pergi Memancing!

Hari makin gelap, hujan pun mula turun gerimis, so apalagi jomlah pulang kata Suami sebelum hujan lebat. Yang Sis takutnya waktu balik ni kan, rupanya bot ni takde lampu depan ek, so kalau keadaan gelap ni ko kenalah fokus dan betul-betul tidak rabun malam atau cahaya, kalau tak memang payah le nak memandu botnya.

Suami Sis ni berani sangat, Sis ko yang tengok jadi takut, macam takut sesat aje tak jumpa jetty Ujang tu hahaha...tapi alhamdulilah, kalau orang dah biasa memancing ek, mereka tau pergi tau le jalan pulangnya hahahahaha..ko dendiam sudah Sis Lin oii...

Alhamdulilah satu pengalaman memancing yang pertama dan terus jadi 'gian' le pulak. Cakap kat Suami lepas ni nak ikut lagi yaaa...terus dia geleng kepala hahahaha...tu leee Suami sangkakan Sis ni akan mabuk tau, sekali...'see the leg' laaa Yang hahahahahahaha...

Happy dan seronok sangat Sis haritu... sebelum balik rumah sempatlah kami singgah makan malam dulu. Memasing kebulur lapar hahahaha...lawak betul! 

Okaylah nanti tunggu Suami pelawa lagi Sis memancing, nekad kalau dapat ikut lagi, nak fokus bebetul, nak dapatkan siakap besar !!! Aaminnn...

Dah jomm laaa memasak bubur ayam...ermmmm


P/S: Sejak bedah tonsil tak makan nasi hampir 11 hari dah ni, berat turun 4kg semalam waktu follow-up..ermmm lapar tapi sakit nak makan.. bukan diet!..

21 comments:

  1. Seronoknya Sis Lin...SA x pernah lagi pergi memancing kat mana- mana...

    ReplyDelete
  2. orang nya boleh tersabar ja mampu ikut memancing ni

    ReplyDelete
  3. wowww hebatnya kamuuuu yakinnya kamuuuu!!! hahahah

    ReplyDelete
  4. berbaloi penantian bila dpt hasilnya

    ReplyDelete
  5. Haha..suka ye sis memancing. Saya lak memang bukan jiwa laaa sebab tak sabar wakaka

    ReplyDelete
  6. kalau berteman memang syok juga memancing ni kan. sambil menunggu umpan dimakan boleh luangkan masa borak sama-sama. tapi malangnya saya pula bukan jenis penyabar. XD

    ReplyDelete
  7. Wahh.. nampak keseronokan memancing di situ. mesti banyak ikan dapat mengail kan? Sedap tu masak ikan yang dikail.

    ReplyDelete
  8. Akak kalau nak pi mancing. Bawa bahan bacaan sekali kak. Novel ke, majalah ke, Tafsir Al-Quran ke. Nanti ikan mai lagi banyak. Hahaha. Saya mancing tepi tasik je. Dulu mencandat sotong lg la kena tarik tarik tali tu. Tak sempat nak membaca. Hahahaaa

    ReplyDelete
  9. Tak pernah pergi memancing sebab suami tak suka memancing. Teringin juga nak pengalaman memancing macam ni tapi risau juga mabuk laut. Hehe

    ReplyDelete
  10. bestnyaaa suka sangat mancing tapi suami kurang minat huhu. kalau mancing biasa saya bawa buku, and picnic sekali. tapi ni tasik la. kalau atas bot biasa candat je, mabuk teruk haha. banyak tido dari candat haha

    ReplyDelete
  11. waaaaaa. jadi next year boleh la join trip memancing saya di rompin ya. simpan duit sis. kita p ramai2. mesti meriah.

    ReplyDelete
  12. Halla halla... Ajak pergi pancing macam nak p shopping je time2 tu gak boleh jadi kenyataan.Sonok plak tgk u all dapat ikan. Madam beli je tak pernah hadapi gi laut ke sungai. Huhu.

    ReplyDelete
  13. bestnya sis lin ikut suami memancing, sambil2 temankan, sambil2 dating ye tak, hehehe... Saya teringin pulak nak pergi mancing...

    ReplyDelete
  14. Best pengalaman ni sis lin. Jarang la suami ofer ikut p mancing sama.. suh masak hasil tangkapan ada la..hihi

    ReplyDelete
  15. Wahhhh best betul tu. memancing nie best kalau campak sekejap mata kail terus dapat hsil. Tp kalau dh berjam xde apa2, alaaa sedihnya. Teringin pergi memancing tp xde kawan yg minat mancing

    ReplyDelete
  16. iza tak pernah memancing and tak tau memancing, tapi husband selalu cakap memancing tu best. bila baca entry sis lin boleh rasa memancing tu best.

    ReplyDelete
  17. Kan best sekali sekala ikut yr hb to the sea for fishing, its kind of fun experience.

    ReplyDelete
  18. Haaa.. suami kak bkn kaki memancing jd xdelah pengalaman tgk org memancing, nak guna joran lun xreti, tentu seronok kan?

    ReplyDelete
  19. waaaa.. pergi memancing plak kak lin.. hee~ kalau pada atie seronok je memancing tapi panas tu yang tak tahan tu.. hahahaha~

    ReplyDelete
  20. Speedy recovery ya sis Lin on your tonsil operation. Wahh bestnya kali ni pergi memancing pulak.. Tak pernah ada pengalaman memancing lagi tapi candat sotong pernahlah... sure sangat menguji kesabaran kan memancing ni.. :) tapi satu kepuasan bila dapat hasil tangkapan.. :) nak plan trip memancing la lepas ni..

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.