Header Ads


PERTAMA KALI MENGINAP DI GBW HOTEL BERSAMA SUAMI TERCINTA


PERTAMA KALI MENGINAP DI GBW HOTEL BERSAMA SUAMI TERCINTA | Berdua aje ke? Yaa berdua itu lebih baik dari bertiga berempat berlima dan bla bla bla hahahaha. Gini lerr kalau last minit plan dengan Suami nak bercuti singkat tidur di hotel area Johor. Dan pilihan kami adalah di GBW Hotel

Kami check-in hari Ahad, dan check-out hari Isnin. Mulanya hampir juga tak jadi nak menginap di mana-mana hotel, sebab Suami bekerja Isnin tu, tapi di sebabkan Isnin tu pepagi nanti kami akan check-out awal untuk ke Pejabat Agama Johor bagi menguruskan majlis pernikahan anak saudara Sis di sana, so alang-alang okaylah kami teruskan aje niat kami bermalam di sini. 

Ye laa GBW Hotel ni terletak di tengah bandaraya Johor, so dari GBW Hotel memang dah dekatlah nak ke Pejabat Agama Johor tu. 

Dan secara kebetulan juga, Sunah dan Suaminya, Ady Budika pun turut sama menginap di sini pada hari yang sama. Ini memang last minit kami plan. Sebab memasing bawa Suami, so bolehlah gather-gather sekali. 

Pagi Ahad, Suami uruskan urusan kerjanya dulu, kemudian Suami balik, kami terus bawa bag pakaian semua dan kami singgah ke majlis perkahwinan rakan Suami di KongKong terlebih dahulu. Dan selepas itu barulah kami terus ke GBW Hotel untuk check-in. 

Dalam perjalanan, di kejutkan pula dengan berita kematian bapa mertua adik Sis,Mama Mia pula. So plan dengan Suami, lepas check-in kita terus aje ke Kangkar Pulai untuk melawat bagi pihak adik ipar Sis yang masih bekerja di Singapura sejak PKP awal lagi. Salam takziah buat adik ipar sekeluarga.

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Dari rumah Sis, Pasir Gudang ke GBW Hotel, ada laa dalam 20minit jika tak jem. Dan GBW Hotel ni pun bukan susah nau nak cari. Hotelnya betul-betul terletak berdepan dengan pusat membeli-belah RnF Mall tu haa di Stulang Laut tu. Takkan le korang tak perasan dan tau kan hehehe. Guna waze aje kalau takut sesat ya. 

Macam biasa memana hotel check-in jam 3pm. Dan Sis terlewat sikit sampai sebab Suami singgah pulak ke Skudai nak mengambil barang. Tapi kira okaylah ngam-ngam sampai dah boleh check-in. But sorrylah, sebab sibuk nak check-in sampai lupa amik gambar di ruang legar GBW Hotel. 

Aturan SOP tetap ada di GBW Hotel ni, tak payah laa nak bagitau kan, kita sedia maklum norma baharu ni, so memana pergi kita kena patuhi SOP yang di sediakan. Settle check-in jom kita masuk bilik. Untuk kali ni kami stay di Premier Room yang seluas 66.3 sqm di tingkat 14. 

Pergh besau tu kann, acaner lee rupanya kan, so jomm kita lihat!..

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Melangkah masuk ke Premier Room ini, buka aje pintu, terus nampak ruang dapur khas yang agak luas di situ. Semua kelengkapan termasuk microwave, pemanas air, dapur, pinggan, cawan, sudu garfu dan segala bagai laaa, semuanya lengkap. Suami kata dah macam homestay pulak gayanya ya. 

Dan ruang dapur tu di hadang dengan penghadang yang memisahkan antara dapur dan ruang tamu. Aperr ada ruang tamu? Yaaaa so korang bayangkanlah betapa luasnya bilik itu. 

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Taraaaa korang tengok tu, betapa luasnya ruang tamu di Premier Room ni yang hanya untuk kami berdua. Dah macam Family Room kan? Dah boleh main kejar-kejar Sis dengan Suami di situ hahahaha. Kelengkapan lengkap seperti berada di rumah sendiri so memang selesa sangat menginap di sini. 

Ada meja makan, set kursi sofa, dan juga meja tulis di hujung sana, yang mana kalau korang datang dan nak update blog ke, haaa bolehlah buat kerja di meja yang di sediakan tu. Tu sebab Sis kata dah macam rumah sendiri. Selesa sungguh!. 

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Melangkah masuk ke dalam biliknya, Woww terpegun dengan keluasan biliknya. Terdapat satu buah katil King yang cukup besar bagi Sis dan Suami yang kecik molek ni untuk tidur di situ, so memang selesa lerr kan kalau nengoknya. Dan tersedia juga kelengkapan seperti almari baju yang di dalamnya ada sterika dan meja pengosok beserta peti keselamatan. Juga ada TV dan meja tulis solek juga beserta pertunjuk arah kiblat. Tapi sejadah korang bawa ye sendiri. 

Cuma satu yang kami berdua suka akan Premier Room ni, sebab ekon dia sejuk gilerrr.. memang tidur malam lena lee di selimuti selimut yang gebu dengan kesejukkan dah macam bercuti di Cameron Highlands ko hahahaha.. Rasa pagi malasnya nak bangun hahahahaha. 

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Bilik airnya pulak memang terletak dalam bilik tidur yang sama. Dan agak luas laa bilik airnya. Siap ada tab mandi. So apalagi, berendam sambil berbuih-buih sabun le Sis ko malam tu dengan Suami  hahahaha... Kelengkapan mandi semua ada di sediakan, so kalau percutian korang singkat macam Sis ni, tak bawa alatan mandi pun takpe, semua siap sedia, termasuk juga hairdryer. 

Pemanas air pun ada, tuala mandi dan muka juga ada. Dan yang bestnya air dia besau, so memang syok le kalau guna air bila mandi kan, puas rasanya. 

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Dari bilik Premier Room Sis di tingkat 14 ni, jika korang lihat pemandangan menyelak langsir bilik tu, haaa gitulah pemandangannya. Nampak suasana CIQ dari Malaysia ke Singapura yang sepi aje tu. Kalau tak mau boleh nampak kesesakan kereta keluar masuk situ. Tapi okaylah pemandangan macamtu, dari takde kann. Lain bilik lain viewnya okay. 

Untuk room service menu pun mereka ada sediakan. Korang boleh order makan tengah hari atau malam dari bilik terus ke Restoran D'Mezanine mereka. Menu makanan mereka memang sedap wooo.. Dan sarapan pagi juga di restoran yang sama situ. 

Meh jom ikut Sis makan malam di situ hehehe..

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Dan selepas settle meronda-ronda dan berehat sebentar di bilik, Sis dan Suami segera ke Kangkar Pulai untuk melawat kematian bapa mertua adik Sis. Dan ketika Sis inform Sunah, mereka berdua pun baru juga check-in so Sis bagitau mereka, kita jumpa aje nanti untuk makan malam di situ. 

Untuk makan malam, korang tak payah nak booking ke apa, just walk-in aje sebelum jam 10pm. Menu-menu yang di sediakan memang banyak juga pilihan, tapi kami semua pakat amik set Bento yang berharga RM20 sahaja satu set yaitu, Menu + Air + Buah atau Kek. Memang sedap, sebab Sis dah pernah makan ketika sambut harijadi Suami di GBW Hotel ni. Murah dan berbaloi. 

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Selesai makan malam kami semua terus aje balik ke bilik memasing. Konon nak singgah ke kolam renang dan gym, tapi memasing borak tak hingat dunia, so tak nyempat le kami singgah, sebab dah tutup. So takde laa gambar di kolam renang dan gym yaa. Maaf sesangat. 

Dan esoknya pepagi lagi seawal jam 7am kami dah turun sarapan. Awalnya?? .. Yaa di sebabkan wabak Covid19 ni, setiap kali korang nak check-in, mereka akan tanya waktu korang nak turun sarapan, ini bagi menghadkan pengunjung dalam satu masa. SOP gitu..so sila patuh pada arahan. 

Maka seawal pagi laa kami dah turun sarapan. Menu yang disediakan pagi tu memang banyak juga pilihan. Dan sampai sekarang Sis ko tak boleh move-on dengan menu Rendang Kambing mereka oiii...sedap tak boleh nak kata!! Arghhh menaip pun boleh terkecur di buatnya ni hahahaha.. 

Lepas sarapan, bergegas laa Sis packing dan check-out untuk ke Pejabat Agama Johor. Pun tak nyempat juga nak singgah kolam renang hahahaha... 

Pertama Kali Menginap Di GBW Hotel Bersama Suami Tercinta

Oh ya nak bagitau juga kat korang, di GBW Hotel ni ada juga satu restaurant Chill's Lounge yang berada di tingkat bawah sekali di Lobby. Sini kalau korang check-in Premier Room akan dapatlah welcome drink, so korang claim laa di sini. Boleh juga kalau korang nak makan kek dan minum lepak di sini. 

Dan satu lagi Chill's Lounge ni juga ada menyediakan Celebration Pakage yang macam Sis buat ketika Event JDT Blogger #WeGetTogether tu. Memang puashati! Hanya RM30 siap full pakage korang dapat. 

So bagi korang yang nak menginap di sini bolehlah ke sini. Memang puashati dan selesa. Kemudahan keliling pun banyak. Nak jenjalan ke bandar Johor pun semuanya dekat dan ada di sediakan shuttle untuk korang ke sana ke sini. So nak apalagi? 

Untuk pilihan bilik, korang bolehlah ke laman web GBW Hotel ni untuk lihat dan buat tempahan. Yang pasti jika korang menginap sekarang, ada tawaran menarik yang di sediakan. Atau mungkin korang nak booking dulu stay kemudian pun ada. Pilihan bilik dan harga yang sangat berpatutan.

Sis sangat puashati pertama kali menginap di GBW Hotel bersama Suami tercinta kali ni.! Terima kasih GBW Hotel ! 
Jangan tunggu lagi korang!.. Jom lee kita Cuti-Cuti Malaysia!! ..

GBW Hotel 
9R, Jalan Bukit Meldrum, Johor Bahru, 80300, Malaysia

Area Information
Easy access to places of interest, whether for business or leisure, is another convenience that our guests get to enjoy in our GBW Hotel in JB (formerly Grand BlueWave Hotel). This 5-star hotel in Johor Bahru is in the midst of the central business areas and shopping districts. Retail therapy, nightlife, and dining options are just a short walk or drive away. Transportation is never a problem since the hotel is close to the railway and taxi station.

For inquiries about luxury accommodation in Malaysia, contact GBW Johor Bahru Hotel (formerly Grand BlueWave Hotel) at the following:

9R, Jalan Bukit Meldrum, 80300 Johor Bahru, Johor, Malaysia

Tel: 607-221-6666
Fax: +607-222-9473
Email: info@gbwhotel.com.my



P/S: Okay next...kemanakah pulak kita staycation ya Sayang ❤

52 comments:

  1. Penginapan yang selesa kak. Makan pun sedap. Bestnya dapat bercuti. Saya baru nak plan bercuti, COVID-19 mai lagi. Seramm betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyee Ruby, better kalau ada anak kecil, duduk aje dirumah buat masa ini dahulu...

      Delete
  2. Wah besarnya bilik. Siap ada dapur. Terkejut LH bila sis share gambar siap dengan dapur tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, sebab tu Suami kata dah macam homestay ajee gitu...

      Delete
  3. saya suka bilik macam ni.lengkap semua kemudahan ada. macam Homestay

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, sama laaa Sis, so duduk pun selesa dan berbaloi dengan harga yang kita bayar kannn...

      Delete
  4. Wow! Besar sungguh bilik dia kat situ - luas dan memang nampak mewah. Kalau berdua memang best la situ hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luas dan lapang gitu Rawlins, sangat puashati.. tidur malam dah macam rumah sendiri ajaaa

      Delete
  5. memang best sis lin.. luas sangat dan selesa.. best tu honeymoon berdua dgn cik abang...

    https://www.mialiana.com/2020/10/menginap-di-gbw-hotel-johor-bahru.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kann Mia.. pakej sekali le tu bulan madu hahahahaha

      Delete
  6. Tak menahan betul ayat kau nak gather2 ngan Sunah tu, macam dah bertahun tak jumpa ek, haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha tergelak kita baca tau Kak hahahahaha

      Delete
  7. Wahh..honeymoon ye sis? Haha..nampak spacious jugak hotel ni so boleh la sy hanimun sini lak wakakak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Honeymoon yang tak berapa nak manis, tapi add on gula pasir hahahahaha jadilah manis ...

      Delete
  8. Waa best bila dapat berdua-dua je dengan hubby macam tu kan, bukan selalu dapat mini honeymoon macam tu hehe. Anyway nampak cantik & selesa betul hotel tu, kalau ke JB bolehla usha2 hotel ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitu lee Qeela bila anak-anak dah besar, kemana pergi semua anak taknak ikut, so inilah masa mak ayahnya amik peluang...

      Delete
  9. best banget nih. Kelihatan sangat mewah sekali hotelnya. Mana banyak furnitur yang antik ya, kaya lemarinya. Semoga aja bisa nyusul kesana, walapun harus nabung dulu hhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaaa, ayuh laa ke Malaysia, nanti biasa menginap di sini yaaa...

      Delete
  10. If you are looking for more information about flat rate locksmith Las Vegas check that right away. Shade sail Dubai

    ReplyDelete
  11. Wow......this hotel look so neat and clean. Looks like a good place to stay. Thank you for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa Fadima, comes to Johor, and stay here..sangat selesa...

      Delete
  12. Tu dia. Sis cerita pasal hotel ni je dh terasa nak turun Jb sekarang juga. Tapi seriuly tgk hotel dia lawa boleh tahan. Tk terbayang Jb byk tmpt menarik mcm ni 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehee silakan, marilah check-in di sini... kemudahan keliling hotel ni semua dekat-dekat ajee...

      Delete
  13. Perghhh Deluxe room dia double size hotel yang Kitkat pernah pergi so far.. Memang luas dan cantik giler hotel ni.. Lengkap perfect staycation.. Nice!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan...selesa sangat menginap di sini..so kalau nak ke Johor, mai laa stay sini yaaaa

      Delete
  14. Besarnya premium room dia.lama dah tak ke johor ni. Nanti jalan2 sana bolehlah stay sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betuil Marina, sangat luas dan lapang, macam boleh bentang toto bagai dalam bilik dan hall dia..

      Delete
  15. Aritu saya pergi JB, tercari2 nak duduk hotel mana. Last2, Airbnb je. Next time boleh la cuba yang ni pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa lepas ni bolehlah check-in sini yaaa...

      Delete
  16. Teringin nak staycation di JB lepas PKPB ni. Banyak hotspot yang madam tak pernah singgah. Apatah lagi hotel sana. Hopefully by next year kita dah boleh hora horay ke rentas negeri dlm keadaan lebih baik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yee Johor tak macam dulu, banyak kemudahan terdekat berada di sekitar hotel yang kita stay..mudahkan nak gerak sana sini..

      Delete
  17. Sangat best. Luas betul premier room dia. Puas hati lah camtu menginap di sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat puashati Fizah.. sana sini pusing satu bilik hahahaha

      Delete
  18. Premier room dah macam suite! Seronoknya. Makan pun mudah nak dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn mula pun ingat macam suites tapi bukann..hehehe selesa ya amat..

      Delete
  19. nice juga hotel ni ye. Banyak kemudahan dan selesa. saya suka kalau restorannya menghidangkan banyak menu. heaven gila. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..luar hotel aje ada soping mall, so tak payah nak ke tempat jejauh..

      Delete
  20. Setuju aircond die sejuk gila. Nasib baik boleh adjust kan. Kalau tak parah tdo dlm beku. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaah adeii Laki Bini duk peram dalam selimut je kejenya hahahaa

      Delete
  21. bestnya dapat stay kat sini sis. wah honeymoon ya.. nanti kalau kita ke johor bawak ke sini please. eh hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa Masi, mai le ke Johor. nanto stay sini ajaaa

      Delete
  22. Wow besar and lengkap nyer bilik hotel ni, siap ada kitchenette and also ruang tamu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat Kelly...all in one dalam satu bilik semua ado..hehehe

      Delete
  23. next time nak try salmon teriyaki bento tu pulak lah...eee geram aku kenapa ek aku tak amek gambo sangat masa tu...maybe sebab bahagia suami dan insan tersayang di sisi, takde pegang henpon pun takpe..kahhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lerr orang suruh makan salmon, sibuk nak ayam kokok ko hahahaha...
      Ehemmm honeymadu ekkkk...

      Delete
  24. dah booking stay sini bulan depan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaaa bestnyaa...enjoy your holiday Huda...

      Delete
  25. best lah sis lin dating honeymoon berdua dengan suami ye. hihih tengok hotel ni pun mcm best je.. boleh la za stay sini bila travel ke johor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh anak-anak dah besar, so apalagi, Mak Ayah amik peluang laaaa

      Delete
  26. Wah bestnyaa.. Luas dan selesa.. Nampak kemas susun atur perabot.. Nak masak pun syok.. Dapur luas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. memang selesa sebab ruang bilik lapang dan luas..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.