Header Ads


SETELAH SEMINGGU BLOG SENYAP TAK BERUPDATE


SETELAH SEMINGGU BLOG SENYAP TAK BERUPDATE | Selamat pagi semua. Apa khabar semuanya? Ada yang rindu penulisan Sis ni? Ehh ada ke? Kalau ada tu terima kasihlah ya. Yaa inilah blogposting pertama bulan Oktober setelah seminggu blog senyap tak berupdate selepas Sis jalani pembedahan buang tonsil di KPJ Pasir Gudang pada Isnin lepas. 

Alhamdulilah pembedahan berjalan lancar. Now Sis dalam proses pemulihan yang sakitnya hanya Allah sahaja yang tau. Yaaa sakit! Siapa kata tak sakit? Mari sini datang depan Sis jika dia buat pembedahan tonsil tu tak sakit, Sis nak tau juga apa ubat dan apa tips dia pakai. 

Dah seminggu ni Sis masih lagi sakit, nak makan nak telan pun masih sakit. Sampaikan perut dah masuk angin gara-gara lapar sangat. Hanya minum miloO ais atau air soya aje. Tu pun kena yang sejuk atau suam. 

Dan lagi satu, rata-rata komen dan bagi tips legakan tonsil, makan aiskrim vanilla dan juga minum ais. Tapi lain pulak jadi kat Sis. Dari mula dalam hospital, hanya sekali aje pihak hospital bagi aiskrim, itupun aiskrim mango. Then lepas tu, Suami atau anak yang belikan bawa masuk hospital. 

Dek sebab makan aiskrim dan minum ais aje, suhu badan Sis pulak naik panas jadi demam. Kalau tak boleh aje discharged awal, tapi sebab demam, kenalah tunggu lagi. So Sis terus stop makan aiskrim dan minum ais. Memang yaa lega tekak makan sejuk-sejuk tapi jadi demam pulak. Mungkin sebab Sis tak biasa makan aiskrim jika tak sakit sekalipun. 

Setelah Seminggu Blog Senyap Tak Berupdate

Terima kasih buat Jeeha dan Norfy atas kiriman bunga & buah ini. Terhibur sekejap. 

Dan bila dah balik kerumah, inilah masanya peluang untuk Sis rehatkan minda dan mata, kerna sebab sakit tu sukar nak lelap, tapi sama juga di rumah, sakitnya macam berdenyut-denyut tu buatkan tambah sakit walau nak telan air liur sekalipun. Ubatnya? Apalagi painkiller ler....terpaksaaaa...

Sis seboleh cuba elak nak telan painkiller, tapi sakitnya memang tak boleh tahan..Terpaksa gak telan. 

Oh, ya lupa nak bagitau, sakit tonsil Sis ni bukan hanya buat pembedahan tonsil aje, tapi sekali nipiskan lelangit atas tu dan di jahitnya. Oleh sebab itulah sakitnya berganda jadinya. Rasa Sis jika hanya tonsil aje, Sis masih boleh bertahan. Ini sebab ada jahitan di lelangit, itu yang buat sakitnya jadi double huhuhu..

Nantilah, next blogposting Sis akan ceritakan pengalaman pembedahan tonsil yang Sis jalani. Buat korang yang mungkin ada masaalah seperti Sis sebelum ini, silalah berjumpa Doktor dan dapatkan rawatan. Jangan di biarkan dan buat endah tak endah. Sebab tonsil ni boleh membawa maut jika tidak di rawat. 

Masih dengkur? Jangan silap, pembedahan tonsil tidak menghilangkan 100% dengkuran kita, at least 50% dengkuran dan saluran penafasan kita jadi kurang dan luas. Dan dengkur juga mungkin atas sebab berat badan kita juga, so ko tak faham-faham ke Sis Lin hahahahaha..

Ye lerrr...ni dah seminggu tak telan makan apa-apa, nanti kuruslah kann huhuhu.. tapi bila dah sakit gini kannn, sampai tak boleh nak makan, rasa geram dan kesal juga masa mula buat... tapi fikir positif aje, Allah tarik nikmat makan tu sekejap supaya kita boleh 'detox' badan kita untuk lebih sihat.. tu je Sis fikir. Kang fikir lelebih, nengok nasi putih pun boleh menangis tau sebab lapar huhuhu...

Terima kasih juga buat family, anak dan Suami Sis yang datang melawat dan menunggu di hospital dan beri kata semangat untuk Sis terus positif walau dalam kesakitan. Juga sahabat-sahabat semua yang sentiasa mendoakan Sis. 

Yang datang singgah ke blog Sis tanpa jemu, terima kasih ya. Ada masa terluang Sis akan mula blogwalking nanti. Buat masa ni, kurangkan sikit depan laptop, banyakkan berehat. 

Okaylah nanti sambung lagi ya. Jangan lupa baca kisah pengalaman Sis jalani pembedahan tonsil nanti. Sis akan update harini jika kesakitan tidak menggangu Sis depan laptop ni.


P/S: Ada juga yang amik kesempatan time aku sakit yaaa... dasar muka tak tau malu!.. 

27 comments:

  1. Rinduuuu! Tak jumpa, dapat tengok penulisan sis pun cukuppp....hehee...Semoga Sihat sis, cepat cepat sihat..adoi..baru nak bawak d24..taklehla ni .... Take care sis....

    ReplyDelete
  2. uishhh seriauuuu baca..
    2mggu lps sy tonsil. sy pon xngam ngn aiskrim vanilla..
    xbaik jgk tonsil mkn aiskrim.. jd lg sakit.. last2 mkn antibiotik jgk.. huhu

    semoga sis cepat baik.. =)

    ReplyDelete
  3. get well soon sis....
    rest well tau...

    ReplyDelete
  4. get well soon.. sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa.. Jaga makan minum ye

    ReplyDelete
  5. Get well soon sis! Rehat cukup2, bila dah btl2 cukup rehat sambung la semula. Adakala kte mmg memerkukan rehat jugek kan

    ReplyDelete
  6. ngeri lak bila dengar kata operate2 nih walaupun minor je... apa pun moga akak cepat sihat dan pulih seperti sediakala...

    ReplyDelete
  7. ngilu lak ammi rasa. Semoga cepat hilang kesakitan akak.

    ReplyDelete
  8. Terasa pula di tonsil LH 😂 Seriau! Sebab tulah LH menjaga sangat-sangat tonsil ni takut makin parah aje

    ReplyDelete
  9. Moga segalanya dipermudahkan fan cepat sembuh. Siapa lak nak menangguk di air keruh tu?

    ReplyDelete
  10. Allahu sis. semoga cepat sembuh. kite pun ada tonsil sebab tu salu demam. doktor pesan suruh buang tapi kite takut. bila baca ni lagi la takut hahaahaha sis share tau nanti!

    ReplyDelete
  11. Semoga cepet sembuh. Dan bisa kembali rajin menulis hehe. Yang terpenting, selalu sehat dan menjaga kondisi..

    ReplyDelete
  12. Get well soon. Maaf, nak tanya, tonsil membesar tu biasanya sebab genetik ke atau jangkitan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan genetik tapi kebarangkalian jangkitan pun ya atau pemakanan, so hati=hati yaa..

      Delete
  13. Semoga akak lekas sembuh! Memang nikmat kita semakin kurang apabila meningkat usia. Tapi, cuba akak fikir dari sudut positif. Ia membuatkan akak berehat dan take two to tango. Hahaha. Duk rumah dediam k.

    ReplyDelete
  14. Allahu... Feel u sis. Confirm susut berat badan nanti. Tabah dan sabar yaa, sementara nak tungu sihat.
    Nina dari jauh ni hanya mampu doakan Semoga sis diberkan kesembuhan segera dan dipermudahkan segala urusan. Aamiinnnn

    ReplyDelete
  15. Pernah baca previous entry and teringin nak buat juga kan. Tapi bila baca ni terus jadi takut mengigil... 😂 Berapa lama untuk fully recover eh? Huh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengikut kata Doktor, 2 minggu kira okay laaa, ikut tahap berani kita tahan sakit nak makan semua.. macam Sis, sakit benar rasa huhuhu

      Delete
  16. Semoga cepat sembuhvkak. Takpe.. Badan perlu rehat juga ni.. Ehhehe.. Dah ok nanti pulun update entry. Nad pun tak update lagi bulan 10 ni.. Ehehhe

    ReplyDelete
  17. Moga sis lin cepat sembuh. Makan ubat dan take care ha..

    ReplyDelete
  18. Get well soon sis lin. semoga cepat sembuh ya.. mak mertua pernah juga bedah tonsil 2 tahun lepas, huda buatkan dadih dan belikan tau fu fah yer bagi makan

    ReplyDelete
  19. Alamak, baca pon dah ngeri. Risau jugak sebenarnya sbb katanya those yg mudah sangat demam or batuk, kemungkinan utk buang tonsil tinggi. Semoga terus diberikan kekuatan lah ya Sis Lin

    ReplyDelete
  20. seram pula baca. Memang tanda tonsil tu selalu demam ke sis? Semoga sis kembali sihat dan diberi kekuatan yang terbaik. Take care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yee Ana, kalau kerap demam silalah pergi check Tonsil ... jika masih boleh di rawat, Doktor takkan syor buang, tapi jika sebaliknya, memang Doktor suruh buang...

      Delete
  21. Welcome back,happy to hear you are doing well now. Take care and stay healthy!

    ReplyDelete
  22. jangan....ko nyesal sekarang, tapi nanti bila da sihat mesti ko rasa bersyukur sangat sebab dah buat...

    ReplyDelete
  23. oo.. ada tonsil yea.. kalau ada tonsil ni orang kata demam susah nak surut cepat kan? teringat kat harraz ritu.. demam tak surut rupanya ada tonsil.. alahai kesian dia..

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.