ASAM PEDAS IKAN PARI BERSAMA SAWI JERUK

ASAM PEDAS IKAN PARI BERSAMA SAWI JERUK | Semalam seharian hujan, dari pagi sampai ke malam hujan. Tempat korang hujan juga ke? Makanya memang duduk rumah ajelah, nak keluar pun jadi malas nak bersiap sejuk-sejuk ni. Kalau boleh nak menidurkan diri aje sepanjang hari, tapi fikir, kang lapar nak makan apa pulak ek hahaha.

Kesudahnya keluarkan ikan pari yang di beli oleh Suami, dan terus bersilat di dapur dan terjadilah Asam Pedas Ikan Pari Bersama Sawi Jeruk. Ehhh sawi jeruk ke jeruk sawi ek, alaa janji ada sawi dan jeruk sudah hahaha.

Masa belanja haritu lupa nak beli sayur-sayuran, tu yang bahan nak masuk dalam asam pedas takde, tomato pun dah habis, so yang ada sawi jeruk, pun bolehlah, janji masak, kenyang!


Yang makannya berdua, so Sis masak 8 ketul, memang masak lebih untuk menu esoknya sekali. Yerr asam pedas ni kalau di panas panaskan kuahnya berkali-kali, jadi sedap ya amat! Kalau rajin buat lempeng pekak, makan cecah dengan kuahnya, perghhh memang berkeping le masuk mulut.

Resepi ni biasa aje, resepi sama asam pedas lain juga, sampai Sis ko malas le nak menaip resepi oii. Paling tak ko pergi je nengok blog Mat Gebu tu dan cari Resipi Asam Pedas Ikan Pari dia, kompom banyak gile entri asam pedas pari dia hahaha.


Siap aje masak, terus makan, agak lewat juga makan. Buat apa? Hehehehe duk leka baca dan research kat google sana sini pasal Bounce Rate (BR) blog. Makanya sambil masak memang sambil ngadap laptop hehehehe.

Elehhh...Biarlah! Janji kerja semua selesai. Jangan duk ngadap laptop, satu keje pun tak buat!

[Baca Juga] : Apa Nak Buat Kalau Bounce Rate Blog (BR)  Tinggi 

Lauk asam pedas tu Sis lawankan dengan ikan goreng pemberian kawan Suami di paka nun, sedap, garing gile, patut Suami kata sedap, juga goreng kubis buat ratah, tu jerr le, jadilah makan untuk tekak sendiri.

So harini blur pepagi, pagi ni ada kejutan dan masa sama jadi ketakutan, taman rumah Sis kena masuk pencuri. Habis 1 rumah dan 3 biji kereta termasuk kereta anak Sis di pecah masuk, ermmm.. Nantilah cite. Tengah takde mood.

Sekian, OkBai .


P/S: Takziah buat anak Sis dan jiran-jiran setaman. Mungkin ada hikmahnya disebalik kejadian ini.

24 comments:

  1. asam pedas ni lagi lama lagi best..buah cicah cekodok pun mari gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerr esok nak buat lempeng, sebab ada lagi baki kuah asam pedasnya tu Ammi @Sheila hehehe

      Delete
  2. Asam pedas lawan ngan ikan masin goreng ataupun telur dadar..huiiii...allah kesiannya kereta kena pecah masuk...jahat betul orang tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerr @Suria, makan bertambah tak ingat dunia hahahaha
      Yaa SA kereta anak pun kena pagi ni huhuhu...

      Delete
  3. lamanya tak masak asam pedas pari kak oi, sekrang dah jarang masak tak macam dulu... terliur nengok nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe apalagi, silalah masak yaaa @Norhidana hehehehe

      Delete
  4. Bila nampak gambar yang bukan main lawa macam ni.. memang boleh rasa sampai dalam mulut.. sedapnya asam pedas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha nengok gambar pun boleh sedap ek @Orchid hehehe..
      Alhamdulilah Allah bagi sedap asam pedasnya...

      Delete
  5. kita paling malas nak taip resepi asam pedas sebab tak ada sukatan, semua main campak, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn Kak @Seri, sebab resepinya sama je semua asam pedas heheheh so backlink aje blog Mat Gebu hahahaha

      Delete
  6. hello saya dari masa hadapan ...

    jangan lupe

    -asam pedas tetel
    -mask ketam sambal

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marilah! Bila entah nak sampai...ehhhh tunggu aku sampai sana dulu tau @Tatie hehehe

      Delete
  7. zaman dulu kan pari tak laku
    Sekarang mahalnya ya ampun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul @Wak, sekarang mungkin semua dah pandai makan ikan pari hehehehe

      Delete
  8. Wow asam pedas ikan pari..sedap..sedap..sedap..sawi jeruk ganti daun kesum ye Sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa @PC memang sedap, tapi daun kesum pun Lin letak juga, sawi jeruk tu sebagai tambahan rasa aje..

      Delete
  9. Replies
    1. Hahahaha lambat sampai Cik @nor, dah habis dah asam pedasnya hahahaha

      Delete
  10. 1st time kak ana tengok resepi asam pedas dengan sawi jeruk ni SL, in shaa allah ada peluang nanti kak ana cuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo yee Kak @Ana, kalau Emak Lin ke biasa guna sawi jeruk ni juga dalam asam pedas. Nanti boleh cuba ya Kak...

      Delete
  11. seremban pun petang je hujan. hujan ni lapar je.nampak makanan bertambah lapar dibuatnya. hihi..

    take care kak..semoga Allah lindungi kita semua..Aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa Johor dah berturut-turut hujann hari-hari @Azhafizah..sejuk aje dah macam Cameron..
      INsyaAllah terima kasih ...

      Delete
  12. kerana asam pedas ikan pari lah buat rindu kat mak :(

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.