SABUN LILIN SERAI - OLE-OLE DARI BANGKOK

SABUN LILIN SERAI - OLE-OLE DARI BANGKOK | 'Sis, bila nak update cite holiday Bangkok?', hahaha tunggulah Dik Nonn oii, Sis ko tengah nak amik mood dulu nak menulis cite percutian tu. Nantilah ek Sis update. Buat masa ni, nak fokus update cite harian dan cite aktiviti sana sini Sis dulu, nanti dah tiba masa mood menulis travel datang, Sis tulis ya, doakanlah moga mood tu tak cecah tahun 2020 hahaha.

Gambar bawah ni ada rupe serai tak? Apa yang korang nampak? Takkan kobis plak kan hahaha. Yaa serai. ianya adalah seketul sabun lilin yang berbau serai. Sis beli masa di Bangkok. Kat sana rata-rata memana pergi ada aje orang menjual sabun tau. Berjenis sabun ada. Semuanya homemade. Sis sampai teruja nengoknya.

Tapi hati-hati sewaktu korang fokus dan berungguh nengok dan pegang, silap haribulan apa yang ko pegang tu dan nampak pelik, ianya jadi bahan lawak orang yang melihat ko. Kenapa? Ada juga mereka menjual sabun berbentuk kemaluan lelaki dan juga berbentuk payudara perempuan. So bagi mereka yang melihat nampak pelik, ada kang ko pegang sambil bertanya 'Ini apa ek?', aje gilerr hahaha.


Tapi Sis suka akan sabun lilin serai ni, Sis letak di depan Sis, di mana meja Sis duduk menaip blog, nanti bau-bau serai tu naik masuk ke lobang hidung, sedap baunya..

Ada juga Sis beli jenis bunga, buah-buahan, aiskrim dan juga jenis bau kopi. Menusuk baunya si kopi bila bukak ekon, Sis letak dalam bilik, sampaikan Suami kata 'Sedap pulak bau kopi', kata Suami hahaha.


Berapa RM? Mereka jual 100baht untuk 4 jenis, tukar Malaysia dalam 13 hengget gitu lerr. Sis belinya di Chacutak Market. Jadilah buat ole-ole diri sendiri dan juga kawan-kawan kan. Rambang mata tengok berjenis sabunnya.

Banyak jenis dan macam-macam bau, ikut suka koranglah nak jenis macam mana dan bau apa. Tapi yang bau serai tu memang sedap sangat baunya! Rasanya semut ke lipas ke atau serangga apa pun takut baunya hahahah kuat sangat baunya.

Ikut hati Sis nak beli bebanyak, tapi apakan daya, banyak benda lagi boleh di beli oii hahaha. So korang, tunggulah cerita cuti Bangkok Sis ya hohoho..


P/S: Cuba teka, bau sabun eskrem tu bau apa agak-agaknya? Hehehehe...

10 comments:

  1. macam terbau2 je serai tu kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe sedapkan bau serai Ammi @Sheila ...

      Delete
  2. menarik.... tapi mula2 tengok serai tu dana ingat macam daun bawang hehehe...

    nasib akak tak beli sabun bentuk ehem2 tuh,abis kene gelak kalau beli yg tu

    sabun yg bentuk aiskrim tu, bau vanilla dengan stoberi ke? heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha ada kawan pun kata daun bawang @Norhidana..ingat nak beli gak, tapi aje gile nak beli nak bayo orang nengok gelak hahahahaha

      Yang itu bau barli...

      Delete
  3. comel plak sabun aiskrim tu, senang ek buat gosok2 badan sebab ada batang dia, hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha Kak @Seri, kalau beli sayang nak pakai kak..bau dia bau barli..sedap!

      Delete
  4. suka sangat bau bunga tuuuuuuu...masuk bilik datang kat bunga tu dulu hidu...hahahahhahahahahha

    ReplyDelete
  5. Wahhhh... Comel je sabun ade pelbagai bentuk dan bau.. Mesti best dan segar kan time menaip entry di blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaaa bentul 'anu' pun adaaa @Leya, ko ngase? Hahahaha

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.