MASAK KARI AYAM TANPA SANTAN PUN SEDAP

MASAK KARI AYAM TANPA SANTAN PUN SEDAP | Menjadi kebiasaan pulak sekarang, asal Sis masak kari, malas pulak nak masukkan santan. Yaa tak tau kenapa, bukannya takde santan pun, kemain banyak stok santan dah macam kedai runcit, tapi lebih sedap pulak masak pekat-pekat, tumis rempah tu garing-garing, masuk air masuk kentang dan juga asam keping, jangan lupa daun kari dan juga rempah tumis 5 sekawan, didihkan, masuk kerisik sikit, didihkan perlahan sampai pekat, uiii sedapnya laaahaii..

Sampaikan anak Sis pun makan keliru, ada santan ke takde santan ni hehehe. Sebenarnya lagi bagus takde santan, berkhasiat gitu kari ko masak, tapi kalau pakar memasak handalan, kenalah masuk santan, barulah rasa tu ada, ermmm Sis ko ni bukan pakar handalan, tapi pakar masak campak-campak, janji masak sudah! Hohoho..

Kari Ayam Kentang ni adalah menu permintaan anak Sis,Yana. Tiba je minta masakkan kari ayam, siap suruh letak kentang, nasib baik semua bahan ada, daun kari pun petik aje tepi rumah, ye laa kalau nak masak ni, kena ada daun kari, kalau tak cukup bahan memang jadi kekok, memang laa tak cukup bahan boleh masak kari ni, tapi serba tak kena pulak bagi seorang Sis ni hahahaha mungkin orang lain boleh, tapi kalau masak kari, takde daun kari, ermm lain macam sudah..


Kalau dah ada permintaan minta masakkan, makanya petang semalam Sis terus berperang di dapur sambil update blog Sis hahahaha. Siap juga satu post sambil memasak opsss. Setelah dua hari tak mengadap laptop katanya gitu. Tapi takpe, janji kerja dah siap, masak pun sudah, makan pun sudah, so nak apalagi?

[Baca juga] : Cuti Panjang Yang Penuh Dengan Aktiviti Luar 

Ini pun semalam lepas aje siap masak, terus kemas dapur, belum makan lagi, Sis snap dulu gambar untuk korang, sebab tu le gambar semua dalam kuali, tak dan nak pose masuk dalam mangkuk cecantik hahahaha..


Yaaa, kejap lagi nak panaskan Sis nak makan dengan BROD TUNNBROD Thin Bread yang Sis beli di IKEA tu. Dia macam roti nan tapi bukan hehehee. Kalau nak tengok, kejap lagi Sis post kat Fb ya, ngeee..

Resepi Kari Ayam Tanpa Santan ni sama je macam masak kari biasa, cuma tak ada santan, ya takde santan. Dah tajuk pun tanpa santan kan, so bahan yang takde semestinya santan aje hehehe. faham tak faham? ..

[Baca Juga] : Kari Ikan Tongkol Tanpa Santan 

Tak faham juga, Sis rasa korang lapar tu, eloklah pergi dapur dan makan ya hahahaha. Sis nak off dulu, nanti sambung, ada kerja sikit nak di siapkan ni. Kalau free kang Sis update lagi ya.

OkBai ..jaga diri.


P/S: Tak sabar nak tunggu minggu depan! ๐Ÿ’ƒ

18 comments:

  1. betul sebenarnya masak tanpa santan tu lebih baik..tp so far ammi kalau kari ayam letak santan...kalau kari ikan ammi tak letak santan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama juga Sis ni Ammi @Sheila, biasa letak aje santannya, tapi kalau tiba nak makan takde santan, maka jadilah begitu hehehehe

      Delete
  2. Pernah juga masak kari tanpa santan. Sedap tu sedap juga tapi kurang kick sikit kan..tapi takde masalah pun. Janji sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau yang dah biasa, memang lain rasanya sebab dia rasa rempah dan kerisik aja @Azhafizah ..

      Delete
  3. Sebut masak kari..menu kari mesti tak lari daripada santan..bukan kari tanpa santan..ada orang boleh terima..ada orang tak boleh terima..PC dua-dua on.hehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup sama dengan Lin @PC, dua-dua boleh, anak ke Suami ke pun tak cerewet, so memana aje janji masak hehehe

      Delete
  4. Sedapnya makan ayam masak kari ni.. mak dilah pun kadang2 masak kari tak letak santan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, tapi Emak Sis mesti letak santan @Dilah hahahaha tak pernah tak letak....

      Delete
  5. Sama style kita masak kari cuma kita tak letak kerisek. Masak kari kena masak lebih, weekend buat roti jala, panaskan kari lebih tu, wallaweiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn Kak @Seri, dah pekat buat roti jala ke lempeng ke woww dapnya..ni tengah malas, so makan cecah gan roti aje hahaha

      Delete
  6. betul tu kak, tapi kalau tengok tu tak gaya takde santan... mungkin sebab cukup rempahnya cara akak masak... mesti sedap buat cicah apa2... makan dengan nasi jangan cakap lah sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yap, rempah dan sukatan air kena betul padu @Norhidana, kalau tak, jadi cair aje..lagi satu letak kerisek, tu yang nampak cantik aje walau takde ssantan...pecah minyak dia menjadi..

      Delete
  7. Kalau saya tak boh santan, mau kena bebel dengan suami 44 hari siang malam.. hahahaaha.. tak boleh la kita nak ubah sikit selera.. tapi kalau makan kedai mamak tak apa pulak tak boh santan.. tak tarbiah pun kat mamak tu.. halah.. halah...geram tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah perghh dasyatt, 44 hari tu...mungkin dah biasa makan letak santan..tapi kalau mamak lain rasanya, dia agak masam, sebab dia kari india, bukan kari melayu @Orchid..

      Delete
  8. SA suka je letak santan dan tak letak santan..dua2 pada SA ok..santan plak SA guna santan kotak jer..takde kolestrol kan..tp mak SA kalau masak memang guna santan segar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama kita, dua-dua pun boleh, janji rasa kari kan @Suria..heheheSama Emak Sis, masak mesti letak santan..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.