KEMPEN PENYAYANG KOMUNITI AYAM BRAND™ 2019 - 'GET HEALTHY MALAYSIA, START NOW'

KEMPEN PENYAYANG KOMUNITI AYAM BRAND™ 2019 - 'GET HEALTHY MALAYSIA, START NOW' | Tema kempen penyayang komuniti Ayam Brand™ pada tahun ini ialah ‘Ayam Brand™ Community Care Campaign 2019, Get Healthy Malaysia, Start Now’. Kempen ini menyokong Empat Buah Rumah Kebajikan Kanak-kanak dengan 18,000 Hidangan Sihat.

Kempen ini bertujuan untuk memperkasakan kanak-kanak dari 10 buah negeri dengan diberi info dan maklumat untuk mengenal pasti pilihan makanan yang sihat dan melengkapkan hidangan mereka dengan kemahiran dalam menyediakan hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia.

Sebelum tu Sis nak tanya dulu, korang tau tak apa itu Pinggan Sihat 3S?

Takpe, sebab Sis ko pun baru tau hahaha. Ye laa selalu makan hentam saja dalam pinggan kan, so kali ni kita sama-sama dapat ilmu dan belajar sesuatu yang baru.

3S adalah singkatan kepada Suku-suku Separuh. Suku-suku Separuh menggalakkan pembahagian makanan di atas pinggan melibatkan suku protein, suku karbohidrat kompleks serta separuh buah-buahan dan sayur-sayuran.



Sis nak tanya lagi, adakah hidangan terakhir korang ialah sepinggan 3S makanan Malaysia yang Sihat?.

Kemain tersipu-sipu dan blur ko nak menjawab ek hahaha. Yaa bila sebut Pinggan Sihat 3S Malaysia, mungkin kedengaran asing bagi kebanyakan daripada kita termasuk Sis, memang tak pernah amalkannya sebelum ni, oleh sebab itulah menjadi punca kepada epidemik obesiti dalam kalangan golongan dewasa serta kanak-kanak. *terasa Sis ko hahahaha..

Menurut Laporan Menangani Obesiti di ASEAN oleh Unit Risikan Ekonomi, kadar obesiti di Malaysia adalah 13.3% iaitu tertinggi dalam Asia Tenggara. Malaysia juga merupakan antara tiga negara peneraju di Asia yang mempunyai peratusan tinggi, iaitu 11.5% kanak-kanak obes berusia enam bulan hingga 12 tahun.

Dan dengan itu, Ayam Brand™, jenama tempatan yang terkenal dengan rangkaian makanan dalam tin berkualiti tinggi, tanpa bahan pengawet, tiada MSG tambahan, sihat dan mudah berusaha untuk menangani isu besar iaitu masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia dengan memperkenalkan konsep Pinggan Sihat 3S Malaysia ke dalam program Tanggungjawab Korporat Sosial (CSR) yang akan dijalankan.

Tahun ini, Ayam Brand berjaya mengembangkan program CSR kepada murid-murid sekolah rendah.




Di Johor, seramai 32 orang kanak-kanak dari Pusat Jagaan Anak Yatim Dan Miskin Villa Paulos Johor Bahru, Persatuan Kebajikan Mesra Megah Ria, Pusat Jagaan Care Haven, Pertubuhan Kebajikan dan Rumah Anak Yatim Shafar, SK Infant Jesus Convent, SK Taman Daya 2, SK Seri Perling 2 dan SK (P) Sultan Ibrahim mengambil bahagian dalam kempen ‘Ayam Brand™ Community Care Campaign 2019, Get Healthy Malaysia, Start Now’ yang mencabar dan menyeronokkan ini.

Bertempat di JCW, The Factory 30 di Mutiara Emas, Sis berkesempatan mengikuti program CSR bersama rakan media lain pada petang semalam. Awal juga Sis sampai tapi nasib juga sampai awal, sebab sekejap tu hujan dah mula turun. Sorang demi sorang rakan media yang lain sampai di ikuti oleh kanak-kanak dari 8 buah sekolah yang lain.



Acara ini dimulakan dengan pengenalan interaktif mengenai konsep #sukusukuseparuh. Diikuti oleh pembahagian kepada lapan pasukan yang terdiri daripada empat orang kanak-kanak untuk menyediakan hidangan berdasarkan prinsip 3S. Mereka perlu menyiapkan hidangan dalam masa 30 minit dengan bantuan daripada orang dewasa dan menggunakan resepi yang disarankan oleh pakar.

Sementara menunggu hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia dinilai, kanak-kanak itu kemudian dicabar dengan permainan yang memerlukan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi untuk mengingat apa yang telah dipelajari tentang nutrisi yang baik.


Menurut Pengurus Pemasaran Ayam Brand™, Nathan Deverre, kempen yang kini sudah memasuki tahun ke-12 telah menyumbang 1.76 juta hidangan sihat bagi tujuan kebajikan, menyediakan makanan berkhasiat kepada lebih 20,000 orang dari 482 buah rumah kebajikan dan NGO.

“Sebagai peneraju dalam industri makanan di Malaysia selama lebih 100 tahun, Ayam Brand™ sangat bimbang dengan penularan masalah obesiti di negara ini dan ingin tampil ke hadapan untuk memberi bantuan. Bermula dengan kanak-kanak kerana mereka merupakan golongan yang paling mudah diajar dan didekati. Kami membangunkan program Get Healthy Malaysia, Start Now dengan harapan agar dapat membantu mengurangkan kadar obesiti dalam kalangan kanak-kanak, menerusi pemberian pengetahuan serta kemahiran untuk memilih, membuat dan menyediakan makanan yang lebih berkhasiat,” kata Nathan Deverre.

“Kami telah menjalankan kempen CSR selama 12 tahun. Sudah tiba masanya untuk kami mengembangkannya demi memberi manfaat kepada lebih ramai kanak-kanak dengan menyampaikan mesej 3S melalui cara yang lebih mudah difahami. Di samping tip-tip yang dapat peserta manfaatkan di rumah, mereka juga dapat berkongsi pengetahuan dengan rakan-rakan dan ahli keluarga,” katanya lagi.

“Hari ini saya belajar bahawa saya perlu makan lebih banyak sayur, buah-buahan dan protein. Selain perlu mengurangkan pengambilan nasi dan roti yang saya sangat gemari. Makanan yang saya buat hari ini cukup sedap dan sihat. Saya akan cuba untuk makan hidangan yang seimbang setiap hari untuk jadi lebih sihat dan akan lebih banyak bersenam,” kata salah seorang peserta.

Ayam Brand™ membawakan kempen ini secara dalam talian dan menghebahkannya menerusi media sosial dengan pengaktifan peraduan Show Us Your Healthy Plate, selain berkongsi kemas kini program secara langsung.


Empat buah rumah kebajikan akan menerima bekalan produk Ayam Brand™ selama dua bulan yang bersamaan dengan 18,000 hidangan sihat untuk 100 orang penghuni.

Pusat Jagaan Care Haven telah muncul sebagai juara untuk pertandingan Ayam Brand Suku-Suku Separuh Healthy Festival 2019 peringkat negeri Johor. Pemenang menerima piala dan sijil penyertaan daripada Ayam Brand untuk hidangan Pinggan Sihat 3S Malaysia yang terdiri daripada kek cawan berinti tuna, nasi goreng dan salad kacang panggang dan jagung.



“Ayam Brand™ telah menyokong NGO selama bertahun-tahun, rumah-rumah kebajikan sentiasa ingin dipilih kerana sumbangan produk mereka dilihat penting terutama ketika kekurangan sumbangan dari orang awam. Terima kasih kepada Ayam Brand™ kerana konsisten dalam mengambil berat terhadap komuniti,” kata wakil dari Pusat Jagaan Care Haven.

Mahu membantu komuniti di negeri anda?

Sila layari Ayam Brand™ e-charity di https://www.ayambrand.com.my/e-charity.html dan beli produk Ayam Brand untuk disumbangkan kepada rumah kebajikan pilihan.

Ayam Brand™ e-charity menawarkan potongan sebanyak 15% daripada harga runcit dan perkhidmatan penghantaran percuma untuk memudahkan dan menjadikan Malaysia yang lebih sihat, Mulakan Sekarang.

Untuk sebarang maklumat lanjut tentang Ayam Brand™, sila layari www.ayambrand.com.my atau facebook https://www.facebook.com/ayambrandmalaysia


P/S: Tahniah buat Ayam Brand™ Malaysia dengan usaha murni ini!!

8 comments:

  1. tahniah Pusat Jagaan Care Haven! tadi kita makan suku suku separuh tauuu! kul 2.30 nanti entri masuk...hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa tahniah buat Ayam Brand Malaysia yang berusaha sejauh ini untuk menangini isu obes di kalangan kanak-kanak, kan @Sunah...

      Delete
  2. ada potongan 15 peratus ...saya kira cukup bagus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaaa @MRHanafi, beli secara online dan dapat potongan 15%, dan mereka akan sumbangkan dan hantar terus ke tempat pusat jagaan yang kita minta..

      Delete
  3. Terbaik ayam brand. menarik ada bermacam produk dah sekarang. ingat sardin, ingat ayam brand

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa usaha murni yang sangat berjaya untuk mendidik anak-anak dari obes..kan @Azhafizah...sardine Ayam Brand yang sedap!

      Delete
  4. selalu jadi suku separuh separuh... hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaah Lin pun selalunya begitu juga Ammi @Sheila hahaha

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.