1 DECEMBER 2019 : JAGA SILATURAHIM SESAMA MANUSIA

1 DECEMBER 2019 : JAGA SILATURAHIM SESAMA MANUSIA | Islam mengajar umatnya bahawa setiap kejahatan yang dilakukan terhadap seseorang Muslim tidak boleh dijadikan penyebab terputus hubungan baik dan kebaikan.

Bagi Sis, bila dah terjalinnya silaturahim, memang sukar Sis nak putuskan, kecuali jika perkara akan sebab terputusnya hubungan itu, di sebabkan ianya terlalu mendatangkan kesan sakit paling dalam buat diri Sis. Jangan kata masam muka, pandang sebelah mata pun Sis taknak. Zaman sekarang, dalam medium sosial ni, apalagi, ramai yang tak suka kita, mereka akan amik jalan mudah unfren, hide dan block kita, katanya untuk elak dari manusia negatif, ermmm..

Tapi jenis Sis, Sis tak akan buat benda tu semua, lagi orang tak suka, lagi Sis update banyak-banyak kebahagiaan Sis, biar mereka tau, yang kita ni boleh 'move on' tanpa dia, haaa gitu... Dari dulu hingga sekarang, apa yang orang buat pada Sis, Sis tetap tersenyum. Tidak pernah sesekali nak putuskan silaturahim sampai tak bertegur dan bermasam muka. Dosa baik dan buruk pahala mereka yang tak suka kita tu, biarlah Allah yang judge, kita anggap aje itu ujian dunia.

Senang cakap, Sis lantakkan jer di situ, kita move on terus hahahaha. Aishh terlalu banyak pengalaman bab benda ni, kita cermin diri kita sudah, janji dalam cermin tu kita nampak diri kita, bukan 'jin' hahaha.


Bagaimana hubungan silaturahim yang baik?

Hubungan silaturahim yang baik bersifat al-Wasil (penyambung silaturahim) yang akan mengukuhkan lagi hubungan sesama Islam. Al-Wasil itu bukanlah orang yang mengharapkan balasan daripada saudaranya (jika saudaranya bersilaturahim maka dia pun akan membalas dengan silaturahim).

Sebaliknya al-Wasil ialah orang yang segera menyambung silaturahim jika silaturahim dengan saudaranya terputus. Dalam Islam, antara silaturahim yang disyariatkan adalah saling mengasihi, memuliakan dan memberi maaf kepada orang yang berbuat zalim kepada kita.

Semua itu dilakukan hanyalah semata-mata kerana ALLAH SWT, bukan bertujuan untuk mendapatkan pujian serta habuan dunia.

Seseorang Muslim hendaklah terus menghubungkan silaturahim terutama dengan kaum kerabat dan saudaranya yang lain meskipun mereka tidak menerima tindakannya itu dengan kebaikan.

Kesan Putus Tali Silaturrahim

Kesan yang ditimbulkan bila silaturahim diantara kita putus, sangatlah besar, baik di dunia maupun di akhirat kelak.

Diantaranya adalah sebagai berikut :

1. Segala amalnya tidak berguna dan tidak berpahala. Walaupun kita telah beribadah dengan penuh keikhlasan, siang dan malam, tetapi bila kita masih memutus tali silaturahim dan menyakiti hati orang-orang Islam yang lain, maka amalannya tidak ada artinya di sisi Allah swt.

2. Amalan solatnya tidak berpahala. Sabda Rasulullah saw : “Terdapat 5 (lima) macam orang yang shalatnya tidak berpahala, yaitu : isteri yang dimurkai suami karena menjengkelkannya, budak yang melarikan diri, orang yang mendemdam saudaranya melebihi 3 hari, peminum khamar dan imam shalat yang tidak disenangi makmumnya.”

3. Rumahnya tidak dimasuki malaikat rahmat. Sabda Rasulullah saw: “Sesungguhnya malaikat tidak akan turun kepada kaum yang didalamnya ada orang yang memutuskan silaturahmi.”

4. Orang yang memutuskan tali silaturahmi diharamkan masuk syurga. Sabda Rasulullah saw: ” Terdapat 3 (tiga) orang yang tidak akan masuk surga, yaitu : orang yang suka minum khamar, orang yang memutuskan tali silaturahmi dan orang yang membenarkan perbuatan sihir.”

Semoga kita tidak hanya bersaudara dunia, tapi juga kelak berkumpul di jannahnya Allah swt. Aamiin.. - Ustaz Yunan A Samad


P/S: Harini dah 1 December 2019, tinggal 30 hari lagi menuju Tahun 2020...

4 comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.