HARUS TABAH UNTUK TERUS KUAT!

HARUS TABAH UNTUK TERUS KUAT! | “Tabah”..Bukan senang nak “tabah”, bukan senang “tabah” tu nak ada dalam hati kita, diri kita…

Ianya bukan automatik ada…

Saat kita di abaikan oleh orang yang kita sayang…saat hilang kasih sayang dari orang yang kita sayang…saat macam-macam kita tanggung sendiri walaupun kita ada pasangan…saat rumahtangga kita retak menanti belah, tunggu masa nak berakhir…saat munculnya orang ketiga…saat kita rasa lemah dan tak berupaya untuk teruskan kehidupan…saat kau di khianati oleh teman sendiri...saat kau di buang oleh keluarga....saat di mana kau perlukan pertolongan, tetapi tiada siapa yang boleh bantu kau...saat kau sendiri dan rasa diri tak berguna lagi...

Ini antara saat-saat dimana kita perlu untuk “bertabah”…

Orang luar nampak kita mcm takde apa-apa aja…tapi hakikatnya, kita telan kepahitan, kita tahan kesabaran, kita buat-buat kuat dan berpura-pura seolah-olah takde apa-apa yang berlaku…saja pura-pura sebab kita nak cari “ketabahan” tu…

Bila dan dimana “tabah” tu akan muncul…

Bila dah jadi mcm-macam pada diri sendiri, pada hati, maka tipu la untuk kita kata yang kita ni tak sedih, kita ni okay…kita mesti sedih, mesti tak okay…tapi sebab apa kita tak nampak macam tengah bersedih pun? Tak nampak macam tak okay pun…?

Sebab kita sedang “tabahkan” hati untuk melalui apa yang terjadi dalam hidup kita tu…sbb tu kita terus kuat, terus sabar dan terus berharap untuk segalanya dipermudahkan Allah s.w.t biar apapun pengakhiran dan kesudahan dari perancanganNya untuk kita…

Itulah sebenarnya yg dipanggil TABAH


KETABAHAN memerlukan temannya rapat… iaitu “SEMANGAT”.

Ketabahan tidak akan muncul sendirinya bila tiada “semangat” dan “semangat” muncul setelah proses “penerimaan”.

Penerimaan adalah kita dapat menerima semua keadaan dan kenyataan yang ada, menerima semua kegagalan, menerima semua bentuk ’sakit’, ‘jatuh’, ‘down’ dan apa-apa pun namanya yang menerjah hidup kita….

Jadi, sentiasalah bersemangat untuk menjadikan kita tabah! 


P/S: Tapi....satu perkara tidak buat aku tabah! Sampai mati tidak akan aku maafkan kau J ...!

16 comments:

  1. Kalau tak tabah, tak kuat semangat..SA x jadi macam sekarang...apapun kena tangani dugaan hidup sebaik- baiknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa @Suria, kagum dengan SA yang kuat dan tabah menghadapinya seorang diri...kalau Sis belum cukup kuat dan semangat pun masih takde, so banyak memendam...

      Delete
  2. Ya, orang lain tak tau apa yang kita tanggung and people will judge. Kita hanya mampu sabar untuk kekal tabah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul @Aisya, orang tak tau masaalah orang sebab kita tersenyum, tapi yang memikulnya, hanya Allah yang tau...

      Delete
  3. apa J J dihujung ayat ni....hahahhah nanti Farahain mesti datang komen pasal J

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha J tu kan ko kata emoji @Sunah hahahaha

      Delete
  4. Tabah dan Semangat memang best friend.. semoga kita kuat semangat dan tabah menghadapi apa jua dugaan yg datang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah @Dilah, moga Allah beri kekuatan buat kita semua untuk tabah dan kuat menghadapi ujianNya ...

      Delete
  5. Tabah.. senang nak diucap.. tp nak cari ketabahan tu pun bukan senang..
    terima kasih kak sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa sangat betul @Nurulatika...kena tabah dan semangat kena cekal...tapi tak semua orang ada..

      Delete
  6. Maafkan semua orang agar nyenyak tidur kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar @Wak, tapi jika satu kesilapan tu memang makan dalam jauh dalam hati, sampai mati pun sukar nak maafkan dia...

      Delete
  7. Sis..maafkan saya jika saya terbuat salahh Dan terbuat sis kecewa...

    Mari sama sama mendoakan sesama kita..Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko ni @Nona, apa salah ko dah buat haaa hahahahaha...
      Iyeee jomlah kita sama-sama mendoakan kebahgiaan kita ya...

      Delete
  8. mmg hiduo ni kena tabah..kalau tak tabah n tak kuat semangat dah lama si hernee book katil kat hospital permai :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah baik baik Sis ko faham setelah pencerahannya malam tadi @Hernee hahahaha

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.