13 MARCH 2020 - HARI TIDUR SEDUNIA RUPANYA


13 MARCH 2020 - HARI TIDUR SEDUNIA RUPANYA | Baru Sis tau ada Hari Tidur Sedunia. Ingatkan ke main tidur aje ek hari-hari, kesahnya ada juga dalam setahun hari tidurnya. Patutlah harini rasa mengantuk sangat, kemain mata nak tidur aje ek hahahaha tiberrr...

Bohonglah kalau kata harini takde tidur siang, sebagai surirumah, memang ada je masa nak lelapkan mata, paling tak tadi lepas Zuhur mata ni macam melekat, lepas solat, duduk kejap baca Yassin, tau-tau tertidur dengan telekungnya sekali oii di tepi bucu katil, muka surat Yassin tu baru sampai kemuka 3 je.

Terus cecepat bangun, keluarkan baju dalam mesin dan dryer, aishhh kalau tak habislaa masam baju tu lama dalam mesin, errrrr...sambil menunggu baju, kita taip entri ni jap hehehehe.

Mengantuk sungguh kann. Aishh memang patut beno lee harini Hari Tidur Sedunianya hahaha.

Korang pulak macam mana? Harini ada tertidur gak ke?..Bagi Mak-mak tu dah siap sedia la berjaga le ye, maklum ler dah mula cuti sekolah, maunya takde masa nak pejam mata kang, ada je ribut taufan dalam rumah tu ek dengan perangai anak-anak. Yes..i feel u, sebab dah melaluinya dolu-dolu hehehe..

Pic dari google BeritaBaru
13 Mac tahun ini bersamaan hari Jumaat pada hari ini merupakan Hari Tidur Sedunia (World Sleep Day). Ia merupakan hari tahunan yang disambut untuk memberikan pendedahan kepada orang ramai tentang kepentingan tidur dan rehat yang cukup, termasukah dalam bidang perubatan, pendidikan, aspek sosial dan juga memandu.

Hari Tidur Sedunia ini diperkenalkan oleh sekumpulan komuniti yang dikenali sebagai World Sleep Day Committee of World Sleep Society dengan menerangkan pentingnya tidur dan juga cara menghalang masalah tidur.

Mereka ini terdiri daripada pakar perubatan yang bekerja dalam bidang kesihatan, khususnya dalam penyelidikan berkenaan tidur.

Pemilihan hari tidur sedunia ini disambut pada hari Jumaat sebelum fenomena Spring Vernal Equinox yang berlaku setiap tahun. Disebabkan itu, sambutan Hari Tidur Sedunia tahun ini diadakan pada 13 Mac dan tahun berikutnya jatuh pada 12 Mac 2021.

Haa apalagi, jika korang kurang atau tidak cukup tidur belakangan ini, ambillah peluang untuk tidur dengan betul demi kesihatan korang juga. So malam ni tidur awal ya.

Malam ni nak pergi soping barang dapur sikit buat stok. Suami kata belilah apa yang patut, takut nanti rakyat Malaysia ni cepat panik, habis licin rak-rak tu kann ermmm...


P/S: Sambil menaip ni pun mata dah layu, adoiii tidur jommm!!..

10 comments:

  1. oh baru tahu. tapi waktu siang harini takda lah mengantuk sangat. hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn hahahahah semalam Sis mengantuk giler mata, tiberrrr

      Delete
  2. wah baru tahu info ni, lepas ni bolehlah tidur berjemaah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha tahun depan 12/3 plak Hari Tidur Sedunianya hahaha

      Delete
  3. Ada juga hari tidur sedunia.. Terbaikkk... Sebab semua orang suka tidur :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kann, Sis pun baru tau gak Eyma hehehe

      Delete
  4. Assalamualaikum sis Lin, Selamat hari jumaat. Jemput sertai giveaway mac dengan 16 hadiah wang tunai terkumpul RM900.

    Sangat mudah untuk sertai. 5 minit dah boleh setel. KLIK SINI UNTUK SERTAI

    Jemput meriahkan ya. Kalau sambutan menggalakkan, boleh buat tiap tiap bulan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wokei...nanti kita join...makaseh mamapp..

      Delete
  5. weiii hari tu aku pun mengantuk dan tidur lama gilerr petang..hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kannn macam kebetulan je kannn hahahaha

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.