Header Ads


ALHAMDULILAH! AKU DAH BOLEH KELUAR HOSPITAL


ALHAMDULILAH! AKU DAH BOLEH KELUAR HOSPITAL | Syukur, pagi ni Doktor masuk check semuanya baik-baik aja. Dan Sis dah boleh discaj/keluar hospital hari ini. Ramai yang tanya Sis sakit apa sampai masuk hospital, dan ada gak yang berkata, asyik-asyik masuk hospital, ermmm ..

Sebenarnya, lately ni dari tahun 2020 Sis kerap batuk, selsema dan demam. Tapi kebiasaannya, Sis makan ubat panadol dan berehat aje macam biasa. Tapi kali ni batuk sampai sesak nafas!. Di tambah plak dengan virus yang menular sekarang ni, so bila dah nampak teruk sangat, terus aje Sis ke KPJ Pasir Gudang dan jumpa Doktor buat medical checkup semua, terus kena tahan wad.

Nak tak nak, redha aje la kena cucuk sana sini.

Tapi ada satu masaalah lain plak yang timbul bila Sis mengadu pada Doktor yang Sis selalu sesak nafas time tidur. So Doktor refer pada Doktor ENT untuk pemeriksaan lanjut. Ternyata ya! Sis ada tonsil yang membimbangkan, dan perlu di buang.


Tapi untuk lebih menyakinkan samaada Sis ada masaalah OSA (Obstructive sleep apnea) atau tidak, Sis kena buat 'Sleep Test' dulu. Dan malam tadi Sis dah guna mesin Sleep Test tu dan tunggu resultnya aja. So Doktor benarkan Sis pulang dulu harini.

Lagipun penuh hospital sekarang ni, Sis yang insurans cover bilik single, minta dari mula admit sampai ke sudah takde kosong lagi. Tu yang duduk bilik katil double. Nasib juga sebelah Sis kosong, makanya selamat gak kalau bukak tv kuat-kuat hehehee.

Nanti bilamana Doktor kata kena buang tonsil tu, adeii ngerinya, terus rasa seram sejuk badan dengar nak kena masuk wad bedah lagi sekali adoii.. tapi Doktor kata kena buang sebelum nanti saluran penafasan tu semakin sempit dan risiko sesak nafas dalam tidur tu makin tinggi dan boleh sebabkan kematian, erkkkk ....

Baiklah! Sis akan ikut nasihat Doktor.


So harini kita pulang dulu, tunggu result OSA tu keluar, then baru buat appoinment untuk pembedahan tonsil. Moga dipermudahkanlah semuanya. Takut oii!!

Korang sini ada pengalaman bedah buang tonsil? Kalau ada sharelah dengan Sis ya, kot mana tau ada tips dan petua yang boleh Sis guna pakai. Nanti Sis selesai buat pembedahan, Sis akan kongsikan pulak dengan korang ya. Pestime ni, jadi ngeri dan takut!!

Sebabnya benda dalam tekak, Sis tak nampak lukanya, so Sis takut sakit! Huwaaaaaa ...
Terima kasih buat semua yang mendoakan kesihatan Sis ya. Korang pun jaga kesihatan baik-baik tau!.

Okaylah, nanti sambung lagi.
Berjaya juga Sis update blog guna handphone, jadi syok plak hehehehe.
Ye laa dari duduk termenung fikir sakit, baik update blog!


P/S: Tekak tiba-tiba nak makan lauk singgang, balik nanti kita masak ya!

26 comments:

  1. Alhamdulillah sis dah boleh discharge... semoga sis terus sihat.. kalau dr dah cakap kena buang tonsil tu, pasti itu yg terbaik kan.. semoga dipermudahkan segala urusan sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa Dilah, kena buanglah itu Tonsil gamaknyaa..serammmm

      Delete
  2. alhamdulillah...walaupun tengah telegram dengan ko, aku komen gak la kat sini..hahahahah

    jangan degil yeee, sila dengar cakap doktor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sengal laa ko Sun hahaha...meh laa temankan kita dalam bilik bedah huhuhu

      Delete
    2. boleh ek? nanti aku amek IG story

      Delete
    3. Nanti Sis bagitau Doktor hahahah ada berani???

      Delete
  3. alhamdulillah. semoga makin sihat ye sis ^_^

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah.. semoga sislin makin sihat.. =)

    ReplyDelete
  5. seramnya dengar nak kena bedah ni.. semoga sis lin baik2 aja dan cepat sembuh ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu yeee memang seram dan seriau, lagi-lagi nak masuk dewan bedah tu...

      Delete
  6. seram jugak tu nk buang tonsil cemana aganya ya kak... tapi kalau sampai sesak nafas bahaya lagi tu kak... apa pun semoga yang terbaik buat akak ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, Sis pun tak tau nak bayangkan Dana, sebab dalam molot kann..huhuhu

      Delete
  7. Alhamdulillah.Bila ada tonsil ni kena jaga pemakanan..makcik PC baru lepas buat pembedahan buang tonsil Sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa PC, badan gemuk pun salah satu punca ni huhuhu

      Delete
  8. Bila dah dibuang tonsil tu nanti oklah

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah. Moga baik-baik saja. Insyaallah berkat doa semua semuanya akan baik dan lancar sahaja urusan sis.

    ReplyDelete
  10. Moga sihat selaluuu sis! Amin

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.