Header Ads


APAKAH PUNCA DAN SEBAB KULIT MENJADI KERING?


APAKAH PUNCA DAN SEBAB KULIT MENJADI KERING? | Korang jenis kulit yang macam mana? kalau Sis jenis kulit normal, cuma bahagian dahi yang berminyak sahaja. Tak tau la ye ke tak, tapi tu le ujian yang terakhir Sis buat masa di Regency Hospital dulu.

Sis dulu ingat, kalau jenis kulit kering ni bagus, rupanya bila banyak membaca, bahaya juga ye kalau kulit kering. Fikiran Sis kata bagus sebab ye laa, nampak bersih kulitnya, takde jerawat, dan kadang tengok licin aje, tapi sebenarnya kering tu boleh mudaratkan sampai jadi merekah dan berdarah ek.

So kalau dapat jenis kulit normal tu, bersyukurlah, cuma kena kontrol laa kelembapan kulit tu, tapi ada masa kering gak, dan ada juga masa, berminyak, mungkin sebab kesan bahan makeup yang kita guna. Sebab tu Sis jarang sekali nak pakai foundation, takut tak sesuai kang habis naik biji-biji ruam huhuhu..

Yang terkini dan yang Sis guna sekarang adalah pencuci muka nama Hada Labo yang terbaru tu yang ada Amazon with White Clay. Patutnya ianya lebih sesuai untuk orang jenis kulit berminyak, tapi bila dah seminggu Sis pakai, eh nampak elok pulak, suka terus!.

Janji takde menimbulkan jerawat dan muka bersih udah ler..harga pun murah masa tu Sis beli tengah promo, so beli 2 buat stok! Hehehe..



Apakah Punca Kulit Kering?

Kulit kita adalah pertahanan pertama tubuh terhadap bahan asing. Kulit kering, biasanya menyebabkan ketidakselesaan, dalam kes-kes yang teruk, boleh meningkatkan risiko jangkitan. Kulit kering sering berlaku di kaki, lengan, sisi abdomen (flank), dan paha.

Hidup dalam cuaca yang terlalu panas atau sejuk, kelembapan yang rendah dan berendam dalam air panas boleh menyebabkan penghidratan kulit kita. Disebabkan itu, seseorang sering mempunyai kulit kering pada musim sejuk.

Faktor persekitaran bukan satu-satunya perkara yang boleh menyebabkan kulit kering kita. Kulit kering boleh muncul kerana usia, kesihatan atau jenis ubat yang kita ambil.

Berikut adalah beberapa tanda dan simptom yang perlu anda tahu:

  • Kulit berasa tegang, terutamanya selepas mandi atau berenang
  • Kulit yang terasa dan kelihatan kasar
  • Gatal-gatal (pruritus)
  • Mengelupas yang ringan hingga teruk
  • Garis halus atau retak
  • Kekelabuan kulit pada orang berkulit gelap
  • Kemerahan
  • Keretakan yang boleh berdarah

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan kulit kita kehilangan penghidratan. Salah satu faktor utama tidak minum air yang mencukupi. Adalah sentiasa penting untuk minum banyak air. Dehidrasi bukan sahaja akan membuat kita haus tetapi juga membuat kulit kering dan gatal.

Faktor lain ialah cuaca. Jika kita tinggal di kawasan di mana suhu sejuk dan kelembapan adalah rendah, kulit kita mungkin akan kering. Cara terbaik untuk memperbaikinya dan melindungi kawasan sensitif kita (bibir, muka, dan tangan) dengan menggunakan selendang dan sarung tangan apabila korang keluar. Atau mungkin meletakkan pelembap. Ini boleh membantu mengekalkan kelembapan kulit kita.

Mandian dan pancuran mandi dengan air panas mungkin berasa baik tetapi boleh keras pada kulit kita. Air panas membuka pori-pori kita dan membolehkan air membasuh minyak yang berharga pada kulit kita. Cuba mandi dengan air hangat dan pastikan mandi dalam tempoh pendek. Ini akan membantu mencegah kulit kita daripada kering.

Jika kulit sensitif, pastikan korang mencari sabun dan detergen yang akan serasi dengan kulit korang. Sabun dan detergen yang kasar boleh merosakkan dan mengeringkan kulit kita. Apabila korang mencuci pinggan mangkuk, cuba gunakan sarung tangan. Ini akan membantu melindungi tangan kita daripada kering.

Umur adalah faktor lain yang menyebabkan kulit kering. Seperti umur, kulit kita secara semula jadi kehilangan minyak yang biasanya mengekalkan kelembapan pada kulit kita. Kita juga kehilangan kolagen yang menjadikan kulit kita anjal dan kenyal.

Keadaan kesihatan tertentu juga boleh menyebabkan kulit kering. Ini adalah benar bagi pesakit diabetes dan orang dengan kelenjar tiroid yang tidak aktif. Kulit kering boleh menebal dan menjadi merah, meradang dan gatal. Ia biasa dalam kalangan orang yang mempunyai ekzema dan psoriasis.

Ingat bahawa menjaga kulit memerlukan kesabaran dan mungkin lebih sukar untuk dikekalkan bagi kebanyakan orang. Walaupun kulit kering bukan masalah yang serius, ia boleh menjadi tanda masalah yang lebih serius.

Sekiranya korang tidak mendapat pelega dengan pelembap kulit atau losyen, beritahu doktor korang. Kulit kering kita boleh menjadi lebih serius jika ia mula mengganggu tidur korang atau kelihatan sangat retak/pecah dan pendarahan.

Oleh Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor


P/S: Terus teringat zaman muka naik jerawat dulu, tapi bila kawin je, hilang terus tok nenek jerawat tu hahahaha..

8 comments:

  1. Betul tu Sis Lin kulit kering ni kena extra care and kulit kering prone tu nampak tua awaii huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn Syaza, kawan Sis kering gile kulit dia sampai kedut-kedut tangan dia...bahaya gak ek..

      Delete
  2. Replies
    1. Yaaa Sis guna dah lama dah nama Hada Labo ni..mahal pun tapi result dia bagus..

      Delete
  3. ikutnya minggu depan ada program check skin. ingat boleh la join. tapi dah di cancel :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab Covid-19 ni memang bantak agenda di batalkan kan..takpe untyk kepentingan kita juga Umi..

      Delete
  4. Kulit kering plus sensitif tu paling tak best. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn...kalau Sis biar kering, tapi kalau sensitif, tak tahan jerawat huhuhu

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.