Header Ads


TERKINI! HANYA SATU BAG DIBENARKAN DALAM KABIN AIR ASIA


TERKINI! HANYA SATU BAG DIBENARKAN DALAM KABIN AIR ASIA | Korang dah tau mengenai berita ini? Yaaa tahu, memang ramai tau tapi ramai tak faham, sama gak macam Sis masa mula-mula baca berita ni. Siap kata dalam hati, 'Eh, bukan memang tak boleh ke bawa?', haaa tapi kalau di perhatikan sampai sekarang pun masih tak faham, dan masih bawa juga bag dalam kabin kapal terbang tu, betul tak?.

Bag macam mana yang Sis maksudkan? Tu haaa macam dalam gambar yang Sis pegang bag tu haa... yaa memang nampak kecik, dan memang ramai yang kita perhatikan bag sebesar tu le mereka bawa naik atas kan? Tapi tu duluuuu, sekarang dah TAK BOLEH dah.. so korang sila amik perhatian bab ini, jangan nanti meroyan plak kat airport ya..

Tapi ada sebabnya... meh baca Sis kongsikan dari sumber bacaan Sis di astroawani.com


Syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia kini mengeluarkan garis panduan baharu berkenaan jenis bagasi yang dibenarkan untuk dibawa masuk ke dalam kabin. Menerusi artikel Polisi Penjarakan Sosial Bagasi Kabin yang kali terakhir dikemas kini pada Rabu lalu, hanya salah satu daripada tiga jenis bagasi kabin yang dibenarkan bagi setiap penumpang.

Tiga jenis beg tersebut adalah beg komputer riba, beg tangan dan beg kecil. Bagaimanapun, setiap penumpang hanya dibenarkan membawa sebuah bag.


Malah, beg yang dibenarkan dibawa masuk ke dalam kabin perlu memenuhi tiga syarat ini:

  1. Tidak boleh melebihi 40cm (Ketinggian) x 30cm (Lebar) x 10cm (Panjang)
  2. Tidak boleh melebihi berat 7kg
  3. Boleh dimuatkan di bawah tempat duduk hadapan

Bagaimanapun, jika bagasi kabin penumpang tidak boleh dimuatkan di bawah tempat duduk di hadapan, para penumpang dibenarkan mendaftar masuk masuk secara percuma bagasi kabin dengan syarat bagasi tersebut tidak melebihi berat 7 kg.

Sekiranya berat beg tersebut lebih dari 7 kg, caj tambahan akan dikenakan untuk setiap kilogram berat lebihan tersebut.

Polisi baharu itu dibuat selepas ruang storan bagasi di atas kepala penumpang juga tidak boleh digunakan ketika ini.

Difahamkan, keputusan itu adalah bagi mengurangkan pergerakan dan amalan penjarakan sosial antara penumpang di dalam pesawat dan dikuatkuasa selepas proses hibernasi pesawat AirAsia ditarik semula pada 29 April, 2020.

Baru-baru ini tular video dan kenyataan beberapa pelanggan AirAsia yang keliru dengan polisi baharu bagasi kabin syarikat tersebut.

Sekian harap maklum ..


P/S: Haaaa korang faham tak? Ermm tak faham juga? Baca ulang-ulang ek hahahaa...

10 comments:

  1. Ada dengar jugak pasal ni. cuma tak pasti hanya sementara sehingga covid settle, atau selamanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa tapi semalam dengarnya dah boleh bawa dua bag, entah laaa, sebab katanya perempuan kan ada handbag, so di benarkan dua bag dengan syarat..

      Delete
  2. Faham.Ada baiknya juga.Masing-masing kena cakna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann PC, buat sementara aje, kena saling faham memahami..

      Delete
  3. tak boleh nyopping sakan. maka kalau nyoping jugak, barang barang kena pos lee gamaknyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn Minn...kawan pun kata gitu, atau kena awal-awal menimbang semua, then baru fikir bag apa nak bawa naik cabin..

      Delete
  4. Mungkin untuk masa PKPP ini saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin Wak, sebab nak lancarkan semuanya bagi elak bersesak..

      Delete
  5. alaaa mencik..kita penat2 taip ni dia refresh lagik..hahahahhahahahahhahaha..merajuk ahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha lain kali baca dulu, tunggu refresh pastu komen hahahahaha...aku pun tak tau camne nak hilangkannya..

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.