RESEPI ONDE-ONDE PALING SENANG NAK BUAT DAN SEDAP


RESEPI ONDE-ONDE PALING SENANG NAK BUAT DAN SEDAP | Agak lama tak membuat kuih-muih di rumah ni, sebab salah satunya takde siapa nak makannya kalau buat, baik ler Sis beli aje takat RM2 ke macamtu, then makan sorang. Betul, kalau nak makan kuih-muih ni, Sis banyak beli frozen atau beli aje yang terjual di tepi jalan atau di kedai, tak kowser nak buatnya bebanyak, kemudian yang makannya Sis sorang.

Tapi sebab beberapa hari ni meriah rumah Sis dengan kedatangan anak saudara dan juga adik-adik yang bermalam di rumah, makanya sebelum mereka balik tadi siang, Sis pun mengodak lee 2 paket tepung pulut untuk buat Onde-onde ni. Ini pun sebab si dak kecik Danny tu haa suka nauu makannya kata Mamanya. 

Tiberr rindu pulak dengar bebudak ni semua, ermmm bila ada riuh sekampung, bila takde sunyi pulak rumah, huhuhu...

Resepi Onde-Onde Paling Senang Nak Buat Dan Sedap

Nak buatnya bukan susah nau. Bahan cuma guna 4 jenis aja. Yaa 4 jenis barang aja. Tu pun satu barang tu kalau takde pun takpe. Barang apa? Meh lee nengok resepinya yaa, Bergotong royong Sis ko buatnya tadi, kecoh kejap kat dapo hahahaha..

Sis pun lupa, pernah ke tidak up resepi Onde-Onde ni dalam blog, tapi takpelah, up banyak kali pun apa lee salahnya kan.. 

Resepi Onde-Onde Paling Senang Nak Buat Dan Sedap

Bahan-Bahannya :
2 bungkus Tepung Pulut
2 Biji Kelapa Parut *gaulkan dengan sedikit garam
Gula Melaka *dipecahkan kecil-cecil dadu
Pewarna Hijau *Ini kalau takde pun takpe, tapi takde laa warna hijau onde-onde ko.

Resepi Onde-Onde Paling Senang Nak Buat Dan Sedap

Resepi Onde-Onde Paling Senang Nak Buat Dan Sedap

Cara Membuatnya : 
  • Tepung pulut di adun dengan air dan di letakkan pewarna hijau hingga menjadi adunan. Jangan terlalu keras, jangan terlalu lembik, agak-agak tak lekat kat tangan ye dah okay dah tu.
  • Sambil tu panaskan air didalam periuk, sementara mengadun tu air tu akan mendidih. 
  • Kemudian bila air mula mendidih, bolehlah mula membuat bebola onde-onde tu dengan memasukkan gula melaka ke dalam bebola tu dan terus campak ke dalam periuk air mendidih tadi. 
Jangan tengok pada rupa bebola tu, dah macam-macam rupa onde-onde aku di kejekannya hahahaha..

Resepi Onde-Onde Paling Senang Nak Buat Dan Sedap

Resepi Onde-Onde Paling Senang Nak Buat Dan Sedap

Sambungan dari step atas.. 
  • Tunggu sehingga bebola onde-onde tu timbul ke atas, barulah boleh di angkat. *kalau timbul, maksudnya onde-onde tu tepungnya dah masak.
  • Setelah di angkat, terus aje masukkan ke dalam bekas yang berisi kelapa parut tu, then golek-golekkannya hingga di selaputi penuh dengan kelapa. 

Resepi Onde-Onde Paling Senang Nak Buat Dan Sedap

Taraaaaa...

Dah siap Onde-Ondenya..tapi hati-hati yaaa..jika korang makan pepanas memang le sedap, tapi kena hati-hati dengan gula melaka yang panas di dalamnya, silap-silap kang melecur mulut tu dek sebab gula melaka tu cair meletop dalam mulut hahahahaha..

Sis ko cakap sebab pernah kena..bukan gelojoh, tapi sedap kan kalau makan pepanas kann... tapi tu lee.. awas ya !! hahahahah..

Puashati buat 2 bungkus tepung pulut, banyak dapat, takde laa makan bergaduh-gaduh tak cukup, sampaikan Mama DD pun bungkus bawa balik hehehehe, alhamdulilah..

Tunggu next trip overnight lagi, Ayyom buat donut pulak ekk lalalalala...


P/S: Malam ni kita OFF dapur ye Encik Suami hehehehe... 

17 comments:

  1. Dulu masa kecik2 SA suka...skrg dh tua..berapa nak suka walau nak buat senang je..x tau la apesal x suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa boleh gitu ek, patutnya dah tua suka, sebab ni kuih orang tua hahahaha katanya anak..

      Delete
  2. Yang paling rasa sedap ialah yang tukang makan.
    Nak2 dah terhidang atas meja dengan kopi panas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau takpe Wak, sekali hidang, lenyap hahahaha

      Delete
  3. Best jugak buat kueh2 tradisional mcm ni dgn anak2.. rasa main masak2 je.. hehe.. lg satu kalo buat buah melaka ni.. kitorg panggil nama ni.. hihi.. guna daun pandan ditumbuk then perah jusnya untuk bg coloring.. wanginyaaa serumah.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan KakMin, buat gotong royong riuh dapo... Mak Sis panggil Buah Melaka, kami je panggil Onde-Onde hehehehe

      Delete
  4. laa,i igtkan onde-onde and lopeh benda yang sama,rupanya beza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Weii lain laaa, lopis yaa lopis, Onde-Onde lainnn hahahahaha

      Delete
  5. Heheheheh.. Rasa macam bulan puasa plak nampak post onde2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha kan Kak, bila bulan pose je jumpa kuih gini...

      Delete
  6. paling senangkan nak buat..Kalau datang malas je rasa susah...ahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling senang, tapi malas dia tu susah benauu hahahaha

      Delete
  7. Ena suka buat sebab senang n sedap. Beli kat luar rasa tak berbaloi hehe. Jimat buat sendiri kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann Ena, beli pun ada isinya alahaii, cenonet,,dan ada juga terus takde isi gula melaka pun adoooo

      Delete
  8. Ya Allah sedapnya lahhh. Nak kena buat jugak ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe sila buat, sonang ajaaa tu hehehe

      Delete
  9. alahh teringin pulak aku bila nengok onde2 ko ni..teringat musim pkp dulu buat macam2...hahaha

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.