JANGAN KEDEKUT! ITU REZEKI ANAK-ANAK


JANGAN KEDEKUT! ITU REZEKI ANAK-ANAK | Sifat kedekut tu memang ada bagi setiap manusia, tak kira siapa pun. Sifat kedekut sebesar biji sawi tu kalau nak hapuskan, bukan senang-senang, tapi ada masanya sifat kedekut tu untuk kepentingan diri sendiri juga. Yaa kena ada sikit sifat kedekut untuk diri sendiri. Jangan murah hati sangat dengan orang lain. Bak kata pepatah atuk Sis, jangan tabur budi, nanti tergadai bodi hahahaha.

Kita kena jauhkan sikit sifat kedekut tu untuk sesuatu yang memerlukan kita. Contoh paling besar kalau kita jadi ibu dan ayah ni. Janganlah kedekut sangat dengan anak-anak. Kedekut dengan isteri masih boleh terima lagi, sebab isteri selalunya faham, mungkin Suami banyak benda nak guna dan bayar bil. Tapi kalau dengan anak ni jangan kedekut, silap-silap apa yang kita kedekutkan, esok tua, kita balik yang kena. Ini realitinya bukan auta ya.

Bagi Sis dan Suami, kalau dengan anak ada certain yang perlu kita kedekut. Biasanya laa bab nak membeli sesuatu keperluan yang bukan dalam kemampuan, haa bab tu memang Suami kedekut sikit sebab fikirnya buat apa beli, benda lama boleh guna lagi, then harga pun mahal. Rasanya korang pun macamtu juga kan? Tapi.....kalau bab makan, Sis memang respect gile sangat-sangat!! Suami memang tak kedekut bab makan.

Anaknya kalau cakap nak makan apa aje, Suami akan cuba penuhi, walaupun tahu tempat tu mahal dan mungkin duit yang ada pun seadanya aje tapi Suami akan tetap cuba penuhi permintaan anak-anaknya, terkadang permintaan Sis juga, huhuhu.

Dari dulu hingga sekarang, perangai Suami tetap sama, tak kedekut bab makan, katanya 'Rezeki Anak-anak'. Dan dia akan selalu sambung balik, 'Esok-esok ada laa rezeki lain', haa gitu laa selalunya Suami jawab.

Dan baru-baru ini sempena cuti Tahun Baru Cina, kami anak beranak takde laa kemana jauh mana pun, hanya cuti-cuti di Johor aje, tu pun Suami bawa pergi makan Seafood di Sungai Rengit. Biasalah nak cuti lama apanya, Suami kena turun kerja, lagi pulak dah tukar di Penggerang, hari-hari merungut ulang alik jauh dari sana ke Pasir Gudang, ermmm..



Jade Garden Seafood Corner 

Kalau yang biasa pergi Sungai Rengit, korang tau laa di mana restoran ni. Kemain besar kedainya. Dan paling menghairahkan kalau masuk sini, dia punya binatang-binatang seafood dia, perghhh kemain fresh gile! Semua hidup-hidup dan kalau korang nak makan, korang pilih dan akan di masak terus. *Lupa pulak nak amik gambarnya hahahaha.

Yer biasa Sis anak beranak kalau nak makan seafood, akan makan di Restoran Todak kan? Tapi kali ni kita kasi tukar selera kata Suami. Tu yang di bawanya ke sini, alhamdulilah, tu le katanya rezeki anak-anak.

Masa Sis sampai, restoran tak berapa penuh, ye laa hari pertama raya kan, cuma ada le dua tiga meja je yang ada orang makan, tapi....selepas aje kami duduk anak beranak, makk aii kemain penuh satu persatu datang. Dari sunyi sepi, jadi riuh suasana, nasib baik kami pilih duduk di luar.

[Baca Juga] : Restoran Todak Orang Asli 



Kali ni makan pun tak cukup semuanya ada. Anak Sis,Kakak pulak yang takde. Kawannya ada datang dari Muar sebab nak pergi wedding sama-sama, so dia bawalah kawannya berjalan satu Johor. Makanya kami berempat aje la yang ada. Itu pun si Adiknya hantar gambar makan, kemain geram bising Kakaknya hahahaha apalagi jeles laa nampak menu kegemaran dia tu, ketam black pepper hahaha.

Yaa ini kali dan pertama kalinya kami makan ketam kemain besar gile! hahaha. Suami amik dua ekor aje tu, tapi penuh sepinggan. Harga, nanti cakap, kita makan dulu hahahaha.

Jom tengok apa yang Sis makan hehehe.






Untuk senarai menu yang Sis makan :

Black Pepper Crabs RM 186
Indo Curry Prawn RM 48
Golden Pomfret RM 38.40
Kailan Salted Egg RM 18
Deep Fried Squilds RM 30
Sweet Buns RM 6
**Siap nasi, minuman dan juga kekacang.

Semuanya RM 380.55 siap tax. Mahai ke murah ke?


Tapi serius dan review jujur dari Sis, masakannya sedap dan berbaloi bayar mahal-mahal!!!

Sis ko masa nengok je resit, terus cakap 'Makk aii mahalnya', terus kena marah dengan Suami hahahaha. Suami kata 'Jangan kedekut! Rezeki anak-anak'.. Ya itulah sifat dan sikap Suami Sis. Alhamdulilah .. Dan memang Sis ajar anak-anak dari kecil, setiap kali Ayahnya belanja makan atau soping belikan sesuatu, ucap terima kasih, walaupun itu Ayah kita. Syukur.

Mudah-mudahan Allah sihatkannya, tambahkan dan murahkan rezeki Suamiku mencari rezeki untuk kami sekeluarga. Aamiinn..


P/S: Tu pun ada yang amik kesempatan atas 'pemurah'nya hati Suami Sis, tak faham spesies apa dia tu....*siapa makan cili, dia terasa pedas.

52 comments:

  1. Ketam tu nampak sedap sangat lehai....suka sangat makan seafood ni. Harga ketam tu yang paling mahal tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa ketam tu plaing mahal, tapi dialah yang paling sedap hehehehe

      Delete
  2. Betul kata suami Sis Lin tu. Rawlins pun pernah kena tegur dengan Mak masa nak bayar makan-makan family. Rezeki depa kan - Allah swt salurkan melalui kita ye tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn, kita ni bukan berkira, kadang terkejut nengok harga, tapi bila puashati makan semuanya sedap..rasa berbaloi bayar mahal-mahal pun...

      Delete
  3. Umakkkk aiiii... Besar nya ketam tu... Sedap pulak tu.. Ye betul tu Sis... Rezeki anak-anak, nanti selalunya akan datang rezeki lain untuk kita. Jangan berkira..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa Leya besar gile ketam, tu dua ekor je tu tapi puashati makan..alhamdulilah ...

      Delete
  4. mak oi tu atok ketam ke...hahahah besar nauuu

    ReplyDelete
  5. ketam tu walaupun mahal tp ketam nipah tu memang mahal kan regenya...
    mesti manis fresh semuanya tu kak... dana kedai makan area johor banyak yang dah tak tau... balik pun jarang-jarang... ketam dia punyalah besar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Dana, ketam bangkang gitu orang panggil, memang mahal..segar dan masaknya sedap, puashati..

      Delete
  6. terliur tengok ketam tu haha kadang-kadang spend duit makan tempat mahal. Mak ada jugak marah tapi buat tak dengar je sebab dia pun sedap jugak makan hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann Farhana..reward diri sendiri, nak makan sedap dan mahal..biasa yang sedap, harga memang mahal..hehehe

      Delete
  7. Yum!!!!!!!! Berselera nyer tengok ketam tu. Thank you for sharing your review.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..next time You boleh cuba nanti kalau ke Johor ya...

      Delete
  8. uish besarnya ketam tu..nmpk menu semua sedapppp..tgk rupa pun dh tahu semua tu freshhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa Cik Tom, semua sedap, mahal-mahal pun tapi kalau sedap, berbaloilah bayar mahal pun kann..

      Delete
  9. Wah besar yer ketam. Berbaloi harga gitu makan satu family.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann Huda..kalausedap mesti mahal dan kadang yang mahal tu mesti sedap hehehe

      Delete
  10. Selamat menjamu selera.
    Kos belanja dapur wak dua bulan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah Wak, rezeki yang ada ni, kongsi sama-sama dengan anak-anak...

      Delete
  11. Besar nau ketam tu sis. Sedap tu makan, isinya pun banyak, makan pun puas.

    Betul tu, even kalau kita anak memberi pada ibu bapa, keluarga semampu kita pun, InsyaAllah rezeki tu ada je Allah bagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa Farah..sesekali apa laa salahnya kan..
      Cakap kat Suami zakat anak-anak ni..heheheh

      Delete
  12. YaAllah sis saje buat kita mengidam nak makan sedap-sedap memalam ni kan. menyesal tau kita datang blogwalking waktu2 macam ni. menyelerakan sungguh ketam tu sis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha agak-agak lapar nanti datang sini lagi Madi nengok ketam tu hahahaha..
      Mai le datang Johor kita cuba satu kali hehehee

      Delete
  13. wahh sedapnya ketam! dah lama saya tak makan ketam. menu2 lain pun nampak sedap belaka. tetiba rasa lapar pulak tengah2 malam ni hehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama tak makan tu bagus datang sini makan...nanti masa makan ketam, tentu terbeliak mata masa makan hahaha..

      Delete
  14. Betul tu..gan anak2 mmg apa anak nak makan akan sis usahakan dapat walaupun bukan hari yg sama dia mintak tapi ttp ingat dan cuba dptkan. Ehh terlioq pulak tgok gambar2 makanan ni..ummmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa begitulah...kalau ada rezekinya, adalah dapat makannya, kalau takde, kita sabar tunggu rezeki lainnya plak...

      Delete
  15. Sedapnyaaaaa kak.. Ni fav sayaaaa... Suami saya pun mcm suami akak. Bab mkn memang x kedekut... Cuma skrg ni dia tgh control diet sbb bru detect high blood pressure hari tu... Habis semua ketam2 n udang dah xmkn
    .. Dengan kita2 la tak makan😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Alia, rezeki anak-anak ni ada je Allah dah sediakan..jangan kedekut aje..kalau kedekut, kang Allah tarik plak nikmatnya kan...

      Delete
  16. kita selalu makan di Jade ni sebelum dia buka restoran baru ni, Lin. Masa tu entah apa kemaruk, asyik makan kat Jade aje, hahaha. Tapi, lepas Pengerang mula membangun dan banyak lori ulang alik ke sana, kami dah tak pergi sana dah. Akak agak dah hilang mandrem Jade tu, hahaha.

    Btw, harga dia reasonable la, tak mahal. Kalau ketam tu memanglah mahal, kalau tak nak kena charge mahal, jangan ambil ketam, tu kitorang la.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa Kak, sekarang dah besar restorannya, depannya siap ada resort boleh stay sana..ada satu Cafe tu, femes tu kat Instagram..
      Next time nak stay situ plak..

      Delete
  17. Sedapnya nampak ketam tu hahaha..betul sis! Kte jgn berkira dlm belanja keluarga dan anak2 sebab tiap sen yg dikeluarkan ada balasan baik dari Allah. Bukan ke dlm rezeki kita ada rezeki org lain yg tercatat bersamanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann Min kann, kalau berkiran, esok-esok tau-tau duitnya habis tapi tak tau pergi mana, selalu macamtu..biar nampak duit keluar tapi kita kongsi bersama..barulah afdol hehehehe

      Delete
  18. Ya Allah ketam tu. Mengugat jiwa sayaaaaa. Saya bab makan memang tak berkira dengan anak anak melainkan junk food. Bagi junk food pun jenis jenis biskut tiger, air susu kotak macam tu je lah. Tapi bercatu hehehe. Kalau makan yang real food, tak kisah lah nak makan banyak mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Sis biasa junk food tu, anak-anak beli sendiri aje, sebab jarang satu family duduk restoran fast food makan sesama..selalu makan kedai makan 'nasi' hahahaha

      Delete
  19. Ketam tu memang nampak sedap. Dahlah besat. Setuju dengan awak. Dengan anak anak jangannkedekut sebab tuh rezeki mereka. Lebih banyak kita memberi lebih banyak rezeki kita yang menanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa Mimie..rezeki anak-anak tu Allah dah tetapkan, kalau kedekut, tau-tau duit tu entah pergi mana tak nampak...

      Delete
  20. Ya allah....semuanya menggiurkan...aduhai..bila la dpt makan macam ni lagi..kena tunggu dpt bonus la bulan 3 nanti...RM385 tu murah la tu sis...janji pus hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe SA masih pantang lagi kan, so bersabar laa ye nengok makanan hehehe

      Delete
  21. Betul. Jangan kedekut dengan anak-anak. Kalau anak nak makan Marina belikan je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann ..Sis bab makan bagi je nak makan apa, tapi tengok pada harga gak tapi kalau Suami , apa anaknya nak makan, mahal pun dia bawak gak makan..

      Delete
  22. Mak aihhh.. Makan semua sedpa.. Ketam tu memng emnggoda ye.. Tak pernh makan dengn kuah blackppeppee.. Betul.. Kalay bab mkaann jangan kedekut... Hehee. Nad pun kalau ade rezeki lebihbtak kedekut lagi utk anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti try Nad, ketam balck pepper sedap, sekali makan menjilat pinggan kang hahahaha..

      Delete
  23. Akakkkkkkkk.... Ketam tu bikin kita terliur tau! Hahaa
    Setuju, dalam rezeki ni adanya rezeki anak-anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha silalah masak ketam yaa Mummy Nina hahahaha

      Delete
  24. Ni baru betul tak kedekut punya nak makan sekali sekala dengan keluarga hehehehe tengok ketam tu and juga makanan yang ada banyak giler dan sedap belaka hehehehe siapa nak belanja kita lak ni tak baik kedekut heheheheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa Maha, sesekali bolehlah, kalau selalu, mau tipis gak poket hahahaha..
      Meh datang Johor meh...

      Delete
  25. sedapnya ketam tu. saya setuju bab rezeki anak2 ni. kalau kita murah hati, Allah lagi murah hati kat kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa begitulah, Allah tu dah letak rezeki anak-anak kat situ, so jangan kedekut..

      Delete
  26. Betul tu.. Dgn anak2, bini, family jangan kedekut.. Kedekut kene bertempat.. Tapi kalau bab makan ni.. Mmg susah nak kedekut.. Selagi boleh makan kita makan. Tapi bkn makan mhl berhari2..orangg kata sekali sebulan pon memadai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa Wawa...bab makan ni jangan kedekut, kalau apa-apa jadi, terkilan tak sudah kan...

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.