Header Ads


PENCAPAIAN BLOG PALING TINGGI TAHUN 2019


PENCAPAIAN BLOG PALING TINGGI TAHUN 2019 | Sepatutnya awal tahun haritu nak post entri ni tapi adoii kerja banyak dan sibuk dengan event, makanya tertunggak dan terperap je laa dalam draft ni. Semalam malam laaa baru ada masa Sis edit dan autopost pagi ni.

Dan mulanya malas juga nak bercerita pasal pencapaian blog bagai ni, sebab Sis ni bukan siapa-siapa pun, budak baru belajar, ada yang lebih bagus dari Sis lagi, tapi sebab ianya satu yang amat terharu dan tanpa di sangka buat Sis, jadi Sis kongsikan di sini sebagai penghargaan buat diri Sis sebagai blogger sepanjang menulis selama 12 tahun.

Alhamdulilah, sepanjang 12 tahun menulis, tertalu banyak rasanya Sis berkongsi dan membebel, ada yang memang banyak Sis cerita dari pengalaman Sis sendiri, ada yang Sis copy dan paste untuk perkongsian, dan ada juga post berbayar yang menjana pendapatan sambilan Sis. Syukur alhamdulilah.

Akan tetapi, sepanjang 12 tahun Sis menulis, tahun 2019 laa tahun yang meninggalkan kesan yang paling manis buat Sis sebagai blogger, di mana penulisan Sis bertajuk 'Slip Disc Boleh Claim Socso (PERKESO) - Kecacatan Kekal' menjadi viral dan di kongsi hampir 70k oleh orang ramai yang membacanya. Ini berdasarkan pada apps share yang Sis pasang di blog Sis dan juga lebih dari 15k pageviews untuk satu posting itu saja! dan seramai 80k pengunjung yang masuk blog Sis dalam masa satu hari! Alhamdulilah sangat teruja!

[Baca Juga] : Alhamdulilah, Nasib Baik Juga Ada Insurans (Medical Card)


Memang tanpa di sangka posting tu mendapat perhatian ramai yang datang membaca, inilah yang Sis mahukan dan apa yang Sis harapkan sebagai blogger tercapai, sebab, apa yang telah Sis kongsikan menjadi manfaat ramai dan menjadi satu pertolongan buat mereka yang memerlukan ketika mereka tidak tau kisahnya.

Kalau sebelum ini Sis menulis sekadar mengisi masa lapang dan kerana minat menulis dan bercerita, tapi setelah melihat pencapaian ini dan Sis nampak pageviews harian semakin naik dan naik hingga hari ini, makanya Sis menjadi lebih semangat dan otak pun meletus-letus idea untuk Sis taip dan kongsikan lebih banyak lagi cerita di sini.

[Baca Juga] : Slip Disc Boleh Claim Socso (Perkeso) - Kecacatan Kekal


Sebenarnya Sis menulis ni secara jujurnya tidaklah kejar pageviews semata, memang tak laa kan, buat apa nak pening-pening fikir pageviews bagai, banyak ke sikit ke, nanti kita yang stress. Kita balik dari asal tujuan kita menulis dan buat blog. Sis dulu buat blog sebab suka nak menulis dan berkongsi. Dah macam diari blog Sis ni, apa Sis buat, makan, jalan, semua Sis kongsikan, tapi ada batas...kalau nak kejar pegeviews, ermmm jangan buat blog, pi kerja jadi wartawan sana ya hehehe.

Tapi sekarang pageviews tu kena amik kira gak sikit, sebab mana-mana yang menjana pendapatan melalui blog, rata-rata PR akan minta SS kan pageviews atau engagement blog kita, so nak taknak kena jugalah usaha dan fikir macam mana nak naikkan pageviews dan engagement blog kita supaya orang datang membaca...ermmm banyak kena belajar dan korek ilmu tau!

[Baca Juga] : Asyik Sakit Bahu Aje, Rupanya Slip Disc Tengkuk


Tapi semuanya bergantung pada diri sendiri, rajin atau tidak nak update blog. Kalau tiba pageviews tu turun, haaa cuba fikir kenapa, ko update tak blog tu? Lainlah memang blog ko popular atau blog masak-masak, memang hari-hari orang masuk, tapi kalau takat blog personal macam Sis ni, ermm kalau takde cerita, takde nya orang nak masuk baca. Melainkan kalau 'terkena' dalam carian google, haaa melulu laaa orang klik masuk blog Sis.

Itu gunanya keyword dan SEO..ko tak update pun, pageviews naik aje orang datang baca. Dan benda-benda tu semua haaa akan tersangkutlah dengan korang punya adsense. Lagi ramai orang masuk baca, makin naiklah duit adsense ko.

Untuk tahun 2019 pun, alhamdulilah, setelah bertahun mohon adsense, akhirnya Jan 2019, adsense di blog Sis telah LULUS.! Now tengah menari-nari iklan dah di blog, korang jangan lupa klik hahahaha.

So itulah sahaja yang Sis nak kongsikan, bukan bermegah atau riak, tapi sekadar pembakar semangat buat korang supaya tidak putus asa untuk menulis dan berkongsi apa yang korang rasa bermanfaat. Jadi aje macam Sis, walaupun ramai yang kecam, tapi Sis buta tulikan semuanya, dan teruskan aje dengan apa yang kita suka.

InsyaAllah, selagi minat dan usaha tu ada, makanya ianya akan menjadi manfaat buat kita dan semua orang. Kipidap and dongibab!

Okaylah nanti sambung lagi, Sis nak menaip posting baru ni, phewww berderet cerita nak kongsi dengan korang ni. Korang tunggu ya..

OkBai..


P/S: Terima kasih buat semua yang sudi singgah membaca secara terang-terangan ataupun datang membaca secara gelap. Cuma yang secara 'spy' tu, takpe kita perhatikan je hohoho...

33 comments:

  1. tahniah sistur.. usaha tangga kejayaan..ehhh skema hahaha

    ReplyDelete
  2. Tahniah sis, penulisan sis bagus..sebab tu suka singgah baca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitulah yang Sis harapkan, moga jadi manfaat buat semua..

      Delete
  3. tahniah kak... penulisan akak best sebab itulah

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Terima kasih Tika...teruskan menulis ya..

      Delete
  5. Replies
    1. Makaseh Beeha.,..teruskan usaha untuk menulis ya ..

      Delete
  6. Terbaik sis. Moga saya juga 1 hari macam sis juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah usaha dan rajin update dan menulis ya Nur..kipidab..

      Delete
  7. tahniah sis..semangat kita baca ayat2 sis..

    ReplyDelete
  8. Bestnya sis Lin. Saya sekarang sedang fikir apa nk tulis. Dgr perkongsian sis, terus bersemangat. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus! Tulis apa yang kita rasa manfaat buat semua orang...jangan putus asa dan idea..cari idea tu dan kongsikan..

      Delete
  9. Lama tu Kak Lin jadi blogger. Dah bertahun. Fuhh otai ni.

    Tahniah ya Kak Lin. Banyak tu 80k PV sehari. Fuhh 👏👏☺️

    Share pun banyak. Viral dan trending dah entry tu.

    Teruskan berkongai Kak Lin. Suka baca ayat² santai Kak Lin.

    💜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaa Ruby 12 tahun menulis bermacam-macam dah Sis lalui..lantak pi kecaman orang, janji kita menulis tu untuk berkongsi..bukan gossip dan politik..teruskan menulis ya...

      Delete
  10. Tahniah..okay. dah klik iklan 😊,semoga murah rezeki sis lin berlipat ganda tahun 2020 ni..

    ReplyDelete
  11. Wqaah~ Tahniah sis Lin. Moga terus sukses untuk 2020. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. INsyaAllah..moga kita sama-sama sukses yaa..

      Delete
  12. alhamdulillah tahniah, kami tumpang berbangga dengan pencapaian ni ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makaseh Umi..Umi sentiasa menyokong Sis...terima kasih..

      Delete
  13. Replies
    1. Biasa-biasa aje Wak...makaseh buat Wak yang sentiasa datang di blog dan memberi sokongan...

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.