MACAM MANA NAK POTONG AYAM NI MAK?

MACAM MANA NAK POTONG AYAM NI MAK? | Hahahaha itu laa ayat terjerit-jerit si anak Sis,Yana sewaktu dia terkejut nengok ayam seekor macam tu dalam besen hahaha. Ingat-ingat gelihati plak Emaknya. Tu laa dah selalu beli ayam siap potong, ini kali Ayahnya bawak balik ayam belum potong sekor macamtu, mau tak terkejut hahaha.

Haa korang macam mana pulak? Pandai tak potong ayam tu? hehehehe. Kalau Sis kan mula dulu tak pandai juga, blur kejap depan ayam bila dapat ayam sekor macam ni, tapi bila ke pasar, Sis ko tenung dan fokus betul-betul tengok orang pasar tu potong step by step, dan bila balik rumah mencubanya, alhamdulilah terpotong gak ayam tu hahaha.

Bila dah siap potong tu, fikir gak, ni potong 14 ke potong 16 ke ek?.. entah le, janji bukan Sis ko cincang sudah!


Paling tak suka bila dapat ayam sekor gini, dengan kepala ayam tu sekali ada, eee kadang rasa nak tibai je kepala ayam tu. Kot ye pun buanglah dulu kepala ayam tu, bukan kita makan pun..tapi dengarnya ada orang makan kepala ayam tu, erkkk...camne dia masak ek?

Takpelah, selagi ada isi ayam, baiklah Sis ko makan isinya aje, kalau takde makanan dan terdesak sangat pun, fikir dua tiga kali nak ku telan kepala ayam tu huhuhu.


Haa mula-mula kita potonglah kaki ayam tu dulu. Bab kaki ni biasanya kan, kalau Sis beli sekor ayam, kakinya Sis buang hahahaha. Tak tau kenapa, takat 2 kaki tu, alaa kang celah taik gigi jer. Tapi kalau beli dua atau tiga ekor ayam, kakinya Sis amik dan simpan kekekeke.

So kalau nak makan kaki ayam, elok beli sekilo terus, puashati makan, dari dua ketul tu, aje berebut gan Suami Sis dan si Yana tu. Memasing hantu kaki ayam hahaha.


Lepas tu korang korek dari bontot ayam tu, keluarkan hati dan pedalnya. Ala kalau korang geli, time korang belah dadah tengah tu, korang korek laa..adeii tu pun nak geli oii..Yaa belah bahagian dada tengah tu haa dan tarik kopakkannya jadi macamtu ha.

Faham tak? kalau tak faham sila pi pasar then fokus tengok time orang pasar tu potong ayam hahahah. Tapi kalau dia guna mesin pemotong, agak susah sikit laa nak tengok, kecuali dia potong guna pisau.


Kemudian korang potonglah paha ayam dan bahagian thigh dia menjadi kepingan. Then bagian dada pulak, potonglah menjadi kecik ikut sukahati korang nak besar mana potongannya. Kalau Sis memang Sis kerat 6 setiap bahagian, so bila di kira-kira potongan ayam Sis ni menjadi kerat 12 ler ek hahahaha.

Patut kemain besau, tapi nanti nak masak boleh kerat lagi kalau besar sangat hahahaha. Masa potong ayam ni, anak Sis,Yana duk belek laa nengok Emaknya potong dari mula, tapi sampai bab kerat belah tengah tu, nampak isi lemak, perut ayam dalam tu dan darah ayam, dia dah lari ke depan. Katanya geli hahahaha....

Oooo dah siap potong tak geli pulak ek..dia kata kalau dah siap potong nampak bersih hahahaha bertuah punya anak!..Pastu Sis cakaplah, macam mana nanti dah kawin Laki bawak balik ayam sekor?, katanya, kalau beli ayam nanti, kalau tak boleh potong, dia kata tak payah beli, makan ikan aje hahahaha...sengal betul anak Sis..

Nak masak apa ayam tu?


Taraaaa....Rendang Ayam in the house hahahaha.
Rendang ni masak malam tadi, sebabnya harini nak menjala roti jala. Tapi malam tadi Suami dah bedal makan dengan nasi 2 ketul, tak tahan bau rendang tu katanya hahaha.

Okay cite rendang dan roti jala ni kita masuk posting lain ya hehehe.
Now, Sis nak kemas kain baju, nak gosok dan packing masuk bag.

Nanti kalau siapa dah pandai potong ayam tu, haaa sila update tag Sis ya hahahaha.
Oklah Bye.


P/S: Menghitung jam...tik tok tik tok..

24 comments:

  1. Nasib baik SA dah pandai..umur 13 tahun dulu abah ajar potong ayam..alhamdulillah skill dah power dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn Sis mula kawin tak pandai juga tapi tu laa kata gigih pi pasar fokus nengok orang tu potong, lama-lama dah pandai dah hehehehe

      Delete
  2. Kalau ai dapat ayam sekor gitu, memang simpan dalam fridge je lah jawabnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha ko sama macam anak Sis laaa Ai oii...hahahaha

      Delete
  3. saya tak reti nak potong. pi pasar memang akan suruh depa potong. ikan yg saiz besaq2 pun sama, suruh depa potong siap :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe lebih mudah kan Umi..tapi kena juga belajar potong ayamnya hehehehe

      Delete
  4. HEHEHEHE biasalah adik dana yang maktek yg dh kawin tu pun tak tau nk potong ayam sekor gini, kalau dana selalu dana akan potoong macam org potong kt pasar tu... lagipun masa kecil selalu tolong mak potong ayam jadi dh biasa... hehhehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann Dana..kena belajar, kalau tak belajar memang tak reti, lagi satu jangan geli, kalau geli, hampeh memang tak boleh buat hahahaha

      Delete
  5. terbaik... ejulz masih fail bab potong ayam ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha adeii kesahnya ramai tak tau potong ayam ek heheheh

      Delete
  6. Saya tak ada masalah nak potong ayam,tapi kalau ke pasar suka suruh potong siap-siap, lepas tu hati dan dan l kita kitaw tak nak...nak tukar dengan kaki...selalu banyak jugak kaki dia bagi...kumpul kaki..2 minggu sekali buat sup kaki...

    yamanaimy.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang yee Aini, kalau dah ke pasar, suruh aje potong sesiap..ni kalau tiba bawa balik gini, haaa kenalah potong sendiri hahahaha

      Delete
  7. Dulu pernah pandai, dah lama tak praktis lupa dan sejak kawen memang suh kedai ja potong. Haha ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha boleh plak lupa ek, lepas ni cuba try Aien hahahaha

      Delete
  8. Kak Sue pun tak pandai potong ayam. Selalunya beli yang siap potong tak pun kalau beli yang sekor Abang Man lah yang tolong potongkan.. lega sikit haa ada orang tolong buatkan.. hehehe.. Anyway sedapnya redang tu.. teringin pulak rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe sama kita Kak Sue, dulu tak pandai pastu belajar, sekarang bolehlah pandai, janji tak hancur ayam tu hahahaha

      Delete
  9. x pandai potong sekor ayam.. biasa suh kedai potongkan je senang.. haha

    ReplyDelete
  10. ngeh2 dulu jerit cemtu gak.. skrng ni kat kedai potong siap wakaka main jalan selamat. tapi time atok dlu selalu amek ayam kat reban tu jenuhhhh nak cabut bulu. tu tak suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sama macam anak Sis ek...kelakar laaa, bila orang nak ajar, geli laa pulak adeii...bab cabut bulu ayam tu, woww Sis paling suka, atuk dulu kalaus embelih je ayam, Sis dah cop untuk cabut bulu ayam hahahaha

      Delete
  11. pernah beli ayam tak potong.. hahahaha ekin x pandai pun... last2 mak mentua dia ajar tu xingat dah cara hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe kena belajar balik tu, kalau tak nanti tak pandai-pandai hehehehe

      Delete
  12. kak ajan ye makan kepala ayam...hahahahha

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.