Header Ads


MASAK LAKSA JOHOR KURANG BAHAN, JANJI SEDAP!


MASAK LAKSA JOHOR KURANG BAHAN, JANJI SEDAP! | Yang penting sedap, kan kan... Menu Laksa Johor ni memang dari masa sebelum puasa lagi nak buatnya, pastu tertangguh sampai masuk bulan puasa, bila dah puasa, tak kowser le nak buat, beli aje le kann, so ni dah masuk raya, makanya keinginan tu dapatlah di tunaikan, alhamdulilah.

Tapi yang jadi masaalahnya, bahan plak tak cukup. Kalau bab kuahnya, okay semua cukup dan secukup rasa, tapi bab bahan nak buat makannya tu je yang kurang cukup. Sebabnya, memana Sis pergi kedai susahnya nak cari timun dan daun kesum, pelik beno, aishhh korang buat apa haaa timun dan daun kesum???...

Dapat beli sebatang aje timun, tapi alahaii buruk bebeno rupa bentuk timunnya hahahaha, jadilah dari takde, daun kesum pun guna sedia ada dalam peti ais Sis, pun bolehlah dari takde. Nasib baik taugeh ada, molek plak tu, lobak asin pun guna stok kat rumah aje, so itu aje la bahan yang ada, nak tambah kacang panjang pun takde kat kedai semalam, ermmm...limau beli je, nasib ada.

Cuma, Sis tak buat sambal belacan mentah tu, sebab kuah Laksa Johor semalam tu terpedas sikit, so anak-anak kata tak payah laa sambal..hehehe..


Sebenarnya semalam ada kawan anak Sis nak datang beraya, memang jujurnya mulanya Sis tak bagi datang, sebab ye laa kita ikut arahan semasa tempoh PKPB ni kan..tapi berulanglah anak Sis kata, hanya 5 orang sahaja, mereka tu semua kawan rapat dia dan mereka hanya nak datang sekejap aje, kebetulan semalam juga besdaynya anak angkat Sis,Nadia tu haa..

Dan akhirnya Sis membenarkan juga kawan anak tu datang beraya ke rumah. Tapi dengan syarat, sebelum masuk check suhu dan ikut SOP rumah Sis...

Jadi rezeki merekalah dapat merasa Laksa Johor Sis dan juga menu Soto yang di masak oleh anak Sis,Yana juga. Ikutkan hanya Soto aje menunya, tapi Sis nak sangat masak Laksa Johor, tu yang pepagi turun measak, so jadilah 2 menu semalam, janji puashati dapat makan. 

Selesai masak, dan Sis makan dulu, kemudian tunggu tetamu sampai, then Sis terus naik atas, anak aje yang melayan tetamu. Bukan tak sudi, tapi kita amalkanlah Social Distancing, tak perlu ramai-ramai di bawah nak melayan tetamu..


Inilah kawan rapat anak Sis,Nadia yang nak sangat datang beraya semalam jumpa Yana dan Sis, anak angkat Sis ni haaa..baru kawin, alaa ada Sis up ceritanya sebelum ni, cari linknya Sis dah lupa letak tajuk apa hahahaha.. 

Masa Nadia ni sampai dengan Suaminya, Sis ko terpukau dengan baju dia woii, lawa gilekk hahahaha...siap dah minta dah IG si penjual tu hahahaha...biasa lee mata Sis ko ni pantang nampak purple gitu, geramm nengok!..harap-harap ada le saiznya hehehe..

Apapun, happy birthday buat anak Mak,Nadia, moga sihat selalu dan cepat-cepat timang baby, tapi tunggu tahun depan tau kakakakah..kasi brekkkkk dulu hahahaha...

Okaylah..tu je nak cite harini, Sis ko blur tau nak update apa, dah le tak kemana-mana, gambar pun tak banyak, so tak tau nak update apa hahahaha...tapi takpe, Sis tetap nak update dan kongsikan apa yang Sis rasa nak kongsi.. janji update hehehe..


P/S: Hahaha yang sebenonya kan, lupa nak potong bawang untuk bahan Laksa Johor tu hahaha..

2 comments:

  1. Kalau makan laksa, wak cari laksa JDT aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalaaa kita Wak, tapi kita suka semua jenis Laksa hehehe

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.