GARA-GARA MAKAN PETAI JERUK, PERUT AKU SAKIT MACAM KENA PIJAK!


GARA-GARA MAKAN PETAI JERUK, PERUT AKU SAKIT MACAM KENA PIJAK! | Ini memang kes serius berlaku petang semalam selepas waktu berbuka puasa. Kisahnya semalam, belilah petai dengan kawan Sis, then kupas-kupas Sis pun buatlah Petai Jeruk. Entahlah macam mana boleh mengatal buat petai jeruk letak cuka dan cili tu. Biasanya Sis akan kupas then rebus aje kemudian letak dalam bekas berisi air sejuk, dan simpan aje dalam peti ais. Nak jadi asbab, pi buatnya petai jeruk.

Padahal letak cuka pun tak banyak mana pun, hanya sesudu jer, cili padi tu ada la dalam 5 batang. Sis letak air panas dalam mangkuk masukkan cuka dan cili padi, dan Sis tambahkan sedikit minyak Zaitun. Kemudian petai yang dah kupas dan di cuci, Sis masukkan ke dalam botol yang berisi air dan cuka tadi. 

Proses membuatnya dalam tengahari macamtu. Di sebabkan semalam Sis puasa, so petang time Maghrib waktu berbuka laa baru makannya. Masa makan memang laa tak ingat dunia, sedap mengigit sebiji demi sebiji.. selesai makan, usai solat Maghrib then duduklah kejap membaca buku sat..

Petai Jeruk

Tiba-tiba... tak semena-mena perut Sis sakit macam kena pijak.. cramp terus rasa perut, tegang dan entahh tak tau nak cakap macam mana sakitnya.. merangkak dari sejadah naik atas katil dan capai minyak YuYee. Mengerang kesakitan Sis dalam bilik.. 

Yang paling terkejut nampak Sis sakit si Kenit. Dia mengigau macam apa semalam sambil tengok muka Sis, Sis pun sendiri terpinga dalam kesakitan tengok Kenit macamtu.. Mungkin agaknya dia simpati dan bertanya pada Sis, Mak kenapa Mak?'.. mungkinlah.. 

Mengerang kesakitan Sis semalam atas katil. Sampai keluar air mata menahan kekejangan perut, Allahuakbar.. entahlah kenapa.. 

Ke alah dengan cuka ke? Nak kata cili, bukan Sis makan gigit cili pun, cuka pun bukanlah Sis pi hirup air cuka, cuma petai aje yang di rendam dalam air cuka tu.. tak tau laa kenapa.. 

Korang pernah rasa sakit macam tu juga ke selepas makan petai jeruk? Ke Sis salah membuatnya ek?

Gara-Gara Makan Petai Jeruk, Perut Aku Sakit Macam Kena Pijak!

Dan sepanjang menahan kesakitan di atas katil.. Kenitlah jadi peneman Sis.. dia duduk sebelah Sis sambil sekejap-sekejap kepalanya di angkat lihat Sis, kejap-kejap kang dia tukar posisi mengadap Sis, di tenungnya Sis.. kalau Sis tegur, terus dia 'meoww'... huhuhu..

Kenit memang kucing yang prihatin, bila Sis sakit aje memang dia macam orang hilang anak.. muka gelisah dia Sis tau sangat.. anak-anak pun cakap sama.. selagi Sis baring atau tidur, dia akan duduk sebelah sampai Sis bangun.. ada masanya dia duduk atas badan Sis dan mukanya mengadap ke muka Sis.. eeee tang tu annoying betul tau.. hahahaha..

Apa-apa pun, kesakitan tu tidaklah berapa lama, tapi dekat sejam juga baru ookay.. sampaikan Suami balik pun Sis di atas, tak sambutnya depan pintu.. tapi bila dia tau kenapa sakitnya, ermmm mulalah start membebelnya.. dah tau puasa, makan benda jeruk, memanglah berlawan angin perut tu katanya.. 

Tobat Sis ko nak buat lagi oii... 

Malam tu juga Sis dah okay, Sis turun, amik petai jeruk tu, Sis cuci, kemudian letak air sejuk, simpan balik dalam botol, masuk peti ais.. ermmmm.. apolah nasib badan.. 


P/S: Baki petai tu ingat harini nak buat Sambal Udang aje la.. lagi sodapkan.. 

13 comments:

  1. Akak pun berbuka makan jeruk petai kot perut kosong udah makan yg ada cuka2 itu meragam, petai pun kadang boleh bt perut buat hal... lenkali jangan buat lagi kak, nasibla ada si kenit dok teman mummynya sakit perut

    ReplyDelete
  2. Isshh.. Perut kosong makan bende asid.. Nasib tak jadi pape..

    ReplyDelete
  3. petao ni angin tapi kalau dapat makan ya ampunnnn sedapnya. petai jeruk lagi la. aduhh terliur plak. gws sis lin

    ReplyDelete
  4. Aiyo sis. Kan dah kena setepek dengan husband tu. Jaga diri ye sis. Nasib si kenit tu ada meneman. Semoga terus sihat ye sis

    ReplyDelete
  5. Adoyai sis... first time i dengar orang buat petai jeruk bah... curious how it taste tho!

    ReplyDelete
  6. makan petai byk2 kalo buang angin mmg leh pengsan satu dunyah.. 😅😅😅

    ReplyDelete
  7. thanks for sharing about this, am not a petai fan, but my best girl friend loving it, can share with her. cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete
  8. alahai kesian yer sis lin. take care tau, kena take note badan kita apa yang tak boleh makan, supaya dapat elakkan

    ReplyDelete
  9. I tak pernah try petai jeruk, biasa makan sambal petai jer. Tapi petai jeruk ni nampak sedap wei.

    ReplyDelete
  10. the pain shouldnt be from the petai jeruk kot since u are using natural ingredients to make it. hope you are feeling better now! :)

    ReplyDelete
  11. Mungkin angin.. kalau nak makan, make sure dah makan benda lain dulu rasanya.. tapi kalau sy, x berani makan terus dah. huhu...

    ReplyDelete
  12. Moga terus sihat sis.. Take carw

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.