MENU MAKAN TENGAHARI PALING SIMPLE TAPI MENGENYANGKAN


MENU MAKAN TENGAHARI PALING SIMPLE TAPI MENGENYANGKAN | Hai korang, salam 1 Februari buat semua. Korang okay ke pagi ni? Sekejapan aje yaa dah masuk bulan Februari, masa berlalu begitu pantas, tapi kita masih lagi dalam situasi pendemik yang entah bilalah nak berakhir, hurmm.. 

Dah malas nak amik tau ke, nak amik kesah ke, buat masa sekarang Sis hanya jaga diri sendiri dan juga pesan memesan antara keluarga aje. Dah penatlah nak bagi nasihat dan teguran pada orang lain, balik-balik nanti, kita juga yang di ngatanya, konon marah kita ni ke sana ke sini, habis tu?? Ko nak tolong belanja dapur rumah aku ke??? .. so dari bertekak dengan orang yang tak faham, eloklah kita jaga diri kita aje sudah. 

So amacam hujung minggu korang? Mesti bahagiakan habiskan masa bersama keluarga di rumah? Yaaa sejak PKP ni, Sis pun takde kemana, kalau ada pun hanya ke Kong Kong Laut cari lauk basah, kemudian beli makanan bungkus makan di rumah. Lain lee kalau takde PKP, memang seharian merayap sana sini cari makan hehehe.. 

Dan bahagianya, bila PKP semua berkumpul lepak dan makan di rumah bersama..sangat membahagiakan.. asal masak jee mesti habis, tak kira lee menu apa pun.. lagipun situasi dalam rumah ni tengah 'serabut' dengan projek Ayahnya dan anaknya, so memang Sis duduk dapo aje lee masak dan sediakan makanan.. dari pagi sampai lee ke malam.. gitu laa.. 

Dan semalam Sis masak menu makan tengahari paling simple tapi mengenyangkan, sampaikan tersandar anak banak makan hahahaha.. mana taknya ada jering dan sambal getuk jawa hehehe..

Menu Makan Tengahri Paling Simple Tapi Mengenyangkan

Haaa amacam? Simple aje kann, tapi sekali pandang kenyang terus hahaha.. Sis cakap simple sebab semuanya hanya tumis-tumis campak-campak aje bahannya, kecuali Sambal Getuk Jawa tu, haaa tu kena menumbuk lerr.. tapi sebab tekak nak makannya, alaa okay ajeee..

Kebetulan ke Kong Kong sana mencari lauk basah, so rezeki kami, ada terjumpa Sotong, Suami belilah sekilo, besar-besar sotongnya. Dan semestinya kalau masak sotong jangan langgar pantang Suami hahaha.. dia paling 'anti' kalau beli sotong besar kemudian di kerat-kerat, kena masak sekor-sekor je masuk dalam kuali. Baru puas katanya. 

Dan sotong jangan di masak lama, kang liat isinya. Dah jom nengok menu simple yang Sis masak semalam. 

Sotong Masak Hitam

Sotong Masak Hitam

KangKung Goreng Belacan

KangKung Goreng Belacan 


Ulam Jering 

Sambal Getuk Jawa

Sambal Getuk Jawa

Korang mesti terliur nengok Sambal Getuk Jawa tu kan? Hahahaha.. itu kesukaan Suami, maklum lee orang Jawa kan hahahaha.. dengan anak-anak sekali terus TERsuka hahaha.. yaa sebab lama sangat tak membuatnya, so semalam datang rajin membuatnya sebab nak lawankan dengan ulan Jering tu kan.. tu yang Sis membuatnya tu.. 

Bukan susah nau.. senang aje. Nantilah next posting laaa Sis kongsikan resepinya. Now nak cepat ni, Sis nak keluar ada hal dan urursan di luar.. kalau sempat kang balik update, kalau tak sempat, faham-faham aje laa, bizii okay.. 

Harini pun tak tau nak masak apa ni.. tengah mikir.. 


P/S: Tekak macam nak minum Green Tea Tea Live huhuhu ... :( 

26 comments:

  1. Ya Allah.. sotong Masak Hitam tu... Manalah Tak tersandar dibuatnya

    ReplyDelete
  2. Waduh memaang bertambah2 nasi ni kak... arwah nyai dana suka buat sotong mak hitam gitu sedap

    ReplyDelete
  3. Kangkung goreng belacan tu sedapnya. Tak payah lauk lain dah.

    ReplyDelete
  4. Kombinasi lauk yang padu dan ngam.

    ReplyDelete
  5. Amboi amboi menu akak ni mengundang. Semua sedap belaka. Bleh bawa akak food hunting. Rata-rata menu akak memang dama ngan saya. Datang KL bagi tau k!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik Ruby.. bestnyaa.. harap-harap cepatlah dapat vaksin dah boleh travel..

      Delete
  6. Semuanya sedap2 kecuali jengkol wak tak makan.

    ReplyDelete
  7. sedapnya... air tgn ibu semestinya sedap walaupun simple

    ReplyDelete
  8. apa lagi, foodpanda ajeeee...hahaha

    ReplyDelete
  9. sotong hitam tu kawan kelantan pernah masakkan tapi rasa takleh nak telan sebab tau hitam tu dakwat dia 😅

    ReplyDelete
  10. Bagi saya ulam dengan sambal tu dah cukup dah menambah sepinggan dua.. Mana nak cari jering niiii

    ReplyDelete
  11. Astaga. Sotong masak hitam. Kangkung goreng belacan.
    Apa nie sis? Memalam terus rasa lapar plak

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah , nampak sedap jer semua lauk tu , jengkol tu paliang sedap makan dengan sambal getuk jawa plus nasi panas ...ngences terus dibuatnya....

    ReplyDelete
  13. tak pernah lagi rasa smua masakkan ni kecuali kangkung tu

    ReplyDelete
  14. Masakan yang simple ni yg best selalunya. Terliur tgk kangkung goreng belacan dan sambal jawa tu, walaupun tak pernah cuba.

    ReplyDelete
  15. Ya ampun kak... Simple gini memang menyelerakan. Sotong tuu, jering lagi. Oh my oh my

    ReplyDelete
  16. Ya allah nampak sambal getuk jawaaaa tuuu.. Sungguh berselera kalau dapat makan ni. Laparrrrr lahhhh.. Dapat makan dengan nasi panas pon sedap

    ReplyDelete
  17. sambal getuk jawa tu pun favourite huda. tapi lama x buat sebab risau akan bertambah nasi. sotong masak hitam tu warna dakwat sotong tu ke? pernah baca fatwa dakwat sotong tu kategori najis dan haram di makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerp Huda memang ada isu mengenainya pasal ni..
      Sis ada update ni penjelasannya..

      Baca sini : https://www.sislin76.com/2021/02/apakah-hukum-makan-dakwat-hitam-sotong.html

      Delete
  18. Tak pernh buat sotong masak hitam. Tak tau kenapa macam kurang gemar.. Hehr.. Yang lain sedap.. Hehehe.. Kan biarla mulut orag tak bolhe nak tutup

    ReplyDelete
  19. hahaha sama lah fav saya jugak kak lin walaupun saya bukan orang jawa. Kalau ada yang tu makan nasi putih dengan telur goreng pun dah sedap sangat dah

    ReplyDelete
  20. Simple apa macam ni sis? Ini menu menduga iman namanya. Sotong masak hitam tu. Fuhhhh. Tapi first time jumpa orang tak kasi kelar sotong. Hahahaha

    ReplyDelete
  21. omg, suami sis lin mmg sangat lucky ye, hari2 dpt makan yg sedap2 cmni. nnt sis lin boleh x kongsikan resipi sotong masak hitam? it looks so delicious and the kuah omg, i just want to drink it all!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ni Grace resepinya, you boleh try nanti ..

      Resepi: https://www.sislin76.com/2020/04/resepi-sotong-masak-hitam-paling-mudah.html

      Delete
  22. lauk kampung jugak la yang sedap dan kenyang kan, hehe

    ReplyDelete
  23. Masakan macam kampung kita minat, i memang suka Sambal Getuk Jawa sedap makan dengan nasi putih.

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.