TIADA LAGI BAG PLASTIK SETIAP HARI DI VILLAGE GROCER


TIADA LAGI BAG PLASTIK SETIAP HARI DI VILLAGE GROCER | Village Grocer henti bekal beg plastik setiap hari dan hindari penggunaan 6 juta beg plastik sekali guna setahun. Village Grocer berharap memimpin melalui teladan dengan melaksanakan larangan sukarela pengunaan plastik sekali guna di kaunter pembayaran dan memupuk amalan membeli-belah yang lebih lestari.

Mulai sekarang, pasaraya Village Grocer di Lembah Klang dan Johor tidak lagi membekalkan beg plastik sekali guna di kaunter pembayaran, dengan demikian, menghindari penggunaan 6 juta beg plastik, menggurangkan sisa plastik dan mendekatkan pelanggan dengan ekonomi kitaran.

Dikendalikan oleh The Food Purveyor (TFP), yang juga menguruskan Ben's Independent Grocer (B.I.G.), BSC Fine Foods dan Pasaraya OTK; inisiatif ini selari dengan matlamat kelestarian alam sekitar TFP 'Bebas Plastik menjelang 2023' yang bertujuan untuk menghilangkan semua plastik sekali pakai dari operasi perniagaannya sebelum akhir tahun 2023 dan mempromosikan alternatif yang dapat digunakan semula dan berkelanjutan untuk memupuk perubahan tingkah laku jangka panjang.

Langkah pertama menyaksikan TFP menghentikan penggunaan beg plastik sekali guna di kaunter pembayaran di B.I.G. pada Oktober 2020, diikuti dengan mmeperkenalkan penggunaan beg jaring yang boleh digunakan semula untuk buah-buahan dan sayur-sayuran segar di Village Grocer dan B.I.G. untuk menggantikan beg plastik yang sering digunakan pembeli untuk membungkus bahan makanan yang ditimbang, awal tahun ini.

Secara keseluruhan, TFP menjangkakan menghindari sekitar 30 juta bungkusan dan beg plastik sekali guna pada akhir 2021. Dalam kajian 2019 yang dilaksanakan oleh WWF, Malaysia mempunyai penggunaan plastik per kapita tahunan tertinggi, iaitu 16.78 kg per orang berbanding negara-negara ASEAN yang lain. Dari segi sampah plastik, Malaysia menduduki tempat kedua tertinggi dalam keseluruhan sisa dihasilkan.

Tiada Lagi Bag Plastik Setiap Hari Di Village Grocer

"Pencemaran plastik adalah masalah serius, secara global. Cara termudah untuk mengurangkan pencemaran plastik adalah dengan menghentikan menggunakan plastik sekali guna. Dan itulah yang kami lakukan. Kami menghentikan pembekalan beg plastik sekali guna di pasaraya kami dan mendorong momentum dalam mempengaruhi tingkah laku pelanggan kami untuk membawa beg yang boleh digunakan semula dan memberi ganjaran kepada mereka melalui program kesetiaan pelanggan Bites. Semakin banyak mereka menggunakan beg yang boleh digunakan semula, semakin banyak ganjaran diberikan, dan kitaran itu berlanjutan dan tidak ada beg plastik yang 'terlepas' ke persekitaran.

Kami juga telah mempelajari dan melihat peningkatan dari segi kesediaan pelanggan untuk membeli produk mesra alam kami, terutamanya reka bentuk edisi terhad untuk beg yang boleh digunakan semula. Kami gembira kerana pelanggan kami lebih peka dan memilih untuk penggunaan beg lestari.

Kami berharap dapat memimpin melalui teladan, menyumbang ke arah Pelan Hala Tuju Malaysia Ke Arah Sifar Penggunaan Plastik Sekali Guna 2018-2030 dan memberi inspirasi kepada peruncit lain untuk mengambil inisiatif yang sama,” kata Geoff King, Ketua Pegawai Eksekutif The Food Purveyor. Melangkah lebih jauh, TFP akan menghentikan pengunaan beg plastik setiap hujung minggu untuk BSC Fine Foods mulai 19 Februari 2021.

Antara pencapaian utama TFP yang lain ialah mengurangkan bungkus plastik untuk hasil sayur- sayuran dan buah-buahan segar sebanyak 50 peratus dan menggantikannya dengan pembungkusan mesra alam dan melabur dalam kotak keluli tahan karat yang boleh digunakan semula untuk memastikan kesegaran hasil sayur-sayuran dan buah-buahan dan meminimumkan keperluan pembungkusan.

Inisiatif ini juga menyumbang secara langsung dan tidak langsung kepada Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terutamanya SDG 12 Bandar dan Komuniti Lestari dan SDG14 - Kehidupan di Bawah Air.

Untuk informasi lebih lanjut, sila layari www.thefoodpurveyor.com


P/S: Lepas ni pastikan masuk dan bawa shopping bag sendiri ya.. lebuh mudah dan selamat. 

8 comments:

  1. Hari tu gi Mr DIY pun dah kena beli bag plastik. Village Grocer klu takde bag ada troli, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke Kak? Semalam kita pi plastik masih dia bagi je lagi.. tak tau laa nanti berperingkat juga mereka buat..

      Delete
  2. Kdg xde bag plastik ni ssh jgk sbb selalu terlupa nak bw recycle 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha masuk dalam kereta.. aku plak suka beli yang nipis boleh lipat, masuk dalam handbag..

      Delete
  3. kena standby beg recycle dekat kereta ni selalu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, memang kena dah kan, masa belanja okay lagi sorong troli, masa nak masuk dalam kereta tu, aje bersepah kang hahaha

      Delete
  4. skrg pergi supermarket mmg kena bawa beg sendiri dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama Sis, memang dalam kereta atau bag ada plastik bag xtra hehehe

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.