WORDLESS WEDNESDAY - CUCUR IKAN BILIS


WORDLESS WEDNESDAY - CUCUR IKAN BILIS | Eh, jap... korang panggil apa ek? Cucur ka? Cekodok ka? atau jemput-jemput ka? Kalau di ikutkan dari segi panggilan dalam keluarga Sis sejak dari mula Sis kenal makanan ni, arwah Atuk atau arwah Emak, memang panggil jemput-jemput ikan bilis. Haa nampak sangat Johor kan? Hehehe.. 

Tapi bila Sis share kat group wahtsapp, ramai pulak kata bukan jemput-jemput, tapi cucur. Kalau Sis pulak, panggilan cucur ni Sis lebih kepada Cucur Udang, yang udangnya sekor atasnya tu, haaa tu cucur.. kalau cekodok plak, Sis panggil bilamana buat cekodok pisang. haaa tu cekodok hahahaha.. 

Arghh tak kisahlah apa pun namanya, kalau dah siap goreng, cecah dengan sambal kicap, perghhh paduuuu.... alhamdulilah..

Jemput-Jemput Ikan Bilis


P/S : Sambil menunggu adunan Apam Kampung kembang, harap-harap naik gebu dengan jayanya.. dapnyaa.. 

8 comments:

  1. Wak panggil welcome welcome anchovies blue eyes

    ReplyDelete
  2. ya, saya masih mengekalkan kejohoran dengan panggilan jemput jemput atau lebih glamour welcome welcome bak kata Jep Sepahtu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Fizah.. bila orang kata cucur macam lain sangat pulakkk

      Delete
  3. Yaaa.. family sy pun call it jemput jemput.. Ewahhh... Jemput jemput pisang.. jemput jemput ikan bilis... Agitewww

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita Johorean kan Nona hahaha welcome welcome hahahaha

      Delete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.