SAMBAL SOTONG KEMBANG PEDAS BERAPI


SAMBAL SOTONG KEMBANG PEDAS BERAPI | Perghh mengiler betul kepedasan cili kering yang Sis baru beli tu. Padahal dah sukat tu ikut kepedasan, tapi bila dah siap masak, kuss semangat, bikin bibir tebal terjuir oii macam JLO hahahaha.. nasib baik tak cirit .. 

Masa masak dah rasa dah, dah sukat dah dan adjust dah, siap letak gula dan asam jawa dah, tapi bila dah siap hidang, dah sejuk gitu, sekali ko makan, meraung pedasnya oii, nampak je macam biasa.. sampai anak kata, 'Pedas dia macam nak membunuh' kakakakakah.. 

Yang gelihatinya, Ayahnya balik malam tadi makan, elok jeee, telan jerr.. takde pulak kata pedas. Bila Sis tanya, 'Tak pedas ke Ayahnya?'.. Suami jawab, 'Tak, biasa je'.. gulp!!... hahahahaha...

Mungkin Suami dah biasa makan pedas, tapi anak-anak memang semua kata pedas, kecuali si bujang Sis.. ooo dia bedal aje apa Mak dia masak, janji kenyang kekekeke.. 

Sambal Sotong Kembang Pedas Berapi

Resepi Sambal Sotong Kembang
Resepi asal Azie Kitchen, tapi Sis dah 'derhaka' ubah sikit bahannya..

Bahan bahan:
1 kg sotong kembang 
1 keping asam keping (Sis guna asam jawa pes)
1/2 biji gula Melaka (Sis tak letak)
1 sudu besar gula atau secukup rasa
1 sudu besar garam atau secukup rasa

Bahan kisar:
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
4-5 sudu besar cili kering kisar 
Segengam Ikan Bilis (Ni Sis letak, Azie Kitchen tak letak)
Belacan (Sis bakar dulu)

Cara memasaknya korang boleh baca di blog Azie Kitchen ni yaa.. 

Sambal Sotong Kembang Pedas Berapi

Sotong kembang ni Suami yang beli, tapi kali ni kemain elok dan segar pegel gituu sotongnya. Mula masa meyiangnya, terfikir Sis, nak rebus ke tak ek, sebab nampak isinya tak berapa liat, tapi sebab takut juga liat, so Sis rebus juga sekejap.. 

Memang besar, tebal dan kenyal-kenyal sotong, kira sedaplah masa mengigit isi sotong kembang yang di beli kali ni, biasa tu beli dah lembik nauu, yang ni tegang ko.. hahahahaha.. Suami beli sekor aje, tapi kalau tengok dalam kuali tu nampak banyak kan? Yaaa besarr, lupa pulak nak amik gambar sebelum menyiangnya.. 

Sambil-sambil mengodak mengodeh job edit blog semalam, siap juga sambal sotong kembang Sis ni.. kemain terror anak bujang kata, katanya..'Huiyoo sambil masak main laptop' hahahahaha.. tu perli ke puji tuu.. takpe laaa Amat, janji kerja Mak siap semua kann.. 

Dan bila dah masak sambal sotong, semestinya lawannya... Sayur Masak Lemak Kuning lerr.. 

Sayur Kubis Masak Lemak

Mesti... kalau dah masak menu sambal, mesti nak kena lawan dengan Sayur Masak Lemak. Tak kisahlah sayur lemak apa, janji masak lemak.. Tapi biasanya sayur kubis campur kacang panjang yang akan Sis masak lemak. Tambah dengan fishball ke kalau ada, kalau takde tauhu pun boleh..

Memang membuka selera betulkan kalau dah siap dan terus makan.. ceduk nasi, ceduk sambal sotong, curah sayur lemak kubis, then makan dengan ikan asin gelama..perghhh nikmatttt... slurppp terjejes pulak ayaq liur hahahahaha...

Harini tak tau lagi nak masak apa, belum ada idea.. plannya nak melipat kain dua bakul tu dan mengosok baju semua.. biasa Sis buat hari Isnin, tapi semalam dah bizi sikit, so kita buatlah harini.. tak kisah janji siap ok.. 

Apa-apa hal... jom kita senam dulu.. ayuh!


P/S: Tekak teringinnyaa nak sedut Green Tea Tealive...aduh!!!.. tolong!tolong!..

12 comments:

  1. hai sis lin ! wahhhhh saya pun suka lawankan sambal sotong dengan masak lemak nyummmm

    ReplyDelete
  2. dua combination makanan ni mmg sedap, tapi klu pedas sambal tumis tu, susahhhhhhh huhuhu.. tak tahan lidah haha

    ReplyDelete
  3. Memang lada zaman sekarang pedas-pedas ke macam mana. kata orang beli yang kerinting kurang pedas. PC beli la yang kerinting eh meloncat juga makan kepedasan. Kikiki. Pedas itu mengasyikkan.
    Ni makan dengan nasi lemak pun ngam kan Sis sambal sotong kembang.

    ReplyDelete
  4. Sambal sotong kembang ni, kalau masukkan kacang tanah kisar sikit, lagi power!

    ReplyDelete
  5. Jarang makan sotong gini.. huhu..
    Teh hijau tealive sedap kerr.. haaaa. gi beliiii. kihhhkihhhh

    ReplyDelete
  6. Sedap kan sis lin..SA pun dah jatuh cinta dah ngan sotong rendam ni..nanti boleh la beli lagi masak lagi macam ni...

    ReplyDelete
  7. makan dengan nasi lemak panas-panas sedap ni hehe

    ReplyDelete
  8. Sedapnya sambal sotong tu. Dah lama tak makan.

    ReplyDelete
  9. Sedapnya sotong kembang! Lagilah kalau yang lembut jew... ratah pun sodap!

    ReplyDelete
  10. Wah!! Dah terbayang kombinasi rasa nasi panas-panas bersama sambal sotong dan masak lemak sayur.sedapnyaa!!!

    ReplyDelete
  11. kalo sambal je mesti nak lawan dengan masak lemak kan...memang umpphhh! ri tu jenjalan blog kak SA pun nampak dia buat sambal sotong kembang ni..hihi

    ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: linmdnoor@gmail.com

Powered by Blogger.