AKHIRNYA DAPAT JUGA BELI SET PERIUK BATU!

AKHIRNYA DAPAT JUGA BELI SET PERIUK BATU! | ALAHAI Sis ko ekk, periuk batu je punn, tu pun nak kecoh hahaha.. Oiii periuk bukan sebarang periuk, periuk batu dari China, cakap jangan sembarang cakap, nanti periuk naik kepala hahahaha.. jangan memainn ekkkk...

Sukahati laa kan, nak beli periuk batu ke, periuk kaca ke, periuk plastik ke, bukan Sis ko minta duit Laki ko, tu pun nak 'kepoh'.. nasib baik Sis ni jenis tak amik kesah apa orang nak kata, lantak lerr, even Sis beli periuk atau kuali DIY pun Sis update okay.. buat apa nak tipu-tipu.. mahal kata mahal, murah kata murah.. janji masak!.. 

Lama okay ngidam periuk batu, akhirnya dapat juga beli set periuk batu ni.. alhamdulilah.. Mula tu belek gak kat facebook, ada satu jenis macam sama tapi tak serupa, tapi nama brand lain. yang samanya adalah ianya sejenis periuk batu hahaha boleh masak atas api dan banyak saiz dalam satu set.. 

Tak payah laa Sis sebut nama brand periuknya, kang jadi isu pulak, tapi kalau korang ada selalu bukak facebook ke, mesti ada le nampak periuk batu yang sama macam ni.. tapi tu mahal ye harganya, Sis dah tanya, dah wahtsapp dah.. huhuhu harga dia di luar kemampuan Sis sebagai seorang surirumah.. 

Akhirnya Dapat Juga Beli Set Periuk Batu!

Sebab nak sangat kan periuk batu tu, Sis pun saje laa survey dengan group-group Sis, kotlah mereka ada pernah beli atau tahu pasal periuk batu dan harganya tu, sebab satunya Sis takut kang, harga mahal tapi tak berbaloi atau ada set lain yang sama tapi harga lebih murah.. 

Sekali benar sekali... ada respon dari group Sis, dia kata dia pun jual, dan sama macam yang Sis nak tapi harga lebih murah dari set yang Sis tunjuk tu.. saiz periuk pun sama, cuma 'free gift' dia tu lain.. 

Sis belek-belek, fikir punya fikir, terus PM kawan tu, bermacam soalan Sis tanya, betul ke sama, ye ke harga tu.. dan bila kawan tu kata IYA ... tanpa tunggu terus kata OKAY.. cuma kena tunggu dalam sebulan laa, sebab barang dari China. 

Yang bestnya, kawan Sis ni buat ansuran dua kali pembayaran. Bayaran pertama ko bayar masa booking, dan bayaran bakinya korang bayar bila barang dah sampai kat korang. Di sebabkan kami duduk satu Johor, so dia COD terus ke rumah.. luar dari Johor tak silap, kawan tu boleh pos. 

Akhirnya Dapat Juga Beli Set Periuk Batu!

Akhirnya Dapat Juga Beli Set Periuk Batu!

Terpukau tak surirumah? Hahahahaha.. 

Sis ni orangnya simple je, murah, lawa, berbaloi, Sis beli, brand tak kisah laaa brand apa, janji boleh guna dan ada warranty (6 bulan).. Yang penting, hati muka manyak senyum maaaa... sebab ada yang tukang bayo hahahahaha.. 

Brand apa? Brand biasa aja, maklumlah made in China hehehehe.. #AdaAkuKesah ..

Granit Line non stick cookware ni ada 12pcs semuanya dalam satu kotak (kotak dah buang).. 
- 20cm Casserole 
- 24cm Casserole
- 28cm Casserole 
- 28cm Shallow Casserole 
- 24cm Fry Pan
- 2pcs Nylon Tools
- 1pcs Sponge 

Banyakkannn.. puas nak mengayakan time memasak ni hahaha.. lagi pulak jenis Sis, kalau masak, dari kuali/periuk Sis amik gambar, so memang lerr Sis suka sangat dapat periuk batu yang memang Sis idam, tak kisah le brand apa pun, janji batu heheheh.. tapi ada ke periuk kayu? Hahahaha.. 

Kari Ikan Tongkol

Sampai aje periuk terus pakai oiii testing buat masak Sambal Cili Ikan Goreng tu guna 24cm Fry Pan dan juga masak Kari Ikan guna 20cm Casserole. Manyak best okay.. cepat masak dan tidak lekat.. nak cuci pun senang gilerr.. coating dia tu best.. 

Jadilaa kann.. Wishlist periuk idaman lain tu memang ada, nak sangat pakai periuk macam Cik Mat Gebu tu haaa, alaa Le Crusset nama dia tu, tapi kena banyak menabung.. kena banyak sabar... mana le tau kan, ada rezeki dapat beli full set, wuuuuuu ...insyaAllah ... 

Surirumah ni nak hilangkan stress, nak naikkan mood memasak, senang jerr, beli gadjet baru dat dapo, kompom laaa semangat masuk dapur tu macam masuk kedai emas oiii hahahaha.. pepagi dah mula berperang dengan ayam daging ikan hahahaha... tak caya ye cuba.. 

Alhamdulilah, akhirnya dapat juga beli set periuk batu. Tapi berbalik le pada keperluan, bukan kemahuan.. ikut kemahuan, semua benda nak beli oii.. kalau ikut kemampuan plak tapi bukan keperluan, tak payahlah beli.. simpan je duit tu.. boleh beli benda lain yang jadi keperluan.. 

Korang kalau nak set periuk batu ni, boleh wahtsapp Aleya +60 16-361 6050 .. cakap je kawan Sis Lin Code : Periuk Batu 😆 .. tau le Aleya tu datang dari mana hahahaha.. 


P/S: Terima kasih daun keladi Suami, nanti bayarkan lagi hehehehe ❤

7 Comments

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

  1. wowwww makin banyak la menu makan sarapan, tengahri dan malam kat rumah sislin ni..
    adoii pat kan jauh, klu sebelah rumah, konpom hari2 dok melepak kat dapur dia :D

    ReplyDelete
  2. Bagi surirumah peralatan dan keperluan dapur itulah kawan baik dia kan Sis. Tak perlu terlalu mahal dan berjenama pun kadang dah buat hati riang berhari-hari. hehehehe.

    ReplyDelete
  3. Haruslah terpukau kak. tapi hanya mampu tengok dari jauh je la..lawa betul periuknya ni. Satu set pulak tu. Buat rasa semangat nak masak pun.

    ReplyDelete
  4. Alaaa..kita rasa macam nak terjebak ni...tolong Sis Lin..tolong zikir skit kat telinga SA ni ha...pliss...aduhai.2 kali belek dah ni..jangan terjebaak kali ke 3 eh...ya allah yatuhanku ko kuatkan hati aku...

    ReplyDelete
  5. Aterr dari 10 orang Tanya, 8 yang dah bismillah ni. Komisen ikan talapia sudah la ye. Terima kasih daun keladi, buat kita busy lagi. Haha

    ReplyDelete
  6. haish…wishlist gak ni..Tapi macam kena tunggu tabung ayam penuh gak ni..beli satu je boleh dak ek!!😂..banyak nau xdak tempat kang nak simpan

    ReplyDelete

Post a Comment

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging.

Post a Comment

Previous Post Next Post